to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:30 | 27.10.2022

Οικονομία

«Νέα θηλιά αυστηρής λιτότητας για τη χώρα;»: Το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

«Η μεταρρυθμιστική πρόταση για το Σύμφωνο Σταθερότητας, που αναμένεται να ανακοινώσει η Κομισιόν το Νοέμβρη, δεν θα συνιστά δημοσιονομική χαλάρωση, αλλά ένα νέο πλαίσιο μέτρων αυστηρής λιτότητας, που θα δεσμεύει την όποια νέα κυβέρνηση της χώρας. Οφείλει ο κ. Μητσοτάκης να ενημερώσει άμεσα τους Έλληνες πολίτες για το σχέδιο μείωσης του δημοσίου χρέους, στο οποίο σκοπεύει να συμφωνήσει»


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (27/10/22):

Αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης: νέα θηλιά αυστηρής λιτότητας για τη χώρα;

Η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης απασχολεί εδώ καιρό κυβερνήσεις και Κομισιόν. Ωστόσο, ένα αποκλειστικό άρθρο στην ηλεκτρονική Handelsblatt αναθέρμανε στη χώρα μας τη σχετική αρθρογραφία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Κομισιόν φαίνεται να καταλήγει στη λύση ενός ενδιάμεσου στόχου μείωσης για τα υπερχρεωμένα κράτη (μεταξύ των οποίων την πρωτιά κατέχει η χώρα μας). Μάλιστα, το σχέδιο μείωσης του δημοσίου χρέους, θα κατατεθεί από την πλευρά της κάθε εθνικής κυβέρνησης και θα λάβει την έγκριση της Κομισιόν, θα αποτελέσει δηλαδή για τη χώρα μας πεδίο διαπραγμάτευσης και συμφωνίας μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Κομισιόν. Στόχος των σχεδίων, που θα εγκριθούν στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα είναι η μείωση του δημοσίου χρέους στο 90% μέσα στα επόμενα 4 χρόνια! Να σημειώσουμε εδώ, ότι σύμφωνα με το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, το δημόσιο χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) αναμένεται φέτος να διαμορφωθεί στο 169,1% και το 2023 στο 161,6%.

Και δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: εφόσον "τρέχουν" τόσο σημαντικές διεργασίες για το δημοσιονομικό μέλλον της χώρας, για ποιον λόγο δεν υπάρχει δημόσια ενημέρωση από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών; Ειδικά με αφορμή τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, θα περιμέναμε από μια υπεύθυνη κυβέρνηση, να ανοίξει, έστω και αργά, έναν κύκλο ενημέρωσης και συζητήσεων για το θέμα, θα περιμέναμε να έχει προχωρήσει ήδη σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς. Στον αντίποδα των παραπάνω, φαίνεται ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ακριβώς στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, διαπραγματεύεται και προκαθορίζει τη δημοσιονομική πορεία της χώρας για τα αμέσως επόμενα χρόνια μόνη της, χωρίς καμία ενημέρωση, συζήτηση ή διάλογο.

Κατά την άποψή μας (και σε αντίθεση με πληθώρα δημοσιευμάτων), η μεταρρυθμιστική πρόταση για το Σύμφωνο Σταθερότητας, που αναμένεται να ανακοινώσει η Κομισιόν το Νοέμβρη, δεν θα συνιστά δημοσιονομική χαλάρωση, αλλά ένα νέο πλαίσιο μέτρων αυστηρής λιτότητας, που θα δεσμεύει την όποια νέα κυβέρνηση της χώρας. Οφείλει ο κ. Μητσοτάκης να ενημερώσει άμεσα τους Έλληνες πολίτες για το σχέδιο μείωσης του δημοσίου χρέους, στο οποίο σκοπεύει να συμφωνήσει. Γιατί πέρα από την επιδοματική πολιτική, που ασκεί τα τελευταία χρόνια, μοιράζοντας ψίχουλα στους πολλούς και παντεσπάνι στους ημέτερους, θα πρέπει να γνωρίζουν, όλοι όσοι σηκώνουν τα βάρη κάθε δημοσιονομικής προσαρμογής και κάθε κρίσης, τί τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. για την επόμενη μέρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)