to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:01 | 03.11.2022

Πολιτική

Δεν αφήνουν ούτε «ψίχουλο»: Επίδομα απορίας σε εύπορο συνεργάτη του Ν. Μηταράκη

Χιώτης και ο ίδιος ο Απόστολος Ζέρμας χρημάτισε μετακλητός σε δύο υπουργεία και τον Μάρτιο του 2020 διορίστηκε στην τεχνική υπηρεσία στο Μετανάστευσης - Εκτός από τον μισθό του, λαμβάνει σημαντικά ποσά ως επιβλέπων μηχανικός δημοσίων έργων και για έξοδα μετακινήσεων - Παρ’ όλα αυτά ζήτησε και πήρε επίδομα απορίας από τον Δήμο Καλλιθέας, στερώντας το από ευάλωτους συμπολίτες μας - Ο υπουργός αναγκάστηκε να πει ψέματα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα!


Οι «άριστοι» του επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να μην αφήσουν στον κρατικό κορβανά ούτε τα «ψίχουλα», ακόμη και εάν αυτά προορίζονται για τους άπορους. Μετά τη χιονοστιβάδα των πρόσφατων δημοσιευμάτων σχετικά με το πάρτι των απευθείας κρατικών αναθέσεων σε «γαλάζια» στελέχη, η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει σήμερα (3/11/22) μια υπόθεση που καταδεικνύει τον κυνισμό και τη νεοδημοκρατική αδηφαγία ως προς το δημόσιο χρήμα, ακόμη και όταν αυτό προορίζεται για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Η περίπτωση αφορά το «δεξί χέρι» του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, τον Απόστολο Ζέρμα, ο οποίος παρότι εργάζεται για χρόνια ως μετακλητός υπάλληλος δίπλα στον υπουργό, έκανε αίτηση και έλαβε επίδομα... απόρου! Ο κ. Ζέρμας δεν είναι τυχαίος. Πρόκειται για έναν από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Μηταράκη, είναι ο άνθρωπος που τον ακολουθεί σε όποια θέση βρίσκεται.

Τι κάνει ο άνθρωπος για να βγάλει το ψωμί του!

Ήταν υπεύθυνος τομεάρχης οργανωτικού της Ν.Δ. για τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Χίου, την εκλογική περιφέρεια του κ. Μηταράκη. Τον Ιανουάριο 2019 ανέλαβε ιδιαίτερος του βουλευτικού γραφείου του στην Αθήνα εν όψει εκλογών. Κράτησε τη θέση αυτή μέχρι τον Μάρτιο του 2020, οπότε και διορίστηκε στην τεχνική υπηρεσία του υπουργείου. Τις σχετικές αποκαλύψεις είχε κάνει πάλι η «Εφ.Συν.» τον Ιούνιο του 2020 («Δεξί χέρι Μηταράκη ο μετακλητός επιβλέπων μηχανικός των έργων στη Μαλακάσα», «Εφ.Συν.», 5/6/2020).

Οπως γράφαμε τότε, στις 19 Μαΐου 2020 ο κ. Ματιάτος, μετακλητός και αυτός στο υπουργείο Μετανάστευσης και γνωστό στέλεχος της Ν.Δ., όρισε τον κ. Ζέρμα επιβλέποντα μηχανικό του έργου για τους πρόσφυγες στη Μαλακάσα. Καθήκοντά του, μεταξύ άλλων: παρακολούθηση και έλεγχος των εργασιών και της τήρησης των όρων σύμβασης, διαχείριση αιτημάτων και απαιτήσεων του αναδόχου, προώθηση προς έγκριση συμπληρωματικών μελετών, παρακολούθηση τήρησης ημερολογίων και φύλλων ελέγχων, έλεγχος και προώθηση πιστοποιήσεων προς πληρωμή.

Αίτηση για βοήθεια

Με άλλα λόγια, ο μετακλητός στενός συνεργάτης του υπουργού επέβλεπε εκ μέρους του Δημοσίου την υλοποίηση του έργου που έδωσε με απευθείας ανάθεση άλλος μετακλητός συνεργάτης του υπουργού. Μάλιστα ο Απόστολος Ζέρμας ακόμη και σήμερα ως υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης παραμένει ο «εκλεκτός» μηχανικός του Νότη Μηταράκη, καθώς του έχει ανατεθεί η εποπτεία όλων των κατασκευαστικών έργων του υπουργείου ανά την επικράτεια.

Την ώρα λοιπόν που εργάζεται στο υπουργείο Μετανάστευσης, ο ίδιος καταθέτει αίτηση στον Δήμο Καλλιθέας προκειμένου να λάβει βοήθημα άπορου πολίτη. Η αίτηση κατατίθεται στις 14 Απριλίου 2020 και αφού γίνεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών δημοσιεύεται στις 2 Ιουνίου η απόφαση οριστικοποίησης της πληρωμής. Ενδιαφέρον έχει ότι στο χρηματικό ένταλμα του Δήμου Καλλιθέας δεν φαίνονται το όνομά του και ο ΑΦΜ του. Φαίνονται όμως στην απόφαση του δήμου για την εκταμίευση του ποσού.

