to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:20 | 20.06.2013

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Έχουν ξυπνήσει οι πλατείες, έχει διευρυνθεί το μέτωπο μέσα στην κοινωνία ενάντια σ΄ αυτή την κυβέρνηση

Συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη στον ALPHA 9.89 (Δ. Βερύκιος, Δημ. Σταυρόπουλος)


Έχουν ξυπνήσει οι πλατείες, έχει διευρυνθεί το μέτωπο μέσα στην κοινωνία ενάντια σ΄ αυτή την κυβέρνηση.

Όλα αυτά που μας έλεγαν τους προηγούμενους μήνες περί πετυχημένης πορείας αποδείχθηκαν απολύτως επικοινωνιακά. Είναι αναγκασμένη αυτή η κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με αποφάσεις πολύ δύσκολες και επώδυνες για τον κόσμο. Αναφέρομαι σε νέα μέτρα τα οποία ήδη έχουν τεθεί από την τρόικα στο τραπέζι μέσα στο 2013 Δεν θεωρώ ότι είναι ικανή να τα πάρει. Μετά την ΕΡΤ έρχεται το κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων.

Έχετε δει μετά το ΄74 άλλο πολιτικό κόμμα και τον αρχηγό του μ΄ έναν τόσο δημόσιο, ξεκάθαρο τρόπο να συγκρούεται με συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο της διαπλοκής και των μίντια; Δεν το έχετε δει. Δεν είναι η δύναμή μας οι κολιγιές που μπορούμε να κάνουμε μ΄ ένα μέρος αυτών των συμφερόντων. Πολύ δε περισσότερο που πάμε για μια πολιτική που εκ των πραγμάτων έχει το στοιχείο της σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα.. Δύναμή μας είναι ο λαός.

*************

……

Απ΄ ότι φαίνεται ο Αλ. Τσίπρας βιάστηκε να πει καληνύχτα στον Σαμαρά. Απ΄ ότι φαίνεται οι κυβερνητικοί εταίροι τα βρήκαν…

Φαίνεται ότι το επικοινωνιακό σήριαλ που είδαμε όλες αυτές τις μέρες καταλήγει σε μια συμφωνία. Σε μια συμφωνία που προβλέπει τη συρρίκνωση της δημόσιας τηλεόρασης και τη διάλυση της ΕΡΤ και γίνεται στο έδαφος μιας αυταρχικής και αντικοινωνικής πολιτικής, όπως την έχουμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες όσα ακούγαμε λίγες ώρες πριν ήταν σαν να μην είχαν λεχθεί ποτέ όταν βγήκαν οι δύο εταίροι από το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν ακούσαμε τίποτα για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία θεωρούσαν κατάπτυστη, δεν ακούσαμε τίποτα γύρω από το όνομα της ΕΡΤ, σαν να μην υπήρχε και τίποτα βεβαίως για τους εργαζόμενους. Φαίνεται ότι όλα αυτά λέγονταν για να υπάρξει μια ανακατανομή μεταξύ τους στα ζητήματα της πίτας, τι κομμάτια θα πάρει ο καθένας.

Παρόλα αυτά.. στο καληνύχτα του κ. Τσίπρα στον κ. Σαμαρά δεν απαντάτε.. γιατί απ΄  ότι φαίνεται το ενδεχόμενο των εκλογών απομακρύνεται..

Δεν έχω αποφύγει.. Είμαι στην εισαγωγή ακόμα…

Αυτά λες και σε περιλαβαίνει κάθε πρωί ο Παπαχρήστος…

Εντάξει.. Να μην σπαταλάμε το ραδιοφωνικό μας χρόνο…

Πάμε στην απάντηση…

Νομίζω ότι η επόμενη μέρα απ΄ όλη αυτή την υπόθεση της ΕΡΤ βρίσκει την κυβέρνηση πιο αποδυναμωμένη. Θεωρώ ότι έχουν ξυπνήσει οι πλατείες, έχει διευρυνθεί το μέτωπο μέσα στην κοινωνία ενάντια σ΄ αυτή την κυβέρνηση, ένα μέτωπο το οποίο θέτει ζητήματα και για την εφαρμοζόμενη πολιτική και θέτει και ζητήματα δημοκρατίας. 

Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση βγαίνει πατώντας πιο γερά στα πόδια της μετά απ΄ αυτή τη ν υπόθεση. Όλα τα μέτωπα στο πεδίο της οικονομίας έχουν δείξει πως όλα αυτά που μας έλεγαν τους προηγούμενους μήνες περί πετυχημένης πορείας αποδείχθηκαν απολύτως επικοινωνιακά. Είναι αναγκασμένη αυτή η κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με αποφάσεις πολύ δύσκολες και επώδυνες για τον κόσμο. Αναφέρομαι σε νέα μέτρα τα οποία ήδη έχουν τεθεί από την τρόικα στο τραπέζι μέσα στο 2013 Δεν θεωρώ ότι είναι ικανή να τα πάρει. Μετά την ΕΡΤ έρχεται το κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων.

Άρα το ενδεχόμενο του εκτροχιασμού, το ενδεχόμενο να έχουμε κοινωνικές καταστάσεις που να οδηγήσουν και σε εκλογές, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είναι πιθανό.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ πώς θα πορευτεί;..

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί όπως πορευόταν. Στη βάση της υπεράσπισης των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας, καταθέτοντας εναλλακτικές προτάσεις, μαχητικά, υπεύθυνα Ξέρετε κάτι.. Εμείς λέγαμε το εξής. Εχθρός αυτή τη στιγμή όλων εκείνων που θέλουν να ανατρέψουν το μνημόνιο δεν είναι η κυβέρνηση η οποία δεν κερδίζει σε εμπιστοσύνη, γιατί αυτό το έχει χάσει προ πολλού, δεν πείθει κανέναν, δεν κερδίζει καινούργιους φίλους, δεν κερδίζει σε συναίνεση η κυβέρνηση. Εχθρός είναι η απογοήτευση, η αυτοπεριθωριοποίηση του κόσμου, το γεγονός ότι ο κόσμος δεν ήταν παρών στο κοινωνικό γίγνεσθαι..

Μήπως έχετε το μαγικό ραβδί..

Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή λειτούργησε ως ηλεκτροσόκ η υπόθεση της ΕΡΤ, αφυπνίστηκαν συνειδήσεις. Επανήλθε ξανά η ελπίδα, ξαναβγήκε ο κόσμος στο δρόμο. Και αυτό νομίζω είναι που τρέμει η κυβέρνηση. Φοβάται την κοινωνία και τη δημοκρατία.

Ωστόσο όμως τις πλατείες δεν μπορείτε ακόμα να τις γεμίσετε και οι αντίπαλοί σας βλέπετε ότι πανηγυρίζουν, όπως π.χ. μετά τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα..

Είπαμε να κάνουμε κουβέντα μεταξύ μας με πραγματικά στοιχεία. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της Αριστεράς, τη στιγμή που δεν τολμάνε ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Βενιζέλος να διανοηθούν να κάνουν ανοιχτές συγκεντρώσεις…

Μα στα ΝΕΑ είδα τις τρεις φωτογραφίες…

Τα ΝΕΑ είχανε  φωτογραφίες όπου συγκρίνανε με το ΠΑΣΟΚ του ΄85.. Ναι, δεν είχαμε τον κόσμο  του ΠΑΣΟΚ το 1985 και θάπρεπε να θυμάται κανείς τι πούλαγαν τα ΝΕΑ σαν φύλλα το 1985 και τι πουλάνε τώρα. Άρα λοιπόν μιλάμε ότι αυτή η συγκέντρωση, τηρουμένων των αναλογιών, έχει πολύ πιο μεγαλύτερη αξία από τότε που ο κόσμος πήγαινε στις συγκεντρώσεις καθοδηγούμενος, με σημαίες και με πούλμαν.

