to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:53 | 11.11.2022

Διεθνή

Στο κέντρο της Χερσώνας ο ουκρανικός στρατός μετά την αποχώρηση των Ρώσων

Ο ουκρανικός στρατός εισήλθε στη Χερσώνα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας το μεσημέρι της Παρασκευής - Η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ολοκλήρωσε την απόσυρση των στρατευμάτων της από την πόλη - Βϊντεο φαίνεται να δείχνουν Ρώσους στρατιώτες να εγκαταλείπουν πεζοί την πόλη. Επιφυλάξεις από ΝΑΤΟ. Έξι νεκροί από ρωσική πυραυλική επίθεση σε πολυκατοικία του Μικολάιφ


(Ουκρανική κι ευρωπαϊκή σημαία στο κέντρο της Χερσώνας - φωτ. από Guardian)

Ο ουκρανικός στρατός εισήλθε στη Χερσώνα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σήμερα το μεσημέρι.

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών άμυνας ανέφερε ότι ουκρανικές μονάδες εισέρχονται στη Χερσώνα και ότι η πόλη επανέρχεται υπό ουκρανικό έλεγχο, αφού βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή από τον Μάρτιο. Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας στην ανακοίνωσή της απευθύνθηκε προς Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται ακόμη στη Χερσώνα, καλώντας τους να παραδοθούν αμέσως.

Η ανακοίνωση είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση του Κιέβου ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται στη Χερσώνα.

Σε βίντεο από διάφορες πηγές φαίνονται Ρώσοι στρατιώτες να φεύγουν πεζοί, Ρώσος στρατιώτης φέρεται να λέει ότι εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους, ενώ ο ρωσικός στρατός φέρεται να κατέστρεψε γέφυρα για να αποτρέψει καταδίωξη από ουκρανικές δυνάμεις:

Ρωσία: Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ολοκλήρωσε την απόσυρση των στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού στην περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία.

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, το υπουργείο ανέφερε ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός είχαν μεταφερθεί στην ανατολική, όχθη του Δνείπερου. Το υπουργείο ανέφερε ότι η απόσυρση είχε ολοκληρωθεί σήμερα το πρωί στις 05.00 ώρα Μόσχας (04.00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το υπουργείο δεν υπάρχει ούτε ίχνος από στρατιωτικό εξοπλισμό ή στρατιώτης που να έχει μείνει στη δυτική πλευρά του ποταμού, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της περιοχής, τη Χερσώνα, και δεν υπήρξαν απώλειες προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την αποχώρηση.
______________

• Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ουκρανία μέσω... Κορέας
______________

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, o ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε πως η Μόσχα διατηρεί μια δύναμη περίπου 40.000 ανδρών στην περιφέρεια της Χερσώνας και ότι οι πληροφορίες του αναφέρουν ότι ένας σημαντικός αριθμός παραμένει στο κέντρο της πόλης, στα περίχωρα και στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου.

«Δεν είναι τόσο εύκολο να αποσύρουν αυτά τα στρατεύματα σε 1-2 ημέρες. Θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα», εκτίμησε.

Τουλάχιστον μια εβδομάδα αναμένεται να διαρκέσει η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα, σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ.

Απέρριψε ως «τρελό» το σενάριο ότι ο ρωσικός στρατός ενδέχεται να ανατινάξει το φράγμα της Καχόφκα κατά την αποχώρησή του, υπογραμμίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση θα πλημμύριζαν περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κατακτητών.

(χάρτης: Υπ. Άμυνας Ρωσίας)

«Δόγμα τρομοκρατών» υπό τον στρατηγό Σουροβίκιν

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας κατηγόρησε τον νέο διοικητή των ρωσικών δυνάμεων εισβολής ότι εφαρμόζει «δόγμα τρομοκρατών», βομβαρδίζοντας αμάχους και υποδομές ζωτικής σημασίας.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει αλλάξει η στρατηγική της Μόσχας μετά τον διορισμό του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν ως διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Ρέζνικοφ ήταν κατηγορηματικός: «Ναι, άλλαξε. Επειδή καταφεύγει σε τακτικές τρομοκρατίας εναντίον αμάχων και υποδομών».

«Δεν εξαπολύουν έναν-δυο πυραύλους κατά της Ουκρανίας, όπως παλιότερα. Εξαπολύουν 40 μέσα σε μια μέρα, κάνουν μια μικρή παύση και συνεχίζουν… Ξανά και ξανά…», εξήγησε.

Η πυρηνική απειλή της Ρωσίας

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ υποβάθμισε την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως ούτε το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

«Ποια είναι η τεχνική αξιολόγηση των πυρηνικών τους όπλων; Γνωρίζετε εσείς; Όχι. Ούτε εγώ. Ούτε εκείνοι γνωρίζουν. Επειδή η τελευταία δοκιμή που έκαναν ήταν τη δεκαετία του 1990 στο Καζακστάν, πάνω από 30 χρόνια πριν», δήλωσε ο Ρέζνικοφ.