Επειδή πρόκειται πράγματι για μια εξωφρενική και αδιανόητη υπόθεση, προκύπτει εύλογα το ερώτημα εάν είναι άραγε το ίδιο πρόσωπο ο Απόστολος Ζέρμας, το δεξί χέρι του Μηταράκη που εργάζεται στο υπουργείο Μετανάστευσης, με τον Απόστολο Ζέρμα που παίρνει το βοήθημα απόρου από τον Δήμο Καλλιθέας. Η απάντηση είναι, δυστυχώς, πέραν πάσης αμφισβήτησης, καταφατική καθώς και στις δύο περιπτώσεις ο ΑΦΜ είναι ίδιος.

Σε αυτόν τον ΑΦΜ που πήρε το βοήθημα του απόρου ο κ. Ζέρμας παίρνει ταυτόχρονα και τα χρήματα από τις εντολές πληρωμής του υπουργείου Μετανάστευσης για έξοδα μετακίνησής του, οι οποίες σημειωτέον δεν είναι λίγες.

Ο Απόστολος Ζέρμας τοποθετήθηκε μετακλητός υπάλληλος του τότε αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Ν. Μηταράκη στις 23 Ιουλίου 2019, πράξη που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (ΥΟΔΔ ΦΥΛΛΟ 566) στις 13 Αυγούστου 2019.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2020 πηγαίνει ως μετακλητός στο υπουργείο Μετανάστευσης (ΥΟΔΔ ΦΕΚ 108). Στις 10 Μαρτίου 2020 αποχωρεί από μετακλητός στο υπουργείο Μετανάστευσης (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 207) για να διοριστεί στην τεχνική υπηρεσία του ίδιου υπουργείου.

Η προκλητική αυτή απόφαση ενός ανθρώπου, που όπως φαίνεται από τη διαδρομή του κινείται στις «κουίντες» της πολιτικής εξουσίας, δείχνει απόλυτη έλλειψη ενσυναίσθησης και εγείρει σοβαρότατα ερωτήματα σχετικά με τα κενά και τις εκούσιες ή ακούσιες παραλείψεις που υπάρχουν στην επιλογή καταβολής αυτών των σημαντικών επιδομάτων για τα ευπαθή κοινωνικά στρώματα.

Το έγγραφο του δήμου

Σύμφωνα δε με έγγραφο του Δήμου Καλλιθέας, επιδόματα απόρων σαν και αυτό που εισέπραξε ο Απόστολος Ζέρμας δίνονται σε εξαιρετικά έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις έπειτα από εισήγηση των κοινωνικών λειτουργών με εξατομικευμένα κριτήρια και μετά την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Αλήθεια, τι δικαιολογητικά κατέθεσε ένας εν ενέργεια μετακλητός υπάλληλος, μηχανικός στο επάγγελμα, που να δικαιολογούν την απορία του; Ο κ. Ζέρμας φέρεται να διατηρεί ακόμη τεχνικό γραφείο στην Καλλιθέα, άραγε κανείς από τον δήμο δεν γνωρίζει την πολιτική και επαγγελματική του δράση;

Ακόμη ενδιαφέρον θα έχει και η άποψη του Νότη Μηταράκη για το ζήτημα, για ποιο λόγο ένας στενός του συνεργάτης, που έχει τον μισθό του από το κράτος, που παίρνει έργα με απευθείας αναθέσεις, που έχει στο όνομά του δεκάδες χρηματικά ποσά ως έξοδα μετακίνησης (από 500 έως τουλάχιστον 1.380 ευρώ το καθένα, βλ. Διαύγεια), χρήζει ιδιαίτερης κοινωνικής φροντίδας; Αυτή δηλαδή που στερεί με τη στάση του ως υπουργός από τους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στη χώρα.

Με ψέματα και σοφίσματα ο Μηταράκης προσπαθεί να καλύψει τον στενό συνεργάτη του

Με μια ανακοίνωση ανάλογη προφανώς του πανικού που προκάλεσε το θέμα που ανέδειξε η «Εφ.Συν.» ηγεσία του υπουργείου προσπαθεί να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα επικαλούμενη ψέματα και σοφίσματα.

