to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:21 | 03.11.2022

Διεθνή

Τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί εν μέσω έξαρσης της βίας σε Ιερουσαλήμ και Δ. Όχθη

Τέσσερις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, σε ισραηλινές επιχειρήσεις, αλλά και έπειτα από επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας


Η έξαρση της βίας έρχεται στον απόηχο των βουλευτικών εκλογών που έγιναν προχθές, Τρίτη, στο Ισραήλ, οι οποίες αναμένεται να επιτρέψουν στον Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιστρέψει στην εξουσία χάρη στους συμμάχους του, τα θρησκευτικά κόμματα και την ακροδεξιά.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, στη διάρκεια επιδρομής στην Τζενίν από τον ισραηλινό στρατό, «δύο μάρτυρες πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής και τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν (...)».

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, ένας από τους δύο άνδρες που σκοτώθηκαν είναι ο Φαρούκ Τζαμίλ Σαλαμέ, 28 ετών, διοικητής των ταξιαρχιών αλ Κουντς, της ένοπλης πτέρυγας της Ισλαμικής Τζιχάντ, του δεύτερου παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος μετά τη Χαμάς.

Νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα που κατέχει από το 1967 το Ισραήλ, ένας 20χρονος Παλαιστίνιος, ο Αμίρ Μπαντέρ, σκοτώθηκε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας αφού τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 20χρονος «έβγαλε μαχαίρι και μαχαίρωσε έναν αστυνομικό. Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης, τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν».

Η διοίκηση του νοσοκομείου Shaare Zedek ανέφερε ότι δέχθηκε δύο τραυματίες που νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση. «Ο ένας έφερε τραύματα από μαχαίρι στο στήθος και ο άλλος είχε τραύματα από πυροβόλο όπλο στο πόδι».

Επίσης, πριν από την αυγή, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο σε συγκρούσεις στο Μπεΐτ Ντουγκού, χωριό βόρεια της Ιερουσαλήμ στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με μάρτυρες και το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ο Νταούντ Μαχμούντ Χαλίλ Ραγιάν, 42 ετών, σκοτώθηκε από «πραγματικά πυρά που δέχθηκε στην καρδιά» κατά τη διάρκεια μιας πορείας για έναν Παλαιστίνιο που είχε σκοτωθεί την προηγούμενη μέρα έπειτα από επίθεση κατά Ισραηλινών.

Άρση της πολιορκίας της Ναμπλούς

Μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις στο Ισραήλ τον περασμένο Μάρτιο και τον Απρίλιο και άλλες αντι-ισραηλινές επιθέσεις που ακολούθησαν, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε περισσότερες από 2.000 επιδρομές στη Δυτική Όχθη, ιδιαίτερα στις περιοχές Τζενίν και Ναμπλούς.

Αυτές οι επιδρομές, και οι συγκρούσεις που μερικές φορές συνδέονται με αυτές, άφησαν περισσότερους από 120 νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά, ο μεγαλύτερος αριθμός τα τελευταία επτά χρόνια και ο δεύτερος υψηλότερος από το τέλος της δεύτερης ιντιφάντα, της παλαιστινιακής εξέγερσης στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Γύρω από τη Ναμπλούς, ο ισραηλινός στρατός ήρε την πολιορκία που είχε επιβληθεί εδώ και τρεις εβδομάδες έπειτα από θανατηφόρα επίθεση σε στρατιώτη, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε οργάνωση ντόπιων μαχητών, η Αρίν αλ Κουσούντ (Το άντρο των λιονταριών).

Μετά την επίθεση αυτή, ο στρατός απέκλεισε ή εφάρμοσε αυστηρούς ελέγχους στην πρόσβαση στη Ναμπλούς και ενέτεινε τις επιδρομές του σε αυτή τη μεγάλη πόλη στη βόρεια Δυτική Όχθη, στοχεύοντας την οργάνωση και προκαλώντας τον θάνατο πολλών ανθρώπων. Ωστόσο, σήμερα ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι, έπειτα από αξιολόγηση της κατάστασης, «αποφασίστηκε ότι αυτός ο γενικός αποκλεισμός που επιβλήθηκε στις εισόδους και εξόδους της Ναμπλούς θα αρθεί».

Σύμφωνα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σαγιέντ και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Παλαιστινιακά Εδάφη, Σβεν Κουν Φον Μπούργκσντορφ, μετέβησαν εκεί σήμερα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)