to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 29.10.2022

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπατά την κοινωνία

«Τα γνώριζαν όλα, αλλά τότε ο κουμπάρος του κ. Πάτση, ο κ. Πέτσας είχε τη δυνατότητα με την περίφημη λίστα να επιβάλλει σιωπητήριο σε πολλά media και το θέμα "θάφτηκε"», σημειώνει ο Κώστας Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μιλώντας στο Newsbomb.gr


Ο Κώστας Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής στην Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών παραχώρησε εφ’ όλης τη ύλης συνέντευξη στο Newsbomb.gr και τον δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

Για την διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

·         Η διαγραφή Πάτση δεν πείθει ούτε τους πιο φανατικούς σκεπτόμενους φίλους της ΝΔ. Δείτε τις ίδιες τις δηλώσεις του Ανδρέα Πάτση. Είπε το αυτονόητο, ότι όλα ήταν γνωστά σε όλους από καιρό.

·         Τα γνώριζαν όλα, αλλά τότε ο κουμπάρος του κ. Πάτση, ο κ. Πέτσας είχε τη δυνατότητα με την περίφημη λίστα να επιβάλλει σιωπητήριο σε πολλά media και το θέμα «θάφτηκε».

·         Χωρίς την αποπομπή του κ. Πιερρακάκη, που έδωσε μέσω των ΕΛΤΑ απευθείας αναθέσεις ύψους ενός εκ. Ευρώ στον κ. Πάτση, η διαγραφή του τελευταίου είναι προσχηματική.

  

Για την ακρίβεια

·         Αυτό που προτείνουμε κοστολογημένα ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ήδη από την αρχή της κρίσης είναι μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα. Τέλος στους μηχανισμούς της αισχροκέρδειας με ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, αποσύνδεση της τιμής ρεύματος από το φυσικό αέριο, όπως συμβαίνει στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, περιορισμός 5% στο περιθώριο κέρδους στην παραγωγή ενέργειας, πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα και φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών.
 

·         Το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού», που περιλαμβάνει μόλις πενήντα από τα χιλιάδες απαραίτητα προϊόντα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσει την εκρηκτική κατάσταση. Το τονίζουν, άλλωστε, και με ανακοινώσεις τους οι φορείς της αγοράς.
 
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
 

·         Διεκδικούμε να συμβάλουμε σε προοδευτικά νικηφόρα ψηφοδέλτια στους 332 δήμους της χώρας, στις 13 περιφέρειες. Θα δώσουμε τη μάχη παντού, ακόμα και στις πιο μικρούς δήμους, ακόμα και στους πιο παραδοσιακά συντηρητικούς.

·         Δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική προοδευτική διακυβέρνηση αν δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση.

·         Είναι ώρα ευθύνης για όλους, χρειάζονται ευρείες πολιτικές συζητήσεις και συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα για να ανατραπεί η «γαλάζια» ηγεμονία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την κεντρική διοίκηση, παντού.

Για τις δημοσκοπήσεις

·         Οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής και πρέπει να διαβάζονται με προσοχή. Δείτε τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Καταγράφεται μια τεράστια πτώση και φθορά της Νέας Δημοκρατίας. 

·         Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει σταθερά αλλά όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε ή όσο γρήγορα απαιτούν οι συνθήκες και αυτό θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες.

·         Όταν έρθει η ώρα να ψηφίσουμε και ο κόσμος βρεθεί μπροστά στο πραγματικό δίλημμα της επόμενης μέρα. Αυτός που είναι σίγουρο πως δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις είναι κ. Μητσοτάκης. Αν τις πίστευε δεν θα φοβόταν τόσο τις εκλογές.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη στο Newsbomb.gr και τον δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα:

-Κύριε Ζαχαριάδη, πριν λίγες ημέρες, σε σελίδα σας στα κοινωνικά δίκτυα, χρησιμοποιήσατε μια φράση που είχε χρησιμοποιήσει πρώτη η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. «Μαξίμου ΑΕ», γράψατε. Αλήθεια, γιατί;

