to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:22 | 11.11.2022

Πολιτική

Μάκης Βορίδης: Το επόμενο επιχείρημα της υπεράσπισης Μητσοτάκη για τις υποκλοπές

Η κατοχή κακόβουλου λογισμικού δεν είναι παράνομη ακόμη κι αν αποδειχθεί, είπε ο υπ. Εσωτερικών - Βομβαρδισμός από «εγώ δεν ξέρω» και δηλώσεις σε ρόλο συνηγόρου


φωτ. EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε ρόλο συνηγόρου κατηγορούμενου για ποινικά αδικήματα εμφανίστηκε στο Mega o υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Με προκλητικό τρόπο, προσπάθησε να πείσει ότι δεν είναι γνωστό ούτε καν ποιες εταιρείες εμπλέκονται στις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων με παράνομο λογισμικό, όταν επί μήνες βοά το σύμπαν όχι μόνο στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ, με το Ευρωκοινοβούλιο να έχει συγκροτήσει ειδική επιτροπή που έχει ήδη «δείξει» τις συνδέσεις μεταξύ του Μαξίμου και συγκεκριμένων εταιρειών.

Οι διάλογοι είναι χαρακτηριστικοί:

Μ.Β.: Η παράνομη πράξη δεν είναι η κατοχή του, είναι η υποκλοπή. Ακόμη και αν αποδειχθεί ότι είναι μόνο γι' αυτό, μόνο κατοχή μπορεί να είναι προπαρασκευαστική πράξη, δηλαδή "το πήρα αλλά δεν το χρησιμοποίησα". Ακόμη δεν έχω κάνει παράνομη πράξη.

Δημοσιογράφοι: Δεν μπορεί να βγαίνει ο πρωθυπουργός και να λέει ότι στην Ελλάδα γίνονται παρακολουθήσεις αλλά δεν ξέρει ποιος τις κάνει, θυμίζει το παλιό "ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο"

Μ.Β.: Στην Ελλάδα γίνονται εγκλήματα και ορισμένα είναι ανεξιχνίαστα. Και ανθρωποκτονίες γίνονται, δεν τις εξιχνιάζονται όλες ... Τα στοιχεία λέγεται ότι τα έχει ο κ. Βαξεβάνης, οποιοσδήποτε άλλος, δεν τα έχει ... Δεν έχει κανείς υποχρέωση να αποδείξει ότι δεν συμβαίνει κάτι, γενικώς. Αυτό που δεν συμβαίνει, δεν επιδέχεται αποδείξεως.

Δημοσιογράφοι: Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη είναι υπαρκτή.

Μ.Β.: Ως προς το υπαρκτό, έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις. Δεν έχει χρησιμοποιηθεί το λογισμικό. Ότι ρωτηθήκανε, απαντηθήκανε.

Δημοσιογράφοι: Άρα, τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ τον Ανδρουλάκη.

Μ.Β.: Μάλιστα. Έγινε συζήτηση γι' αυτό, εκτενής. Ήταν κάτι συγκεκριμένο. Για όλο το υπόλοιπο, όποιος έχει τα στοιχεία πρέπει να τα προσκομίσει, να δούμε τι θα γίνει.

Δημοσιογράφοι: Θα μπορούσε η Βουλή και η κυβέρνηση δεν ήθελε. Να βάλει πλάτη και να πει όσοι έχετε στοιχεία να πάτε στη Βουλή και να τα φέρετε όλα εκεί. Αλλά εδώ, δεν πήγαν ούτε οι ιδιοκτήτες των εταιρειών.

Μ.Β.: Υπάρχει δυνατότητα να γίνει έλεγχος στα αρχεία των εταιρειών ... που εμπορεύονται το συγκεκριμένο λογισμικό; ... Ξέρουμε εμείς ποιες είναι αυτές οι εταιρείες που εμπορεύονται το συγκεκριμένο λογισμικό; Εγώ δεν το ξέρω αυτό, εγώ δεν το ξέρω, εγώ δεν το ξέρω, εγώ. Μπορεί να το ξέρει κάποιος άλλος. Εγώ δεν το ξέρω

Εντύπωση έκανε η προσπάθεια Βορίδη να διαχωρίσει την κατοχή από την χρήση, περιγράφοντας πρακτικά μια τακτική υπεράσπισης σε δικαστήριο, για όποιον εμπλέκεται στην υπόθεση. Σημειώνεται ότι μόλις χτες οι Financial Times έγραφαν ότι «ο χρόνος θα δείξει» αν θα παραπεμφθεί και δεύτερος Μητσοτάκης για υποκλοπές.

Μ.Β.: Η εμπορία αυτού του λογισμικού, καταρχήν, δεν είναι παράνομη. Μπορεί να καταστεί, με νομοθεσία ... αν δεν χρησιμοποιηθεί για υποκλοπή.

Δημοσιογράφοι: Αυτό το λογισμικό δεν είναι για υποκλοπή; Δεν το χρησιμοποιούν για αυτό τον λόγο;

Μ.Β.: Αν δεν χρησιμοποιηθεί για υποκλοπή...

Δημοσιογράφοι: Αφού αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει στην αγορά

Μ.Β.: Δεν το ξέρω αν είναι αυτός, δεν το ξέρω αυτό, δεν το ξέρω, αν είναι μόνο αυτός ή είναι κάτι άλλο. Δεν το ξέρω αυτό, είναι μια τεχνική συζήτηση, εγώ δεν ξέρω να την κάνω.

Μ.Β.: Η παράνομη πράξη δεν είναι η κατοχή του, είναι η υποκλοπή. Ακόμη και αν αποδειχθεί ότι είναι μόνο γι' αυτό. Κατοχή μόνο, μπορεί να είναι προπαρασκευαστική πράξη, δηλαδή "το πήρα αλλά δεν το χρησιμοποίησα". Ακόμη δεν έχω κάνει παράνομη πράξη.

Οι δημοσιογράφοι μάλιστα καυτηρίασαν και την προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να πείσει ότι αρκεί η νομοθέτηση απαγόρευσης πωλησεών στην Ελλάδα στο μέλλον, για να κλείσει η υπόθεση.

Μ.Β.: Εμείς λέμε, το είπε η κυβέρνηση, ότι θα απαγορεύσουμε στην Ελλάδα την εμπορία αυτού του λογισμικού. Θα έχει γίνει για πρώτη φορά στην Ευρώπη, θα το κάνει η Ελλάδα πρώτη.

Δημοσιογράφοι: Και θα πέσει ταφόπλακα σε ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα.

Μ.Β.: Επαναλαμβάνω, πρέπει κάποιος να έρθει να πει -αλλιώς δεν θα βγει άκρη ποτέ- "εγώ ξέρω και έχω αυτά τα στοιχεία, ελάτε να τα ελέγξουμε". Αλλιώς κάνουμε μια συζήτηση που δεν έχει καμία βάση.

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)