to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νίκος Φίλης: «Θα ήταν προς το συμφέρον του προοδευτικού κόσμου αν έπεφταν οι Αντι-ΣΥΡΙΖΑ τόνοι»

Ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μίλησε με τον Χρήστο Κυμπιζή για την KontraNews της Κυριακής (13/11)


Ο Νίκος Φίλης εκτίμησε ότι η «νέα ΝΔ» υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη «δεν ήρθε απλώς για να κυβερνήσει, αλλά για να φτιάξει όρους και προϋποθέσεις για τη μακροχρόνια κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης. Να αποτρέψει κάθε πιθανότητα επιστροφής της Αριστεράς στη διακυβέρνηση και να μετατραπεί σε καθεστώς. Κομμάτι του σχεδιασμού τους υπήρξε ο ασφυκτικός έλεγχος των μηχανισμών του βαθέος κράτους, όπως η ΕΥΠ, απευθείας από τον ίδιο τον Μητσοτάκη». Ενώ στην ερώτηση του δημοσιογράφου πώς σχολιάζει τη δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά επιθυμεί να σχηματίσει μια μνημονιακή κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Ο καθένας με τις επιλογές του. Δεν θα γίνω κριτής της στρατηγικής των άλλων κομμάτων της Αριστεράς. Θα κάνω απλώς ένα θετικό σχόλιο: πιστεύω ότι κόμματα όπως το ΜΕΡΑ 25 θα έχουν τύχη μόνο αν πείσουν ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος ότι θα αποτελέσουν χρήσιμη  δύναμη, αξιόπιστο συνομιλητή και φερέγγυο σύμμαχο σε μια κυβέρνηση προοδευτικού-αριστερού χαρακτήρα. Θα ήταν προς το συμφέρον του προοδευτικού κόσμου, αν έπεφταν οι Αντι-ΣΥΡΙΖΑ τόνοι, ειδικά σε μια περίοδο που καταρρέει το συγκεκριμένο μέτωπο που φτιάχτηκε τα προηγούμενα χρόνια υπό την ηγεμονία της ΝΔ και πολλών ΜΜΕ».

Πού πιστεύετε ότι θα οδηγήσει ο καταιγισμός των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων;

Η νέα ΝΔ υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη δεν ήρθε απλώς για να κυβερνήσει, αλλά για να φτιάξει όρους και προϋποθέσεις για τη μακροχρόνια κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης. Να αποτρέψει κάθε πιθανότητα επιστροφής της Αριστεράς στη διακυβέρνηση και να μετατραπεί σε καθεστώς. Κομμάτι του σχεδιασμού τους υπήρξε ο ασφυκτικός έλεγχος των μηχανισμών του βαθέος κράτους, όπως η ΕΥΠ, απευθείας από τον ίδιο τον Μητσοτάκη. Ο ορυμαγδός των αποκαλύψεων στον οποίο πρωταγωνίστησε η ερευνητική δημοσιογραφία και υπήρξε καταλυτική η παρέμβαση των ευρωπαϊκών θεσμών, είχε ως αποτέλεσμα να ανατραπούν αυτά τα σχέδια και να επιβεβαιωθεί ότι στο κέντρο  των παράνομων και αντισυνταγματικών υποκλοπών βρισκόταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σε άλλη χώρα, οι αποκαλύψεις θα είχαν ρίξει την κυβέρνηση, είναι σαφές. Στην Ελλάδα πάντως η πτώση της θα επέλθει με τις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής… Πιστεύετε ότι θα ήταν σωστή κίνηση από εσάς;

Οι κυβερνήσεις πλήττονται αλλά δεν ανατρέπονται από κινήσεις κορυφής. Τις εκλέγει ή τις ρίχνει ο λαός. Αυτός είναι ο κανόνας της Δημοκρατίας. Παρακολουθούμε τον μέχρι αλληλοεξόντωσης πόλεμο συμφερόντων, τα αλληλοκαρφώματα και τους εκβιασμούς ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα μεγάλα συμφέροντα που συγκρότησαν το νεοφιλεύθερο και νεοδεξιό μπλοκ εξουσίας, ξεκοκάλισαν κοινοτικά κονδύλια με τις αναθέσεις λόγω πανδημίας, καταπάτησαν το δημόσιο συμφέρον και κέρδισαν τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Έχουν κοινά αλλά και αντιτιθέμενα συμφέροντα, σε κάθε περίπτωση εχθρικά προς εκείνα του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι δύναμη ανατροπής και βαθιάς πολιτικής αλλαγής υπέρ της Δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Και, ασφαλώς, δεν περιμένει να ρίξουν την κυβέρνηση κάποιοι ολιγάρχες. Όσο για την πρόταση μομφής που με ρωτάτε, αυτή ζητάμε να την καταθέσει ο λαός με τους αγώνες του. Διαδικασία που ξεκίνησε την Τετάρτη με τη μεγάλη πανεργατική κινητοποίηση και θα κλιμακωθεί με νέες κινητοποιήσεις, όπως την Πέμπτη με την πορεία του Πολυτεχνείου. Ο λόγος τώρα είναι στους πολίτες.

