to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:12 | 07.11.2022

Πολιτική

Κούλογλου: ΕΛΚ και Κομισιόν ανέχονται μέχρι στιγμής τις παρανομίες Μητσοτάκη

Η euractiv στο ρεπορτάζ της αναφέρεται στον μακρύ κατάλογο δημοσιογράφων και πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην πρωθυπουργού, που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento την Κυριακή, λέγοντας ότι η αποκάλυψη «έχει προκαλέσει σοκ στην Ελλάδα και θέτει σε δοκιμασία τη δημοκρατική κανονικότητα της χώρας». Σχολιάζει, δε, πως η κυβέρνηση της ΝΔ κρέμεται από μια κλωστή.


«Η Πρόεδρος της Κομισιόν δεν έχει πάρει θέση μέχρι τώρα και ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, PEGA, ο οποίος προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες διότι δέχεται πιέσεις από την ηγεσία του κόμματος. Ο Κ. Μητσοτάκης ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τα ΜΜΕ, αλλά το σκάνδαλο είναι τέτοιου βεληνεκούς, που καθιστά πολύ δύσκολο το να επιβιώσει από αυτό. Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και θα προσπαθήσει να κρατηθεί με όλα τα μέσα στην εξουσία, διότι οι υποκλοπές είναι παράνομες. Εάν αποχωρήσει από την κυβέρνηση και χάσει τον έλεγχο της Δικαιοσύνης, δε θα μπορέσει να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες για το παρακράτος που έστησε», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ευρωπαϊκό δίκτυο Euractiv και στον Σαράντη Μιχαλόπουλο, για τις εξελίξεις στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.

«Ο παρανοϊκός Έλληνας πρωθυπουργός κατηγορήθηκε ότι έθεσε υπό παρακολούθηση άτομα που υποψιαζόταν ότι ήταν εναντίον του, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος του. Αυτό εξηγεί γιατί ο Μητσοτάκης δεν εμφανίστηκε ενώπιον της εθνικής ή της ευρωπαϊκής εξεταστικής επιτροπής», έγραψε η Saskia Bricmont στον απόηχο των αποκαλύψεων του Documento, ενώ η Sophie in 't Veld, τουίταρε πως ενώ η Europol και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθούν μανιωδώς να ξεφύγουν από την ανάγκη να αντιμετωπίσουν το σκάνδαλο spyware, το FBI βρίσκεται στην Ελλάδα για έρευνα.

Υπενθυμίζεται πως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς-μέλη της PEGA, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στ. Κούλογλου, διοργανώνουν εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, με θέμα την χρήση του Pegasus, του Predator αλλά και άλλων παράνομων λογισμικών παρακολούθησης στην Ελλάδα και αλλού στην ΕΕ.

Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 17:30 ώρα Ελλάδος και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά από εδώ, θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα από τις αποστολές της PEGA σε Ισπανία, Κύπρο και Ελλάδα.

Επίσης θα συμμετάσχουν θύματα των παρακολουθήσεων, που θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους, και ειδικοί, που θα παρουσιάσουν τους κινδύνους για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου από αυτές τις πρακτικές, και θα κάνουν προτάσεις για την δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας των ευρωπαίων πολιτών από αυτές.

Μεταξύ άλλων το λόγο θα πάρουν οι καθηγητές Δημήτρης Χριστόπουλος και Ανδρέας Τάκης, ο δημοσιογράφος θύμα του Predator Θανάσης Κουκάκης, η Julie Majerczak από τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, η Sandrine Rigaud από το Forbidden Stories, ο δημοσιογράφος Θ. Χονδρόγιαννος από τους Reporters United και ο Pascal Peridans, διευθυντής της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)