to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:42 | 03.11.2022

Πολιτισμός

Τμ. Πολιτισμού & Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Άμεση επιστροφή των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων και μόνιμη έκθεσή τους στη Νάξο

Με κοινή ανακοίνωσή τους τα τμήματα Πολιτισμού & Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέρχονται στην υπόθεση των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων και στηρίζουν την πρωτοβουλία κυκλαδιτών πολιτών που ζητά την επιστροφή τους στον τόπο τους


Στο περιθώριο της χτεσινής ιδιωτικής φιέστας, με την οποία εγκαινιάστηκε εν κρυπτώ η έκθεση 15 έργων της συλλογής Στερν, τα τμήματα Πολιτισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με κοινή ανακοίνωσή τους, στηρίζουν την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών από κυκλαδίτες πολίτες με αίτημα την οριστική και άμεση επιστροφή στην Ελλάδα των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων, τα οποία αποδεδειγμένα πλέον είναι αποτέλεσμα αρχαιοκαπηλίας. 

Ζητούν την ενεργοποίηση του νόμου διεκδίκησης του θησαυρού αυτού, την επιστροφή του στον τόπο απ' όπου παράνομα αποσπάστηκε και τη μόνιμη έκθεσή τους στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Νάξου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δύο τμημάτων:

Τα τμήματα Πολιτισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συμπαρίστανται στην πρωτοβουλία κυκλαδιτών πολιτών συλλογής υπογραφών, για την οριστική και άμεση επιστροφή στην Ελλάδα των 161 κλεμμένων κυκλαδικών ειδωλίων, που αποδεδειγμένα πλέον είναι αποτέλεσμα αρχαιοκαπηλίας και βρίσκονται παράνομα στο εξωτερικό.

Η έκθεση προσωρινά 15 αντικειμένων της συλλογής στο ιδιωτικό μουσείο Γουλανδρή στην Αθήνα, που εν κρυπτώ εγκαινιάστηκε χθες, δικαιολογημένα προκαλεί τις μαζικές αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων, των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ (Αττικής-Στερεάς και Νήσων) και άλλων φορέων.

Η νομιμοποίηση με τη σύμβαση που υπογράφηκε και ψηφίστηκε μόνο από την ΝΔ στη Βουλή, της συλλογής των 161 μοναδικών έργων τέχνης του κυκλαδικού πολιτισμού με «όρο» την αποστολή στην Αθήνα 15 έργων της συλλογής, για να συμμετέχουν σε αυτή την προσωρινή έκθεση, είναι πρόφαση και αποτελεί πρόκληση στο κοινό αίσθημα να παρουσιαστεί αυτή ως επιστροφή της συλλογής στην Ελλάδα.

Οι αμύθητοι θησαυροί της συλλογής αυτής ανήκουν στα κυκλαδονήσια απ’ όπου παράνομα και με δόλιο τρόπο αφαιρέθηκαν και εκεί πρέπει να επιστρέψουν και να εκτεθούν μόνιμα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Νάξου.

Η κυβέρνηση και η Υπουργός Πολιτισμού μια επιλογή έχουν, να ενεργοποιήσουν το  νόμο διεκδίκησης της παράδοσής του θησαυρού αυτού στην Ελλάδα.

Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)