Παρά την κυβερνητική φθορά, οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν αρκετές μονάδες πίσω από τη ΝΔ… Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Πέρυσι μιλούσαμε για πολλές μονάδες πίσω. Τώρα για «αρκετές». Την άνοιξη αυτό θα το ρωτάτε στα στελέχη της ΝΔ. Ζούμε την αντιστροφή του κλίματος και οι εξελίξεις το δείχνουν. Η κυβέρνηση δεν στέκεται πλέον αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος ούτε στις δημοσκοπήσεις των φιλικών της Μέσων. Αλλά με ρωτάτε γιατί δεν καρπώνεται τη διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον, αυτό έρχεται όσο πλησιάζουν οι κάλπες και ο λαός καταλαβαίνει την καταστροφική επιλογή που σηματοδοτεί για τα συμφέροντά του και τη Δημοκρατία τυχόν δεύτερη τετραετία του συστήματος Μητσοτάκη. Και δεύτερον, για να είμαι ειλικρινής: γιατί δεν αρκεί να βουλιάζει βουτηγμένη στο βούρκο της διαφθοράς, η κυβέρνηση. Πρέπει να βγαίνει η Αριστερά μπροστά, με τις ιδέες, τις αρχές και το συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα. Και σε αυτό το τελευταίο χρειάζεται να ανεβάσουμε στροφές, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στην Κυριακάτικη Kontranews, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά επιθυμεί να σχηματίσει μια μνημονιακή κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε;

Κοιτάξτε, ο καθένας με τις επιλογές του. Δεν θα γίνω κριτής της στρατηγικής των άλλων κομμάτων της Αριστεράς. Θα κάνω απλώς ένα θετικό σχόλιο: πιστεύω ότι κόμματα όπως το ΜΕΡΑ 25 θα έχουν τύχη μόνο αν πείσουν ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος ότι θα αποτελέσουν χρήσιμη δύναμη, αξιόπιστο συνομιλητή και φερέγγυο σύμμαχο σε μια κυβέρνηση προοδευτικού-αριστερού χαρακτήρα. Θα ήταν προς το συμφέρον του προοδευτικού κόσμου, αν έπεφταν οι Αντι-ΣΥΡΙΖΑ τόνοι, ειδικά σε μια περίοδο που καταρρέει το συγκεκριμένο μέτωπο που φτιάχτηκε τα προηγούμενα χρόνια υπό την ηγεμονία της ΝΔ και πολλών ΜΜΕ.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, ποια θα είναι τα πρώτα πράγματα που θα αλλάξει στον χώρο της Παιδείας;

Στην Παιδεία ειδικά, είχαμε ένα «Αρμαγεδώνα - ΝΔ». Προκλητικής υποταγής στα ιδιωτικά συμφέροντα, που δεν ξεχνάμε ότι ανερυθρίαστα διακήρυξαν την οικονομική υποστήριξη της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ. Αλλά ήταν τόσο εμφανής και προκλητική αυτή η υποταγή και οι νόμοι, τα μέτρα, οι ρυθμίσεις που έφερε, που σε συνδυασμό -πιστεύω- με την τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν στις δημοσκοπήσεις την κα Κεραμέως στον πάτο του βαρελιού, δηλαδή στη τελευταία θέση στη γνώμη των πολιτών. Και δεν είναι βέβαια θέμα προσώπου, μιλώ για τον τομέα πολιτικής. Συνεπώς η επόμενη κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει αναγκαστικά από το ξήλωμα ενός μεγάλου αριθμού αυταρχικών, αντιδημοκρατικών, οπισθοδρομικών νόμων. Αλλά πολύ γρήγορα θα αναπτυχθεί σε μια βεντάλια θετικής νομοθέτησης, για την αναβάθμιση των σχολείων και πανεπιστημίων. Σε όλους τους τομείς: τη στελέχωση, τα προγράμματα σπουδών και τα βιβλία, την επιστροφή στη Δημοκρατία με την εκ νέου ενδυνάμωση του Συλλόγου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και του αυτοδιοίκητου στα ανώτατα ιδρύματα. Νομίζω θα είναι είναι ο πιο πλούσιος και καρπερός τομέας πολιτικής για τη νέα κυβέρνηση.

H συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην ContraNews της Κυριακής στις 13 Νοεμβρίου 2022

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)