to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:53 | 04.11.2022

Διεθνή

15ήμερη αποβολή και μείωση μισθού για τον ακροδεξιό Γάλλο βουλευτή

Μετά τον χτεσινό σάλο, και ενώ το κόμμα της πλειοψηφίας ζητούσε την παραίτησή του από τη θέση του βουλευτή και ο αριστερός συνασπισμός Nupes την αποπομπή του, ο Γκρεγκουάρ ντε Φουρνάς τιμωρήθηκε με 15ήμερη αποβολή και μείωση μισθού κατά 50% για δύο μήνες


Η γαλλική Εθνοσυνέλευση επέβαλε την ποινή της δεκαπενθήμερης αποβολής από τις εργασίες της και μείωση του μισθού του κατά 50% για δύο μήνες στον ακροδεξιό βουλευτή Γκρεγκουάρ ντε Φουρνάς, ο οποίος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση φώναξε «Γυρίστε πίσω στην Αφρική» σε έναν μαύρο συνάδελφό του της Αριστεράς, ο οποίος είχε θέσει μια ερώτηση σχετική με τη μετανάστευση.

Την απόφαση υιοθέτησε σήμερα με ομοφωνία το Προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης, η πρόεδρος της οποίας είχε διακόψει χθες τη συνεδρίαση μετά την αναταραχή που προκάλεσε η «προτροπή» του Γκρεγκουάρ ντε Φουρνάς.

Η κυβέρνηση και η συμμαχία της Αριστεράς την χαρακτήρισαν απαράδεκτη, ρατσιστική προσβολή. Η ακροδεξιά από την άλλη υποστήριξε ότι ο βουλευτής Γκρεγκουάρ ντε Φουρνάς δεν απευθυνόταν στον επερωτώντα βουλευτή, τον Κάρλος Μαρτέν Μπιλόνγκο, αλλά στους μετανάστες που βρίσκονται πάνω σε πλοίο μη κυβερνητικής οργάνωσης και αναζητούν «ασφαλές λιμάνι» για να αποβιβαστούν.

Ο Γκρεγκουάρ ντε Φουρνάς είναι μέλος του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν και το κόμμα του ισχυρίστηκε ότι δεν είπε κάτι κακό.

Η αυστηρότερη ποινή σύμφωνα με τον κανονισμό

Ο Κανονισμός της Εθνοσυνέλευσης προβλέπει διάφορες βαθμίδες κυρώσεων. Κατ' αρχάς, μια απλή ανάκληση στην τάξη μπορεί να συνδυαστεί με μια καταχώρηση στα πρακτικά. Στην περίπτωση αυτή, επιβάλλεται παρακράτηση του ενός τετάρτου της μηνιαίας αποζημίωσης του βουλευτή, δηλαδή 1.378 ευρώ. Ακολουθεί η απλή μομφή, η οποία στερεί από τον βουλευτή το μισό του μισθού του για ένα μήνα. Τέλος, η μομφή με προσωρινό αποκλεισμό, η οποία στερεί από τον βουλευτή το ήμισυ της αποζημίωσής του για δύο μήνες και συνεπάγεται «απαγόρευση συμμετοχής στις εργασίες της Συνέλευσης και απαγόρευση εμφάνισης στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης μέχρι το τέλος της δέκατης πέμπτης ημέρας της συνεδρίασης που έπεται της ημέρας κατά την οποία εκδόθηκε η ποινή», σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του γαλλικού κοινοβουλίου.

Αίτημα παραίτησης από το κόμμα του Μακρόν

Πολλά κόμματα ζητούν επίσης την παραίτηση του βουλευτή της Ζιρόντ. Το κόμμα του Μακρόν, η Renaissance, έχει μάλιστα ξεκινήσει ένα petition στον ιστότοπο change.org. «Ζητάμε επισήμως από τη Μαρίν Λεπέν, πρόεδρο της ομάδας RN στην Εθνοσυνέλευση, να απαιτήσει την παραίτησή του χωρίς καθυστέρηση. Χωρίς θετική απάντηση από την ίδια, καταλαβαίνουμε ότι ενστερνίζεται αυτές τις διατυπώσεις και υποστηρίζει τον ρατσισμό ενός βουλευτή του κόμματός της», γράφουν οι συντάκτες του petition.

Ο ακροδεξιός βουλευτής έχει ήδη απορρίψει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. «Παραμένω βουλευτής», δήλωσε νωρίτερα σε τηλεοπτική εκπομπή. «Αυτό που είπα ήταν απολύτως εντός του δημοκρατικού πεδίου και απολύτως σύμφωνο με όσα υπερασπιζόμαστε εδώ και χρόνια». Επαναλαμβάνοντας έτσι την υπερασπιστική γραμμή του κόμματός του. Δηλαδή, ότι η ομιλία του αφορούσε το σκάφος SOS Méditerranée και όχι τον συνάδελφό του βουλευτή. Κάτι που προφανώς δεν έπεισε τους συναδέλφους του στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)