to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:49 | 08.11.2022

Κοινωνία

24ωρη απεργία στις 9 του Νοέμβρη: «Ανοχή τέλος» το μήνυμα των εργαζομένων σε όλη τη χώρα

Απέναντι στην ακρίβεια, που τσακίζει μισθούς και συντάξεις. Απέναντι στην εργασιακή ζούγκλα, την ανίκανη κυβέρνηση με τον αλαζόνα πρωθυπουργό, απέναντι στην κοροϊδία των επιδομάτων και των ψευτοκαλαθιών, απέναντι στην υπονόμευση της δημοκρατίας: Οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα απεργούν την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 για να δηλώσουν πως κάθε ανοχή απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εξαντληθεί - Στις 11 στην Κλαυθμώνος η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10 π.μ. στο Μνημείο Λαμπράκη και κατόπιν στο ΕΚΘ στη Θεσσαλονίκη - Τα καλέσματα σε όλες τις πόλεις της χώρας - Δεν θα λειτουργήσουν οι γραμμές 2 και 3 του Μετρό, 9 με 5 τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού, δεν θα κυκλοφορούν λεωφορεία, τρόλεϊ και ταξί, θα λειτουργεί το Τραμ.


(τι έγινε στη διαδήλωση της 9ης Νοέμβρη: διαβάστε εδώ το σχετικό θέμα)

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα την Τετάρτη 9 Νοέμβρη, καθώς «δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια που πνίγει τα νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, ενάντια στα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια». Οι εργαζόμενοι ζητούν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας μετά τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους αλλά και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και «γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου, με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας», όπως σημειώνει η ΓΣΕΕ.

«Οι εργαζόμενοι , τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, δίνουν τη μάχη κατά της ακρίβειας που στραγγαλίζει τα νοικοκυριά και τους πολίτες. Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, ο πληθωρισμός που τρέχει με 12% εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων, τους φτωχοποιεί και τους εξαθλιώνει. Στη χώρα μας οι εργαζόμενοι ζουν πλέον σε μια μόνιμη κρίση, αφού 12 χρόνια τώρα αυτοί πληρώνουν το "μάρμαρο" ενώ η οικονομική ολιγαρχία του τόπου αυξάνει τον πλούτο και τα κέρδη της», επισημαίνει και η ΑΔΕΔΥ.

Το κεντρικό κάλεσμα για το συλλαλητήριο και τη διαδήλωση στην Αθήνα είναι στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί, ενώ συλλαλητήρια διοργανώνονται την ίδια ώρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση απέναντι στη φτώχεια και την ακρίβεια Μητσοτάκη: «Ο κόσμος του μεροκάματου, οι φοιτητές, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι επί τρία χρόνια παρακολουθούν μια ανίκανη κυβέρνηση και έναν αλαζόνα πρωθυπουργό να τους εγκαταλείπει σε μια περίοδο που η κρατική παρέμβαση και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες ανακούφισης ήταν αυτονόητες σε όλη την Ευρώπη».

«Η χώρα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση. Ήρθε η ώρα οι πολίτες να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση πως η ανοχή μας εξαντλήθηκε. Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα την βγάλει από τα αδιέξοδα της οικονομικής ανέχειας και της δημοκρατικής εκτροπής», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώ οι Νομαρχιακές Επιτροπές και οι Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απ΄'άκρη σ' άκρη της χώρας καλούν στις κατά τόπους συγκεντρώσεις και πορείες - δείτε εδώ αναλυτικά τα καλέσματα.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στο Μετρό μετά την επίθεση της κυβέρνησης

Ο διοικήσεις των εταιρειών των ΜΜΜ με προφανή κυβερνητική εντολή έβγαλαν παράνομες τις στάσεις εργασίας - που και τους συρμούς θα κρατούσαν σε λειτουργία και θα διευκόλυναν τους απεργούς να μεταβούν στις συγκεντρώσεις - με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να προκηρύξουν 24ωρη απεργία.

Οπότε, όπως αποσαφηνίστηκε το βράδυ της Τρίτης, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου τα ΜΜΜ θα κυκλοφορήσουν ως εξής:

- 24ωρη απεργία σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Μετρό (Γραμμές 2 και 3)

- Στη Γραμμή 1 του Μετρό (πρώην Ηλεκτρικός) δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν από τις 9 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα.

- Οι συρμοί του Τραμ θα κυκλοφορήσουν από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ

- Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο (τρένα - προαστιακός σιδηρόδρομος) καθώς και οι οδηγοί ταξί.

Nόμιμη η απεργία στον ΟΑΣΘ

Να σημειωθεί ωστόσο ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αναγνώρισε τη νομιμότητα της συμμετοχής των εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη 2022, που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ, η οποία και χαιρετίζει την απόφαση του δικαστηρίου.

24ωρη απεργία στα ΜΜΕ

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου απεργούν και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ - ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες και ιστοσελίδες. Το left.gr δεν θα μεταδίδει επίσης ειδήσεις συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση.

Διαβάστε ακόμη για την απεργία της 9ης Νοέμβρη:

- Αλ. Τσίπρας: Η λεηλασία θα τελειώσει, ο δημόσιος χώρος θα στηριχθεί - Κρίσιμη η απεργία της 9 Νοέμβρη

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, ΑΕ όπου βρέθηκε το πρωί της Τρίτης 8/11 για να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους

- Τα καλέσματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλη τη χώρα για την απεργιακή κινητοποίηση της 9ης Νοέμβρη

Τα καλέσματα από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανά τη χώρα στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 9/11

- Τμ. Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι και όλες στην γενική απεργία και τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων

«Την Τετάρτη 9 Νοέμβρη, όλοι και όλες μαζί αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπή ζωή και εργασία. Για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Για να μπει επιτέλους τέλος στην πιο ακραία αντικοινωνική πολιτική που γνώρισε ο τόπος από την μεταπολίτευση»

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι διεκδικούν το δικαίωμα τους στην εργασία: 9 Νοέμβρη όλα στην πανεργατική απεργία

Η ανακοίνωση της Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

** Και μια υπενθύμιση για τους αντεργατικούς νόμους Χατζηδάκη-Μητσοτάκη, με την είδηση για σχετική απόφαση του ΣτΕ:

Κόλαφος στην κυβέρνηση από το Δ' Τμήμα του ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το «Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)