to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εθνική ασφάλεια και υποκλοπές

Η παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών έχει επιβεβαιωθεί από τα διασταυρωμένα ευρήματα πολλών δημοσιευμάτων το σαββατοκύριακο


Ο υπουργός Εξωτερικών, προσερχόμενος χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: «Η συνεργασία μου με τον πρωθυπουργό είναι μια συνεργασία διαρκής και χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη. Έχει παραγάγει, άλλωστε, απτά αποτελέσματα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Από κει και πέρα με καλύπτει απολύτως η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα χυθεί άπλετο φως».

Είναι ιδιαίτερα σπάνιο για υπουργό Εξωτερικών να αναφέρεται, ιδίως όταν βρίσκεται εκτός Ελλάδας, σε θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος. Αναμφίβολα, λοιπόν, ο κ. Δένδιας ήθελε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για τις υποκλοπές με πολλαπλούς αποδέκτες, μεταξύ των οποίων ασφαλώς περιλαμβάνεται προεχόντως ο κ. Μητσοτάκης. Η ουσία της δήλωσης δεν αφορά, φυσικά, τη φραστική επιβεβαίωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η οποία εξυπακούεται στον βαθμό που ένας υπουργός δεν έχει ακόμη παραιτηθεί ή αντικατασταθεί. Αντιθέτως, το γεγονός και μόνον ότι πρέπει να μνημονευθεί αναδεικνύει το πολιτικό πρόβλημα.

Το κέντρο βάρους της δήλωσης ανάγεται στην ανάγκη «να χυθεί άπλετο φως» στην υπόθεση των υποκλοπών, η οποία κινείται σε εντελώς άλλο μήκος κύματος από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος χαρακτήρισε πρόσφατα την όλη υπόθεση «ευφάνταστη αφήγηση», «υλικό που είναι πολύ χρήσιμο για τη συγγραφή μυθιστορημάτων κατασκοπείας» και «σχέδιο φθοράς της κυβέρνησης, μέσω τόνων πολιτικά τοξικής λάσπης, στο οποίο επενδύει ο κ. Τσίπρας για να ξεφύγει από το πολιτικό τέλμα».

Δυστυχώς για τη χώρα, ο κ. Δένδιας έχει δίκιο και όχι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών έχει επιβεβαιωθεί από τα διασταυρωμένα ευρήματα πολλών δημοσιευμάτων το σαββατοκύριακο όχι μόνον σε αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, αλλά και σε παραδοσιακά στηρίγματα της κυβέρνησης, ενώ, σύμφωνα με Το Βήμα, έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές διπλωματικές αντιπροσωπείες και μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών. Σε συνδυασμό δε με την παράλληλη παρακολούθηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, θέτει ένα σοβαρότατο ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Δεδομένου του πανοπτικού χαρακτήρα που έχει η παρακολούθηση μέσω Predator, που επιτρέπει την κατά βούληση ενεργοποίηση μικροφώνου και κάμερας του τηλεφώνου του παρακολουθούμενου, όλες οι συνομιλίες του υπουργού, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, τους ομολόγους του, σε συμβούλια που ισχύει η αρχή της μυστικότητας των συνεδριάσεων, πρέπει να θεωρούνται υπονομευμένες. Δεν χρειάζεται να αναπτύξω τους κινδύνους που απορρέουν από το γεγονός αυτό, τόσο για την αποκάλυψη εθνικών απορρήτων σε τρίτους, αλλά και για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις διεθνείς σχέσεις της χώρας η παραβίαση της εμπιστευτικότητας των διμερών ή πολυμερών συνομιλιών.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος φέρει την προφανή ευθύνη τόσο για τις παρακολουθήσεις που διενέργησε το στενό του περιβάλλον όσο και για την προσπάθεια συγκάλυψής τους, δεν είναι μόνο επικίνδυνος για τη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό. Θέτει πλέον σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.

* Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)