to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:26 | 27.10.2022

Κοινωνία

RSA: Άλλο ένα θύμα της εγκληματικής πολιτικής των παράνομων επαναπροωθήσεων

«Απαιτούμε από τις ελληνικές αρχές να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο αναφορικά με τα δικαιώματα των ανθρώπων που αναζητούν προστασία και να σταματήσουν να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», τονίζει η RSA


(φωτ. αρχείου)

Ακόμα ένα θύμα παράνομων επαναπροωθήσεων στον Έβρο, όπως αναφέρει η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο. 

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι ακόμα ένας άνθρωπος 44 ετών από το Ιράν, επαναπροωθήθηκε παράνομα προς την Τουρκία από τις ελληνικές αρχές. Ο πρόσφυγας το πρωί της Τρίτης (25/10), βρισκόταν σε δασώδη περιοχή νοτιοδυτικά του χωριού Σιδηρώ Αλεξανδρούπολης κοντά σε χωματόδρομο και είχε απευθύνει πολλαπλές εκκλήσεις προς τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, αλλά και στις ελληνικές αρχές. 

Ο ίδιος, αναγκάστηκε να αυτονομηθεί από την ομάδα με την οποία συμπορευόταν, λόγω της κατάστασης της υγείας του. Για τον λόγο αυτό έχρηζε άμεσης ιατρικής προσοχής, καθώς η υγεία του βρισκόταν σε κίνδυνο. 

Οι αρμόδιες αρχές ισχυρίστηκαν ότι δεν τον έχουν εντοπίσει. Ωστόσο, όπως αναφέρει και η RSA, o πρόσφυγας βρισκόταν δίπλα σε χωματόδρομο και ήταν εφικτή η πρόσβαση των αρχών στο σημείο. Ο 44χρονος άνδρας, είχε γνωστοποιήσει και τον αριθμό του τηλεφώνου του και την ακριβή τοποθεσία του στους αρμόδιους. 

Οι ελληνικές αρχές, αγνόησαν την οδηγία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του ανθρώπου, το οποίο  στις 25 Οκτωβρίου χορήγησε ασφαλιστικά μέτρα για τη διάσωση του με τα οποία ζητούσε από τις Ελληνικές Αρχές να του παρέχουν την αναγκαία ιατρική βοήθεια, νερό και φαγητό και την μη απομάκρυνση του από την Ελλάδα.

Ο άνθρωπος εξέφρασε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για πολιτικούς λόγους σε περίπτωση που επιστρέψει στο Ιράν. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της RSA

Σε συνέχεια της επείγουσας έκκλησης για επιχείρηση διάσωσης Ιρανού πρόσφυγα στην περιοχή του Έβρου, την οποία απεύθυνε χθες η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο άνθρωπος αυτός επαναπροωθήθηκε παράνομα στην Τουρκία. 

Να θυμίσουμε ότι από το πρωί της Τρίτης 25 Οκτωβρίου ο 44χρονος Ιρανός πρόσφυγας T.H ο οποίος βρίσκονταν σε δασώδη περιοχή νοτιοδυτικά του χωριού Σιδηρώ Αλεξανδρούπολης κοντά σε χωματόδρομο, είχε απευθύνει αγωνιώδεις εκκλήσεις προς τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και προς τις ελληνικές αρχές. Αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από την ομάδα με την οποία συμπορευόταν λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του και ζητούσε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Η απάντηση των αρμόδιων αρχών στις συνεχείς επικοινωνίες της πληρεξούσιας δικηγόρου της Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, ήταν ότι δεν τον έχουν εντοπίσει. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τους είχε γνωστοποιήσει το νούμερο του τηλεφώνου του και το γεωγραφικό στίγμα της τοποθεσίας όπου βρίσκονταν. Ο πρόσφυγας βρισκόταν δίπλα σε χωματόδρομο και άρα ήταν εφικτή η πρόσβαση των αρχών στο σημείο. Να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα (26/10) είχε κοινοποιηθεί η αίτηση- αναφορά της πληρεξουσίας δικηγόρου του και από  την Εισαγγελία Αλεξανδρούπολης προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης. Οι ελληνικές αρχές επίσης αγνόησαν την εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) το οποίο  στις 25 Οκτωβρίου χορήγησε ασφαλιστικά μέτρα (H.R.T. v. Greece) για τη διάσωση του με τα οποία ζητούσε από τις Ελληνικές Αρχές να του παρέχουν την αναγκαία ιατρική βοήθεια, νερό και φαγητό και την μη απομάκρυνση του από την Ελλάδα.

Η επικοινωνία με τον  T.H διεκόπη αιφνίδια ωστόσο το κινητό του συνέχισε να εκπέμπει σήματα της διαδρομής προς τα σύνορα (απόγευμα 26/10). Η μεταφορά του πιθανολογείται ότι έγινε με όχημα. Ο άνθρωπος αυτός είναι άλλο ένα θύμα της εγκληματικής πολιτικής των παράνομων επαναπροωθήσεων για την οποία υπάρχουν εκατοντάδες μαρτυρίες και σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ αποτελεί πλέον de facto πολιτική στην Ελλάδα. Ο T.H  εξέφρασε κίνδυνο δίωξης για λόγους πολιτικούς σε περίπτωση επιστροφής στο Ιράν. Η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται τρίτη ασφαλής χώρα για εκείνον.

Απαιτούμε από τις ελληνικές αρχές να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο αναφορικά με τα δικαιώματα των ανθρώπων που αναζητούν προστασία και να σταματήσουν να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)