to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:16 | 14.11.2022

Πολιτική

Σκάνδαλο υποκλοπών: Στόχευαν και στη ροή δημοσίου χρήματος - Τα 3 συμπεράσματα μετά τις αποκαλύψεις

Όλα όσα προκύπτουν μετά τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών - Επιβεβαιώνεται ότι το Μαξίμου έφερε το Predator στην Ελλάδα


(φωτ.: EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Αντίστροφη μέτρηση σήμανε για το παρακράτος του Μαξίμου μετά τις αποκαλύψεις του Σαββατοκύριακου για το σκάνδαλο των υποκλοπών καθώς όλα τα στοιχεία οδηγούν κατευθείαν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και αυτό γιατί επιβεβαιώθηκε ότι το Predator έφτασε στην Ελλάδα μέσω της ΕΥΠ, ενώ η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί και ότι η λίστα των παρακολουθήσεων είναι πραγματική. Την ίδια στιγμή η υπόθεση πήρε μία νέα διάσταση καθώς αποκαλύφθηκαν παρακολουθήσεις και με οικονομικά κίνητρα.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Όπως αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής» και δεν διέψευσε η κυβέρνηση, το Predator ήρθε στην Ελλάδα από την Κύπρο για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου και ότι η πρώτη ενεργοποίηση του Predator έγινε στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή σε απόλυτη συνεννόηση μεταξύ των Δημητριάδη, Λαβράνου, Μπίτζιου, Ντίλιαν και Κοντολέοντος. Συνεπώς, επιβεβαιώνει ότι υπήρχε ενιαίο κέντρο ΕΥΠ και Predator που συντόνιζε τις παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, υπουργών της κυβέρνησης και επιχειρηματιών και το κέντρο αυτό ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Άρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ψέματα όταν αναφέρεται σε κάποιον «ιδιώτη» που δεν γνωρίζει και τον «ψάχνει» όπως είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ενέργεια του πρωθυπουργού το 2019 ήταν να φέρει την ΕΥΠ υπό την ευθύνη του και να διορίσει διοικητή της τον εκλεκτό του Παναγιώτη Κοντολέοντα αλλάζοντας μάλιστα και τον νόμο διότι ο κ. Κοντολέων δεν είχε καν τα τυπικά προσόντα. Σύμφωνα με το «Βήμα», λίγο μετά τον Κοντολέοντα στην ΕΥΠ ήρθε και το Predator.

Από την προηγούμενη Κυριακή που το Documento αποκάλυψε την λίστα με τα πρώτα 33 πρόσωπα που είχαν γίνει στόχοι του Predatοr, η πρωθυπουργική γραμμή άμυνας είναι ότι πρόκειται για ψέματα και συκοφαντίες. Όλα αυτά βέβαια τη στιγμή που η Καθημερινή ήδη από τον Αύγουστο είχε μιλήσει για επιπλέον 7-8 πολιτικά πρόσωπα και στη συνέχεια τα Νέα φωτογράφισαν παρακολούθηση Χρυσοχοΐδη, χωρίς βέβαια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να μιλήσει για συκοφαντίες.

Μία εβδομάδα μετά ήρθε το Βήμα να επιβεβαιώσει τις παρακολουθήσεις αλλά και ιδιαίτερα την παρακολούθηση Δένδια με κακόβουλο sms που έλαβε στο κινητό του περίπου πριν ένα χρόνο. Ωστόσο, ο Γιάννης Οικονόμου δεν τόλμησε επαναλάβει σε βάρος του Βήματος τις επιθέσεις που εξαπέλυσε στο Documento. Αντιθέτως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε εμμέσως την εγκυρότητα της λίστας δηλώνοντας όμως το ανήκουστο ότι «με βάση τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση φαίνεται να υπήρξε ο βασικός στόχος των σκοτεινών κύκλων που χειρίζονταν τα λογισμικά αυτά». Βέβαια πρόκειται για έναν αστείο ισχυρισμό καθώς όλοι γνωρίζουν πως το κέντρο των παρακρατικών υποκλοπών ήταν το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ωστόσο εκτός από τις παρακολουθήσεις για τη ροή πολιτικών, δημοσιογραφικών και προσωπικών πληροφοριών, από τα νέα ονόματα που αποκάλυψε το Documento προκύπτει ότι στο στόχαστρο του παρακρατικού μηχανισμού ήταν και η ροή του χρήματος. Στη λίστα που δημοσίευσε αυτή την Κυριακή το Documento, υπάρχουν και ονόματα που επιβεβαιώνουν παρακολουθήσεις και για οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με τα εξοπλιστικά, με φορείς του δημοσίου και μεγάλα κοινοτικά κονδύλια δισεκατομμυρίων.

Μεταξύ άλλων, στη λίστα περιλαμβάνονται οι Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείριση Αποβλήτων, Κωστής Μουσουρούλης, συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, Γιώργος Πατεράκης, αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Άρης Αλεξόπουλος, αντιναύαρχος και γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

Η παρακολούθηση ειδικά προσώπων που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα αποκτά βαρύνουσα σημασία, δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σπεύσει να υπογράψει μέσα σε 2,5 χρόνια εξοπλιστικά μαμούθ άνω των 14 δισ. ευρώ, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις όπως πχ στα Ραφάλ, δεν ήταν καν σε γνώση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ή είχαν εκφραστεί διαφωνίες λόγω άλλων προτεραιοτήτων.

Τέλος, επιβεβαιώνεται πως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Μαξίμου ήταν και η παρακολούθηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αφού αποκαλύπτεται ότι με το Predator είχαν μολυνθεί η Γκρατσιέλα Κλάδη, η οποία εργάζεται στο τμήμα εμπορίας καυσίμων της Aegean, ο Πάνος Κυριακόπουλος, δεξί χέρι του κ. Βαρδινογιάννη, ο Χρήστος Αγραφιώτης, στενός συνεργάτης του κ. Αλαφούζου καθώς και οι κ. Κουρτάκης και Καρυπίδης από το περιβάλλον Μαρινάκη.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)