to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:50 | 11.11.2022

Πολιτική

Κ. Παπανάτσιου: Ο χρόνος της κυβέρνησης έχει τελειώσει, οι πολίτες ακούνε «ανάκαμψη», αλλά βλέπουν μόνο ακρίβεια!

Τοποθέτηση της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Κ. Παπανάτσιου στην συζήτηση για την κύρωση του Ισολογισμού και του Απολογισμού του Προϋπολογισμού του 2020Η Κ. Παπανάτσιου ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας πως ο προϋπολογισμός  κλείνει με έξοδα 70 δις και έσοδα 47 δις, εκ των οποίων τα 37,7  δις προέρχονται από φόρους. Η βουλεύτρια τόνισε πως κατά τη διάρκεια του έτους κατατέθηκαν έξι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί, με το ελεγκτικό συνέδριο να προσθέτει σειρά σοβαρών ερωτηματικών. Δύο συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί δεν πέρασαν από ελεγκτικό συνέδριο. Σ’ έναν από αυτούς ποσά που ο έκτακτος προϋπολογισμός προόριζε για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, δαπανήθηκαν αλλού. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναφέρθηκε και στο ειδικό αποθεματικό, καθώς ποσά του έκτακτου προϋπολογισμού κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν δαπανήθηκαν σε δράσεις που όπως ορίζει το ειδικό αποθεματικό, δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν. Αντίθετα ανακατευθύνθηκαν σε άλλες δαπάνες, όπως η επιχορήγηση παρόχου ταχυδρομικής υπηρεσίας.

Στη συνέχεια η Κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε επίσης στην δημοσιονομική επέκταση του προϋπολογισμού περίπου, στα 1,2 δις, δηλαδή 0,6% του ΑΕΠ. Αναφορικά με την μείωση του φόρου των κερδών και των μερισμάτων των νομικών προσώπων, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, πιστή στην ταξική της πολιτική, ξόδεψε τον μισό δημοσιονομικό χώρο, πάνω από 600 εκατ. Ευρώ, για να μειώσει τους φόρους κατά προτεραιότητα στις επιχειρήσεις. Η Κ. Παπανάτσιου, ανέφερε ότι τα οφέλη που αποκόμισε η χώρα από την έξοδό της από τα μνημόνια και η διαρκή ανάπτυξη επί δέκα συνεχόμενα τρίμηνα, που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξανεμίστηκε το 2020, πριν ακόμα ξεσπάσει η πανδημία στην Ελλάδα. Η βουλεύτρια σημείωσε πως το 4ο τρίμηνο του 2019 η μείωση του ΑΕΠ ήταν ήδη στο 0,9% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2019. Αντίστοιχα, το 1ο τρίμηνο του 2020 παρουσίασε μείωση κατά 0,7%, σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2019.

Η Κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως στον προϋπολογισμό του 2020 βλέπαμε την μείωση της επιχορήγησης του ΕΦΚΑ, ένα επιθετικό πλάνο αποκρατικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ, την μείωση της κατηγορίας αγοράς υλικών και αγαθών, όπου περιλαμβάνει υλικά και φάρμακα, ενώ αντίθετα παρατηρήθηκε τριπλασιασμός του κόστους της προεδρίας της κυβέρνησης. Η Κ. Παπανάτσιου υπογράμμισε όμως πως αυτά που δεν περιλήφθηκαν στον προϋπολογισμό είναι οι αυξήσεις στον βασικό μισθό (στο διπλάσιο της ανάπτυξης), η στήριξη των ασθενέστερων, η ενίσχυση του ΕΣΥ, αντίθετα προωθήθηκαν πολιτικές όπως η κατάργηση της 13ης σύνταξης,  οι  απλήρωτες υπερωρίες και συνολικά η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Η βουλεύτρια αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης, τονίζοντας πως ήταν καταστροφική. Ψεύδη για τις υπάρχουσες ΜΕΘ, απόκρυψη μελετών που έδειχναν τα υψηλά ποσοστά θανάτων εκτός ΜΕΘ, πριμοδότηση της λίστας Πέτσα, ανεπαρκής στήριξη των εισοδημάτων με το πρόσχημα της ενίσχυσης των καταθέσεων. Ενώ υπογράμμισε πως, η Eurostat εμφάνιζε τότε τη χώρα μας να έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδημάτων, και την τρίτη μεγαλύτερη μείωση στα εισοδήματα των εργαζομένων.

Η βουλεύτρια τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τότε είχε καταθέσει κοστολογημένες προτάσεις, τόσο με τα προγράμματα «Μένουμε όρθιοι», όσο και με το πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας που αφορούσε το ιδιωτικό χρέος. Κλείνοντας, η Κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως η μεγαλειώδης απεργιακή κινητοποίηση έδειξε πως  ο κόσμος της Εργασίας έχει μηδενική ανοχή στον δημοκρατικό εκτροχιασμό, στην ακρίβεια και στις συνολικές πολιτικές της κυβέρνησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)