to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:34 | 11.11.2022

Κοινωνία

ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ: Ο Βασίλης Παπαζάχος συνέδεσε το όνομά του με τη σεισμολογία στην Ελλάδα

Ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής «έφυγε» από τη ζωή εχθές το πρωί, σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε ηλικία 92 ετών - «Ως ομότιμος καθηγητής τα τελευταία χρόνια συνέχιζε να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της επιστημονικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας» , αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ


Ο Βασίλης Παπαζάχος γεννήθηκε το 1930 στο Σμόκοβο Καρδίτσας, σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πήρε διδακτορικό από το ίδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα και ακολούθησαν σπουδές του στις ΗΠΑ.

Διορίστηκε βοηθός στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών το 1956 και στη συνέχεια επιμελητής το 1961. Εξελέγη παμψηφεί τακτικός καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ το 1977, ενώ διετέλεσε διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής (1983-1996), πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του πανεπιστημίου (1982-1987) και πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (1983-1999).

Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του πρώτου ελληνικού δικτύου σεισμογράφων (1965), του πρώτου τηλεμετρικού δικτύου σεισμογράφων (1981) και του δικτύου επιταχυνσιογράφων του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (1981).

Επίσης, συνέβαλε στον αντισεισμικό σχεδιασμό πολλών μεγάλων τεχνικών έργων, στη διαμόρφωση της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας και στην ενημέρωση των Ελλήνων για ζητήματα αντισεισμικής προστασίας.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Βασίλης Παπαζάχος «ξεχώριζε πάντα για τις ψύχραιμες τοποθετήσεις του»

Σε «βαρύ» κλίμα αποχαιρετά η Κουμουνδούρου τον Βασίλη Παπαζάχο, ο οποίος στελέχωσε το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού το 2000.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μνημονεύει την πολιτική του δράση, σχολιάζοντας ότι «η δράση του στον χώρο της Αριστεράς υπήρξε πολύτιμη και ήταν πάντα γόνιμη, ιδιαίτερα στην πόλη του τη Θεσσαλονίκη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο Βασίλης Παπαζάχος υπήρξε ο επιστήμονας που συνέδεσε το όνομά του με τη σεισμολογία στην Ελλάδα.

Ξεχώριζε πάντα για τις ψύχραιμες τοποθετήσεις του. Έγινε ευρύτερα γνωστός μετά τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978.

Ως ομότιμος καθηγητής τα τελευταία χρόνια συνέχιζε να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της επιστημονικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας.

Η δράση του στον χώρο της Αριστεράς υπήρξε πολύτιμη και ήταν πάντα γόνιμη, ιδιαίτερα στην πόλη του τη Θεσσαλονίκη.

Στις εκλογές του 2000 υπήρξε υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεσσαλονίκης: Αποχαιρετούμε τον Βασίλη Παπαζάχο

Ένας άνθρωπος ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τη Θεσσαλονίκη, ιδίως με το μεγάλο σεισμό του 1978, ο σεισμολόγος, ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος, πέθανε χθες σε ηλικία 92 ετών.

Εκτός από εκλεκτός επιστήμονας και συγγραφέας εννέα πανεπιστημιακών βιβλίων, ο εκλιπών είχε έντονη κοινωνική παρουσία συντασσόμενος με τις ιδέες της Αριστεράς. Μάλιστα, στις βουλευτικές εκλογές του 2000, ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)