to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:23 | 31.10.2022

Διεθνή

Ο ΟΗΕ διαψεύδει τη Ρωσία για την επίθεση στη Σεβαστούπολη - Στον «αέρα» η συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στην συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, λόγω επιθέσεων από την Ουκρανία - Ο ΟΗΕ διαβεβαιώνει πως δεν υπήρχαν εμπορικά πλοία εκείνο το βράδυ


Τα Ηνωμένα Έθνη διαβεβαίωσαν την Δευτέρα (31/10) ότι κανένα πλοίο που εμπλέκεται στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας δεν υπήρχε στον καθορισμένο «ανθρωπιστικό διάδρομο» της Μαύρης Θάλασσας τη νύχτα της 29ης Οκτωβρίου, όταν η Μόσχα λέει ότι ο στόλος της στην Κριμαία δέχθηκε επίθεση.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εξαπέλυσε επιθέσεις από αέρος και θαλάσσης, με drones, κατά ρωσικών πλοίων στον κόλπο της Σεβαστούπολης, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (29/10). Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πιθανολογείται πως ένα από τα drones ίσως εκτοξεύτηκε από εμπορικό σκάφος που ναυλώθηκε από την Ουκρανία ή κάποια χώρα της Δύσης για τη μεταφορά σιτηρών από ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Το Κίεβο δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε διέψευσε, ότι βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη επίθεση, υπογραμμίζοντας πως το ρωσικό πολεμικό ναυτικό αποτελεί νόμιμο στρατιωτικό στόχο.

Αντικρούοντας τις αιχμές της Μόσχας για ενδεχόμενη κατάχρηση εμπορικών πλοίων προκειμένου να εξυπηρετηθούν στρατιωτικοί σκοποί, ο επικεφαλής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Μάρτιν Γκρίφιθς τόνισε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως «κανένα (εμπορικό πλοίο) δεν βρισκόταν στον (συγκεκριμένο) διάδρομο τη νύχτα της 29ης Οκτωβρίου όταν σημειώθηκαν οι αναφερθείσες επιθέσεις και κανένα πλοίο δεν ανέφερε περιστατικό το Σαββατοκύριακο».

Στον απόηχο της επίθεσης του Σαββάτου, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία της 22ας Ιουλίου που επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Χθες Κυριακή κανένα πλοίο δεν χρησιμοποίησε τον καθορισμένο «ανθρωπιστικό διάδρομο».

«Σήμερα 12 πλοία απέπλευσαν από λιμάνια της Ουκρανίας και δύο κατευθύνθηκαν εκεί για να φορτώσουν τρόφιμα», δήλωσε ο Γκρίφιθς στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας.

Χαρακτήρισε ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η Ρωσία δεν αποσύρθηκε από τη συμφωνία, αλλά ανέστειλε προσωρινά τη συμμετοχή της σε αυτήν, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι δεσμεύσεις της Μόσχας «παραμένουν σε ισχύ».

Περισσότεροι από 9,5 τόνοι καλαμποκιού, σιταριού, ηλιέλαιου, κριθαριού, ελαιοκράμβης και σόγιας έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Παράλληλα, διευκολύνονται οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.

Ζελένσκι: Το Κίεβο θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για τις εξαγωγές

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα, ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα του ΟΗΕ για την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών «όπως έχουμε συμφωνήσει» με τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία.

Ακάρ: Να μην αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία η Μόσχα

Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τόνισε στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου ότι η Μόσχα θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή της και να μην αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι δύο υπουργοί, ο Ακάρ επεσήμανε στον Σόιγκου τη σπουδαιότητα της συμφωνίας και υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο πεδίο των μαχών.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας εξήγησε στον ρώσο ομόλογό του πως η συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Ο Χουλουσί Ακάρ συμπλήρωσε ότι η επίτευξη της συμφωνίας κατέδειξε επίσης ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διαβεβαίωσε πως η τουρκική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες για την ειρήνευση στην περιοχή και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)