Είναι πρωτόγνωρα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Είχαμε δίκιο τελικά, για να είμαι ειλικρινής και λίγα λέγαμε… Ένα σμήνος από ακρίδες, μια επιδρομή τρωκτικών κατασπαράσσει όσα ο ελληνικός λαός κατόρθωσε με αίμα και κόπο να περισώσει μέσα στα χρόνια της κρίσης. Ανήθικες και παράνομες πρακτικές όπως αυτές του κ. Πάτση, ανήθικες και προκλητικές συμπεριφορές όπως αυτές των golden boys στη διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και στις διευθυντικές θέσεις στον ΕΦΚΑ, το σκάνδαλο Μαραβέγια, τα 7,5 δις ευρώ απευθείας αναθέσεις… Τι είναι όλα αυτά αν δεν είναι «Μαξίμου Α.Ε.»; Και ανάσα για να πάρουν κάποιοι στη χώρα γίνεται κατ’ εντολή Μητσοτάκη ή Δημητριάδη μέχρι πριν δυο μήνες…  αλλά όταν έρχονται τα σκάνδαλα στη δημοσιότητα κάνουν ότι δεν γνωρίζουν. Όσοι εκλεχτήκαμε βουλευτές, δώσαμε όρκο να υπηρετούμε τους Έλληνες πολίτες, τον ελληνικό λαό. Μπήκαμε στη Βουλή τον Ελλήνων για να κάνουμε δουλειά, όχι για να κάνουμε δουλειές. 

-Αν κατάλαβα καλά, δεν σας ικανοποιεί η διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας…

Η διαγραφή Πάτση δεν πείθει ούτε τους πιο φανατικούς σκεπτόμενους φίλους της ΝΔ. Δείτε τις ίδιες τις δηλώσεις του Ανδρέα Πάτση. Είπε το αυτονόητο, ότι όλα ήταν γνωστά σε όλους από καιρό. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη υπόθεση βλέπει το φως της δημοσιότητας. Γιατί δεν αντέδρασε η κυβέρνηση ήδη από το 2020 για τις δραστηριότητες του εν λόγω βουλευτή όταν το θέμα είχε απασχολήσει ως πρωτοσέλιδο τα media; Τα γνώριζαν όλα, αλλά τότε ο κουμπάρος του κ. Πάτση, ο κ. Πέτσας είχε τη δυνατότητα με την περίφημη λίστα να επιβάλλει σιωπητήριο σε πολλά media και το θέμα «θάφτηκε». Είναι δυνατόν να μην ξέρει ποιους βουλευτές τοποθετεί ένας εν δυνάμει πρωθυπουργός σε μονοεδρικές περιφέρεις; Όταν ο πρωθυπουργός σε κρίσιμές περιφέρειες, όπως είναι οι μονοεδρικές, διαλέγει αυτά τα πρόσωπα να υπηρετήσουν το κόμμα του, δεν θέτει κάποια κριτήρια;

Χωρίς την αποπομπή του κ. Πιερρακάκη, που έδωσε μέσω των ΕΛΤΑ απευθείας αναθέσεις ύψους ενός εκ. Ευρώ στον κ. Πάτση, η διαγραφή του τελευταίου είναι προσχηματική. Άραγε ο κ. Πάτσης θα επιστρέψει αυτό το ένα εκατομ. Ευρώ; Θα ελεγχθεί από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες πώς έδωσε 4,3 εκατομ. ευρώ για να εξαγοράσει το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων ύψους άνω των 60 εκατομ. ευρώ;

-Η ακρίβεια έχει μετατραπεί σε «θηλιά» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τι παραπάνω θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης, από αυτά που ήδη κάνει η κυβέρνηση;

Αντί για εντατικοποίηση των ελέγχων, πάταξη της αισχροκέρδειας, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να εξαπατά την κοινωνία που δοκιμάζεται και επιμένει να «αντιμετωπίζει» την κρίση με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Αυτό που προτείνουμε κοστολογημένα ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ήδη από την αρχή της κρίσης είναι μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα. Τέλος στους μηχανισμούς της αισχροκέρδειας με ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, αποσύνδεση της τιμής ρεύματος από το φυσικό αέριο, όπως συμβαίνει στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, περιορισμός 5% στο περιθώριο κέρδους στην παραγωγή ενέργειας, πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα και φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών.

Επιπλέον, το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού», που περιλαμβάνει μόλις πενήντα από τα χιλιάδες απαραίτητα προϊόντα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσει την εκρηκτική κατάσταση. Το τονίζουν, άλλωστε, και με ανακοινώσεις τους οι φορείς της αγοράς. Δεν χρειάζεται να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι η αλλαγή του μοντέλου.

-Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε για τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τι θα πρέπει να αλλάξετε, έτσι ώστε να καταφέρετε να πετύχετε νίκες στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες;

Διεκδικούμε να συμβάλουμε σε προοδευτικά νικηφόρα ψηφοδέλτια στους 332 δήμους της χώρας, στις 13 περιφέρειες. Θα δώσουμε τη μάχη παντού, ακόμα και στις πιο μικρούς δήμους, ακόμα και στους πιο παραδοσιακά συντηρητικούς. Η διεύρυνση του χώρου μας, η πιο άμεση επαφή του με τα προβλήματα των πολιτών περνά και μέσα από τις αυτοδιοίκητές εκλογές. Δεν είναι ζήτημα κομματικής στήριξης αλλά προοδευτικής κοινωνικής συμμαχίας. Δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική προοδευτική διακυβέρνηση αν δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση.

-Όταν, δηλαδή, πραγματοποιηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, το κόμμα σας θα αποτελεί τον «κορμό» μιας κυβέρνησης, έτσι ώστε να ακολουθήσετε και εκεί το ίδιο παράδειγμα;

Θα έχουμε ανακοινώσει τις κατευθύνσεις μας για την τοπική αυτοδιοίκηση από τέλος Γενάρη. Δεν θα δώσουμε χρίσματα με τον παραδοσιακό τρόπο που το έκαναν τα παλιά κόμματα, θα ακούσουμε με προσοχή που χτυπάει η καρδιά των προοδευτικών πολιτών κάθε δήμου και κάθε περιφέρειας και θα συμβάλουμε κι εμείς με τις δυνάμεις μας στο εγχείρημα.

Έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας και έχουμε κατανοήσει τα λάθη μας από τις αστοχίες μας από τις εκλογές του 2014 και του 2019. Χρειάζεται πρόγραμμα και φερέγγυα πρόσωπα για να μπορέσουν να έχουν μεγάλη διεισδυτικότητα στην κοινωνική βάση. Θέλουμε να πετύχουμε αυτό που πέτυχαν στη δεκαετία του 1980 τα προοδευτικά κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΚΚΕ Εσωτερικού συνεργάζονταν και σε επίπεδο βάσης και σε επίπεδο κορυφής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τότε που η Δεξιά ήταν μια ισχνή μειοψηφία.

Συνεργαζόμαστε άψογα ως Αριστερά με Σοσιαλιστές και Οικολόγους στη Ευρώπη, μια χαρά μπορούμε να συνεργαστούμε  με όμορους χώρους την επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών προγραμματικά και πολιτικά για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση και το τέλμα, το ίδιο πρέπει να γίνει σε Δήμους και Περιφέρειες. Είναι ώρα ευθύνης για όλους, χρειάζονται ευρείες πολιτικές συζητήσεις και συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα για να ανατραπεί η «γαλάζια» ηγεμονία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την κεντρική διοίκηση, παντού.

-Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, εξακολουθούν να δείχνουν μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ.

Οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής και πρέπει να διαβάζονται με προσοχή. Δείτε τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Καταγράφεται μια τεράστια πτώση και φθορά της Νέας Δημοκρατίας.  Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει σταθερά αλλά όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε ή όσο γρήγορα απαιτούν οι συνθήκες και αυτό θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες. Σε μερικές μετρήσεις έχω παρατηρήσει το εξής περίεργο, όταν η κυβέρνηση αποτυγχάνει σε όλες τις κρίσεις, βουλιάζει στα σκάνδαλα και στην παρανομία ταυτόχρονα φαίνεται να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, αυτό είναι ένα φαινόμενο που ομολογώ δυσκολεύομαι να εξηγήσω, αλλά θα το απαντήσει σύντομα η κάλπη. Όταν έρθει η ώρα να ψηφίσουμε και ο κόσμος βρεθεί μπροστά στο πραγματικό δίλημμα της επόμενης μέρα. Αυτός που είναι σίγουρο πως δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις είναι κ. Μητσοτάκης. Αν τις πίστευε δεν θα φοβόταν τόσο τις εκλογές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)