Είχατε έτοιμη την απάντηση, άρα σας έχει απασχολήσει το θέμα της μαζικότητας…

Μας έχει απασχολήσει ο τρόπος αυτός.. δεν θέλω να τον χαρακτηρίσω, που συγκεκριμένα δημοσιογραφικά συγκροτήματα μας αντιμετωπίζουν λέγοντας ψέματα, αλλά που υποδηλώνουν τελικά τον πανικό τους. Όταν τα ΝΕΑ αφιερώνουν ένα ολόκληρο δισέλιδο για τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να πείσουν ότι ήταν μια αποτυχημένη συγκέντρωση, σημαίνει ότι έχουν φοβηθεί..

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, όταν και αν.. αυτός ο πόλεμος των μίντια θα δυναμώνει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης;…

Το σχέδιο αντιμετώπισης είναι οι ίδιοι οι άνθρωποί μας, ο κόσμος που μας εμπιστεύεται. Δεν βλέπετε ότι πάνε κατά διαόλου αυτές οι κυρίαρχες φωνές των μίντια, δεν πείθουν; Δεν το βλέπετε; Νομίζω ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που δύο-τρεις μεγαλόσχημοι δημοσιογράφοι με τα αφεντικά τους μπορούσαν να χειραγωγούν την κοινή γνώμη.

Ωστόσο όμως συντηρούνται όλοι αυτοί οι μηχανισμοί και ο ΣΥΡΙΖΑ το ζητούμενο είναι έχει πάρει διαζύγιο με αυτούς τους μηχανισμούς ή αναπόφευκτα εμπλέκεται.. γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, αφού αυτό είναι το σύστημα;…

Να απαντήσω με μια ερώτηση, η οποία είναι ουσιαστική. Έχετε δει μετά το ΄74 άλλο πολιτικό κόμμα και τον αρχηγό του μ΄ έναν τόσο δημόσιο, ξεκάθαρο τρόπο να συγκρούεται με συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο της διαπλοκής και των μίντια; Δεν το έχετε δει. Δεν είναι η δύναμή μας οι κολιγιές που μπορούμε να κάνουμε μ΄ ένα μέρος αυτών των συμφερόντων. Πολύ δε περισσότερο που πάμε για μια πολιτική που εκ των πραγμάτων έχει το στοιχείο της σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα.. Δύναμή μας είναι ο λαός.

Ξέρετε κάτι.. Προχτές, για παράδειγμα, αμέσως μετά τη μετάδοση των «Φακέλων» του Αλ. Παπαχελά, την επόμενη μέρα, εδώ μπροστά μας στις ηλεκτρονικές οθόνες που παίρνουμε μηνύματα.. έρχεται ένα μήνυμα που λέει, δεν σας εντυπωσίασε στην Αγγελοπούλου… το ραφιναρισμένο φλερτ της κας Αγγελοπούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ; Αλήθεια για να δούμε τώρα θα συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει με θέρμη τον έλεγχο για τα έργα και τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004;..

Ό,τι έχουμε πει και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και διάφορα άλλα σκάνδαλα και υποθέσεις οι οποίες εμπεριέχουν ζητήματα διαφθοράς ισχύουν.

Ευθέως λοιπόν και να κλείσουμε μ΄ αυτό.. Τι θα κάνετε με το φλέγον ζήτημα και την καυτή πατάτα Ολυμπιακοί Αγώνες, φάκελος που δεν άνοιξε ποτέ…

Δεν είναι το μόνο φλέγον ζήτημα. Θέλω να σας θυμίσω ότι ο δικός μας χώρος, όταν εμφανιζόταν 94% της ελληνικής κοινωνίας να ομνύει στο όνομα αυτής της υποτιθέμενης μεγάλης ιδέας… Εμείς ήμασταν αντίθετοι.

Θα τον ανοίξετε αυτόν τον φάκελο;…

Αυτόν και όλους τους άλλους. Μείνετε ήσυχοι. Αλλά ξέρετε κάτι.. Θα τους ανοίξουμε και τους φακέλους, αλλά να βρούμε και τίποτα μέσα.. Γιατί όσο παραμένουν αυτοί οι άνθρωποι στην κυβέρνηση αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα και η ζωή μας καταστρέφεται τάχιστα. Άρα πρέπει να φύγουν.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)