Ο Νότης Μηταράκης λοιπόν στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί τον στενό του συνεργάτη τον παρουσιάζει ως απλό υπάλληλο της τεχνικής υπηρεσίας του υπουργείου «θύμα» πολιτικών σκοπιμοτήτων που στοχοποιείται από σκοτεινούς κύκλους όπως η «Εφ. Συν.». Μικρή λεπτομέρεια αλήθειας βέβαια είναι το γεγονός πως δεν πρόκειται για έναν απλό υπάλληλο, καθώς ο Απόστολος Ζέρμας είναι προβεβλημένο πολιτικό στέλεχος της Ν.Δ. υπεύθυνος οργανωτικού της Ν.Δ. στην εκλογική περιφέρεια του κ. Μηταράκη το 2019, ιδιαίτερος του βουλευτικού του γραφείου , μετακλητός υπάλληλος στο πολιτικό γραφείο του υπουργού σε όποια υπουργεία διατέλεσε υπουργός ο κ. Μηταράκης και τώρα υπεύθυνος ως επιβλέπων μηχανικός για όλα τα έργα του υπουργείου ανά την επικράτεια.

Τέλος εάν ξεπεράσει κανείς το κωμικότραγικο του θέματος αυτό που εξοργίζει περισσότερο εκτός από την απαράδεκτη και δίχως ενσυναίσθηση πράξη του κολλητού του Μηταράκη (χαρακτηρισμός που του αποδίδεται από τοπικά μέσα της Χίου), είναι πως ο υπουργός αναγκάστηκε να πει ψέματα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ισχυρίζεται λοιπόν στην ανακοίνωση του πως το βοήθημα απευθύνεται προς την μητέρα του κ. Ζέρμα και πως ο ίδιος το εισέπραξε με εξουσιοδότηση. Αυτό όμως δυστυχώς είναι ένα χοντροκομμένο ψέμα, καθώς όπως φαίνεται στην διαύγεια δικαιούχος του βοηθήματος είναι ο ίδιος ο κ.Ζέρμας και όχι η μητέρα του.

Αναλυτικά η απάντηση Γραφείου Τύπου Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στην εφημερίδα «ΕΦΣΥΝ»:

Με σημερινό της πρωτοσέλιδο (!) άρθρο η «Εφημερίδα των Συντακτών» βγάζει στην «σέντρα» εργαζόμενο μηχανικό, μετακλητό στην Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για επίδομα απορίας που έλαβε.

Καταρχήν, το άπαξ αυτό επίδομα των 500 ευρώ δεν αφορούσε τον ίδιο αλλά την μητέρα του. Το βοήθημα αυτό δόθηκε από ανοικτό πρόγραμμα στήριξης του Δήμου Καλλιθέας και αφορούσε στην ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Η εν λόγω κυρία, στην οποία και ανήκει η παροχή ρεύματος (και για την οποία επιδοτήθηκε) λαμβάνει σύνταξη - επίδομα 340€/μήνα και ως εκ τούτου πληροί τα κριτήρια «ευάλωτου». Τα χρήματα τα παρέλαβε ο εργαζόμενος από το ταμείο του Δήμου Καλλιθέας, ως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος λόγω κινητικών προβλημάτων της αιτούσας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν φαίνονται τα στοιχεία του εργαζόμενου στην αίτηση η οποία έχει γίνει από τη μητέρα του στο όνομα της και φαίνονται στο ποιος εισέπραξε καθότι ήταν ο εξουσιοδοτούμενος προς είσπραξη.

Ο εν λόγω εργαζόμενος, πέραν του μισθού, που καθορίζεται από το μισθολόγιο, δεν λαμβάνει επιπλέον χρήματα λόγω έργου στην Τεχνική Υπηρεσία και ιδιαίτερα ως επιβλέπων μηχανικός. Οι δε δαπάνες ταξιδιών είναι ίδιες για όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου και αφορούν στην πληρωμή εισιτηρίων μετάβασης και διαμονής, καθώς και ημερήσια αποζημίωση 40€ για διατροφή. Ο ίδιος δεν θα δικαιούτο επίδομα απορίας καθότι είναι ενεργός επαγγελματίας, παρότι όσο υπηρετεί στο Υπουργείο ουδεμία προσωπική εργασία εκτός της υπηρεσίας έχει αναλάβει.

Το ουσιαστικό είναι ότι η ΕΦΣΥΝ δεν αμφισβητεί το επίδομα, δεν παρουσιάζει κάτι μεμπτό στο πρόγραμμα του Δήμου ή την διαδικασία επιλογής και πληρωμής των δικαιούχων. Αλλά βγάζει στην σέντρα έναν εργαζόμενο, την οικογένεια του, ευαίσθητα δεδομένα για την οικονομική του κατάσταση.... Το έγκλημα του εργαζόμενου είναι ότι εργάζεται για το Υπουργείο και τον κ. Μηταράκη. Αυτόν δηλαδή που σύμφωνα με το δημοσίευμα «στερεί την κοινωνική φροντίδα με τη στάση του ως Υπουργός από τους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στη χώρα». Τέτοιοι διαχωρισμοί εργαζομένων, ανάλογα με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, θυμίζουν άλλα καθεστώτα, είναι επικίνδυνοι για την Δημοκρατία. Και δεν περιποιούν τιμή στην Εφημερίδα των Συντακτών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)