Σημείωσε πως ελπίζει ότι η Ινδία και η Κίνα -- που διατηρούν συνεργασία με τη Ρωσία σε διάφορους τομείς -- έχουν ήδη προειδοποιήσει τον Πούτιν ότι η χρήση πυρηνικών όπλων αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

«Δεν νομίζω ότι (οι Ρώσοι) θα τα χρησιμοποιήσουν. Ωστόσο, όταν έχεις για γείτονα μια μαϊμού που έχει χειροβομβίδα, θα πρέπει να συνεκτιμήσεις όλους τους κινδύνους», συμπλήρωσε ο ουκρανός υπουργός.
_____________________

Η ρωσική υποχώρηση

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου αποφάσισε προχθές Τετάρτη οι ρωσικές μονάδες να αποσυρθούν από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου, εξηγώντας πως ήταν αδύνατος ο ανεφοδιασμός τους καθώς καταστράφηκαν πολλές γέφυρες από πυραύλους που εκτόξευσαν οι Ουκρανοί.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε χθες βράδυ ότι ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν 40 τοποθεσίες γύρω από τη Χερσωνα καθώς ο στρατός της Ρωσίας αποσύρεται, την επομένη της ανακοίνωσης της Μόσχας πως μονάδες της που ήταν αναπτυγμένες στη Χερσώνα θα εγκαταλείψουν αυτή την πόλη καίριας σημασίας.

Προειδοποίησε πως οι ρωσικές δυνάμεις άφησαν πίσω «χιλιάδες βόμβες που δεν έχουν εκραγεί και πυρομαχικά».

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μικολάιφ, ο Βιτάλι Κιμ, ανέφερε πως η κοινότητα Τσορνομπάγιβκα βρίσκεται πλέον στα χέρια του ουκρανικού στρατού, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο ηγέτης της ρωσικής ομόσπονδης δημοκρατίας της Τσετσενίας, ο Ραμζάν Καντίροφ, χαρακτήρισε την υποχώρηση από τη Χερσώνα «σωστή αλλά δύσκολη απόφαση».

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, ρωσικά στρατεύματα προκάλεσαν καταστροφές στη Χερσώνα αποχωρώντας. Πέρα από τηλεοπτικό κέντρο, καταστράφηκαν επίσης κεραίες της ραδιοφωνίας και συστήματα θέρμανσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε η Ουκραΐνσκα Πράβντα. Η ηλεκτροδότηση είναι κομμένη, όπως και η πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ αρκετές γέφυρες στον Δνείπερο ποταμό είχαν ήδη ανατιναχτεί, κατά δημοσιεύματα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν αργή αλλά σταθερή πρόοδο στην επαρχία της Χερσώνας, όπου εξαπέλυσαν αντεπίθεση στις αρχές Οκτωβρίου. Την προέλασή τους βοήθησε το ότι τα ρωσικά στρατεύματα υποχώρησαν σε κάποιους τομείς.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν στην Ουκρανία νεό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Συνολικά, κατά τους αριθμούς του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, το κόστος της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στο Κίεβο έχει φθάσει τα 19,3 δισεκ. δολάρια από την έναρξη της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, τον Ιανουάριο του 2021.Το νέο πακέτο συμπεριλαμβάνει τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Avenger, φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και πυραύλους για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Hawk, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

Έξι νεκροί από ρωσική πυραυλική επίθεση σε πολυκατοικία του Μικολάιφ 

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσική επίθεση με ρουκέτα εναντίον πολυκατοικίας νωρίς σήμερα το πρωί στη νότια ουκρανική πόλη Μικολάιφ, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Σενκέβιτς.

Διασώστες ερευνούν τα συντρίμμια για επιζώντες, έγραψε ο Σενκέβιτς στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Βιτάλιι Κιμ έγραψε από την πλευρά του στην ίδια εφαρμογή: «το Μικολάιφ έγινε και πάλι στόχος εχθρικών πυραύλων. Μία από τις ρουκέτες έπληξε μια πολυκατοικία πέντε ορόφων, η οποία καταστράφηκε». Ο Κιμ είχε αναφέρει ένα προσωρινό απολογισμό με τέσσερις νεκρούς και δύο τραυματίες.

Με επιφύλαξη υποδέχθηκε την αποχώρηση ο Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ αντιμετώπισε επιφυλακτικά την απόσυρση από την ουκρανική πόλη της Χερσώνας των ρωσικών στρατευμάτων, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Ρώμη χθες Πέμπτη.

«Καταγράψαμε τη ρωσική ανακοίνωση περί υποχώρησης από τη Χερσώνα», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση στο πεδίο τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε, έχοντας πλάι του την Τζόρτζα Μελόνι, την επικεφαλής της νέας κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς στην Ιταλία.

Ο επικεφαλής του NATO τόνισε πως η Ρωσία συνεχίζει να δυσκολεύεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου. «Αυτό που είναι σαφές είναι πως η Ρωσία βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση κι αν (σ.σ. οι δυνάμεις της) εγκαταλείψουν τη Χερσώνα, θα πρόκειται για ακόμη μια νίκη για την Ουκρανία», διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)