to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:19 | 27.10.2022

Διεθνή

Οι λύκοι, οι αρκούδες και τα κονταροχτυπήματα

ΗΠΑ και Ρωσία ακονίζουν τα ξίφη τους για ακόμα μία φορά - Τα πυρηνικά, το blame game για τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι απειλές


Πολωμένες δηλώσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για ακόμα μία φορά, με φόντο την Ουκρανία και την διεθνή κατάσταση που διαμορφώνεται.

Περί πυρηνικών ο λόγος και το blame game καλά κρατεί, με τις δύο χώρες να αλληλοκατηγορούνται, δυναμιτίζοντας το κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. 

Πούτιν:  Η Δύση επιδόθηκε σε έναν «πυρηνικό εκβιασμό» κατά της Ρωσίας

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο επικίνδυνη δεκαετία μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε μακροσκελή ομιλία του, κατά την οποία προσπάθησε και πάλι να αιτιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία, εξαπολύοντας νέους μύδρους κατά της Δύσης.

Μιλώντας στη Μόσχα, στο think-tank Valdai Discussion Club, o Πούτιν τόνισε ότι υπάρχουν ξεκάθαροι και υπαρκτοί κίνδυνοι για το μέλλον της ανθρωπότητας, κατηγορώντας τη Δύση ως υπαίτια για μια σειρά προβλημάτων, από πολέμους και συγκρούσεις μέχρι ελλείψεις τροφίμων και ανθρωπιστικές κρίσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπερασπίστηκε την επιχειρούμενη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών από τη Μόσχα και τόνισε ότι η ανατολική περιοχή του Ντονμπάς «δεν θα είχε επιβιώσει» από μόνη της αν η Ρωσία δεν επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι μόνο η Ρωσία μπορεί να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι το ΝΑΤΟ και η Δύση ευθύνονται για το ξέσπασμα του πολέμου. Ο Πούτιν επιτέθηκε στη Δύση επειδή δεν συμφώνησε σε ένα πακέτο εγγυήσεων ασφαλείας που αξίωνε η Μόσχα προτού εξαπολύσει την εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή»

Στην ίδια ομιλία ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι το μυαλό του βρίσκεται διαρκώς στους Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν πολεμώντας στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Όπως είπε, το κόστος του πολέμου- συμπεριλαμβανομένου αυτού στη ρωσική οικονομία - ήταν αναπόφευκτο και ότι η Ρωσία ενισχύει την κυριαρχία της.

Η Δύση, είπε ο Πούτιν, παίζει ένα «επικίνδυνο, αιματηρό και βρόμικο» παιχνίδι γύρω από την Ουκρανία, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα χρειαστεί στο τέλος να μιλήσουν με τη Ρωσία. Ο ίδιος είπε ότι η Δύση έχει τυφλωθεί από την αποικιοκρατία και προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τον υπόλοιπο κόσμο.

Τόνισε ότι δεν θεωρεί τη Ρωσία εχθρό της Δύσης, ενώ καταφέρθηκε εναντίον των «αλαζόνων» δυτικών ηγετών που είπε ότι είναι έτοιμοι να επιβάλουν τις αξίες τους στον υπόλοιπο κόσμο. Συμπλήρωσε ότι η Ρωσία δεν θα δεχθεί ποτέ οι δυτικές χώρες να της υποδείξουν τι να κάνει και σημείωσε ότι όσο περισσότερο χρόνο χρειαστεί η Δύση για να το συνειδητοποιήσει αυτό, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το τίμημα.

Η Δύση, είπε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, απέρριψε τις προσπάθειες της Μόσχας να οικοδομήσει καλές σχέσεις με την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ, επειδή είχε στόχο να καταστήσει τη Ρωσία ευάλωτη.

Αναφερόμενος στη χρήση πυρηνικών όπλων, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι η Μόσχα δεν μίλησε ποτέ για χρήση αυτών και υποστήριξε ότι το Κίεβο έχει την τεχνολογία για να κατασκευάσει και ενδεχομένως να πυροδοτήσει μια «βρόμικη βόμβα» στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση, συμπεριλαμβανομένης της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Λιζ Τρας, επιδόθηκε σε έναν «πυρηνικό εκβιασμό» κατά της Ρωσίας και απέρριψε τις καταγγελίες για ρωσικά πλήγματα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια - ο οποίος βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα στη νότια Ουκρανία.

