to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κινδυνεύει τo 1/3 των παγετώνων του Καταλόγου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

H UNESCO τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός νέου διεθνούς ταμείου για την παρακολούθηση και τη διατήρηση των παγετώνων, που θα υποστήριζε την ολοκληρωμένη έρευνα, θα προωθούσε δίκτυα ανταλλαγών μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων και θα εφάρμοζε μέτρα έγκαιρης προειδοποίησης και μείωσης του κινδύνου καταστροφών


Το ένα τρίτο των παγετώνων που περιλαμβάνονται στον Kατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO απειλούνται, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε οργανισμός του ΟΗΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι ακόμη δυνατό να σωθούν τα άλλα δύο τρίτα, εάν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας δεν ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Η UNESCO δήλωσε ότι αυτό θα είναι μια σημαντική πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν οι αντιπρόσωποι στην επερχόμενη COP27.

Η φετινή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, η οποία αναφέρεται ευρύτερα ως Διάσκεψη των Μερών της UNFCCC ή COP27, θα είναι η 27η που θα αφορά την κλιματική αλλαγή. Θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

«Η παρούσα έκθεση αποτελεί έκκληση για δράση. Μόνο μια ταχεία μείωση των επιπέδων εκπομπών CO2 μπορεί να σώσει τους παγετώνες και την εξαιρετική βιοποικιλότητα που εξαρτάται από αυτούς. Η COP27 θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξεύρεση λύσεων για το ζήτημα αυτό. Η UNESCO είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τα κράτη στην επιδίωξη αυτού του στόχου», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay.

Εκτός από τη δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η UNESCO τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός νέου διεθνούς ταμείου για την παρακολούθηση και τη διατήρηση των παγετώνων.

Ένα τέτοιο ταμείο θα υποστήριζε την ολοκληρωμένη έρευνα, θα προωθούσε δίκτυα ανταλλαγών μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων και θα εφάρμοζε μέτρα έγκαιρης προειδοποίησης και μείωσης του κινδύνου καταστροφών, αναφέρει η μελέτη.

Η μισή ανθρωπότητα εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από τους παγετώνες ως πηγή νερού για οικιακή χρήση, γεωργία και ενέργεια. Οι παγετώνες είναι επίσης πυλώνες της βιοποικιλότητας, τροφοδοτώντας πολλά οικοσυστήματα.

«Όταν οι παγετώνες λιώνουν γρήγορα, εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν λειψυδρία και αυξημένο κίνδυνο φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες, και εκατομμύρια άλλοι μπορεί να εκτοπιστούν από την επακόλουθη άνοδο της στάθμης της θάλασσας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της IUCN Dr Bruno Oberle.

«Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να επενδυθούν σε λύσεις που βασίζονται στη φύση, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και να επιτρέψουν στους ανθρώπους να προσαρμοστούν καλύτερα στις επιπτώσεις της», πρόσθεσε.

Πενήντα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO φιλοξενούν παγετώνες, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% της συνολικής έκτασης της Γης με παγετώνες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο υψηλότερος (δίπλα στο Έβερεστ), ο μεγαλύτερος σε μήκος (στην Αλάσκα) και οι τελευταίοι εναπομείναντες παγετώνες στην Αφρική.

Η μελέτη της UNESCO, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), έδειξε ότι οι παγετώνες αυτοί υποχωρούν με επιταχυνόμενο ρυθμό από το 2000 λόγω των εκπομπών CO2, οι οποίες ανεβάζουν τη θερμοκρασία.

Σήμερα οι παγετώνες χάνουν 58 δισεκατομμύρια τόνους πάγου κάθε χρόνο -που ισοδυναμεί με τη συνδυασμένη ετήσια χρήση νερού της Γαλλίας και της Ισπανίας- και είναι υπεύθυνοι για το 5% περίπου της παρατηρούμενης παγκόσμιας ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Οι παγετώνες που απειλούνται βρίσκονται στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια Αμερική και την Ωκεανία, αναφέρει η μελέτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)