Απορρίπτει τις κατηγορίες για χρήση πυρηνικών εκ μέρους της Μόσχας

Όπως είπε, το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει στη χώρα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μόνο όταν βρίσκεται σε άμυνα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι η Μόσχα σκέφτεται να τα χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία.

Η Ρωσία, τόνισε, είναι έτοιμη να ξαναρχίσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, αλλά δεν είχε καμία απάντηση από την Ουάσινγκτον σχετικά με τις προτάσεις της Μόσχας για συνομιλίες σχετικά με την «στρατηγική σταθερότητα».

Οι δυτικές χώρες, ανέφερε, έχουν «παραμερίσει τους κανόνες» των διεθνών υποθέσεων για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους και να περιορίσουν «πολιτισμούς δεύτερης κατηγορίας», όπως τους βλέπουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ απαξίωσαν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χρησιμοποιώντας το αμερικανικό δολάριο ως όπλο, επισημαίνοντας ότι πιστεύει πως θα επιταχυνθούν οι κινήσεις άλλων χωρών για τη μείωση της εξάρτησής τους από το αμερικανικό δολάριο σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο.

Παράλληλα εξήρε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντάς τον έναν «ισχυρό ηγέτη» που πάντα υπερασπιζόταν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ο Πούτιν είπε ότι ο Ερντογάν δεν ήταν πάντα ένας «εύκολος εταίρος», αλλά ότι η Τουρκία ήταν πάντα «αξιόπιστη» και είχε την επιθυμία να συνάψει συμφωνίες.

ΗΠΑ: Η Ρωσία σκοπεύει να χτυπήσει αμερικανικούς δορυφόρους

Οποιαδήποτε επίθεση σε αμερικανικές υποδομές θα λάβει απάντηση, προειδοποίησε ο Λευκός Οίκος, μετά τις δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ότι εμπορικοί δορυφόροι της Δύσης θα μπορούσαν να αποτελέσουν «νόμιμους στόχους» της Ρωσίας εφόσον έχουν εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι υπάρχουν στοιχεία, τα οποία είπε ότι είναι γνωστά σε όλους, που δείχνουν ότι οι Ρώσοι επιδιώκουν να αναπτύξουν τεχνολογίες κατά δορυφόρων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ να διασφαλίσει την ανανέωση της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε ο Τζον Κέρμπι, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα συνέβαλε σε μείωση των τιμών των τροφίμων.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστήριξε πως οποιαδήποτε προσπάθεια της Ρωσίας να διαταράξει τη συγκεκριμένη συμφωνία θα συνιστούσε ακόμη μια απόπειρα «εργαλειοποίησης» αγαθών.

«Έντονη απειλή» η Ρωσία - «Θεμελιώδης απειλή» η Κίνα

Η Κίνα συνιστά «θεμελιώδη» κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ τις επόμενες δεκαετίες ενώ η Ρωσία αποτελεί μια «έντονη απειλή» εκτιμά το Πεντάγωνο στο νέο αμυντικό δόγμα του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και καθορίζει τη στρατηγική των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τα επόμενα χρόνια.

«Σε αντίθεση με την Κίνα, η Ρωσία δεν συνιστά συστημική απειλή για τις ΗΠΑ μακροπρόθεσμα. Αλλά είναι μια άμεση και έντονη απειλή για τα συμφέροντα και τις αξίες μας», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ θεωρούν επίσης ότι τα πυρηνικά όπλα τους στοχεύουν «στην αποτροπή κάθε είδους επίθεσης», ακόμη και με συμβατικά όπλα. Τονίζεται ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον δεν θα εξετάσει τη χρήση πυρηνικών όπλων παρά μόνο υπό ακραίες συνθήκες, «για να υπερασπιστεί τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, των συμμάχων και των εταίρων τους».

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)