to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:33 | 26.10.2022

Διεθνή

Μακρόν και Σολτς έκρυψαν τις διαφορές πίσω από χαμόγελα

Με χαμόγελα και μία θερμή χειραψία υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στο Παρίσι, με τους δύο ηγέτες ωστόσο να αποφεύγουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τις διαφωνίες τους


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχαν σήμερα συνάντηση στο Παρίσι, με την ελπίδα να γεφυρώσουν το χάσμα σε θέματα όπως η ενέργεια, η άμυνα και η οικονομία.

Σε ένα tweet, ο Σολτς χαρακτήρισε τη συνάντηση για τον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό, τις αυξανόμενες τιμές και τα κοινά αμυντικά έργα «πολύ καλή και σημαντική». «Η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται κοντά και προσεγγίζουν μαζί τις προκλήσεις», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

Η γαλλική προεδρία χαιρέτισε τις συνομιλίες ως «εποικοδομητικές», προσθέτοντας ότι ο Μακρόν και ο Σολτς επικεντρώθηκαν στη σφυρηλάτηση μιας «στενής σχέσης εργασίας» σε θέματα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας για τα τρία βασικά ζητήματα της ενέργειας, της άμυνας και της καινοτομίας, ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Όπως ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι του μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων, επικεντρώθηκαν στις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβουν οι χώρες τους με στόχο την ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα στην Ευρώπη και την απεξάρτησή του από τον άνθρακα. Ως προς τα ζητήματα της ενέργειας επιβεβαίωσαν την αρχή της αλληλεγγύης ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία και την αποφασιστικότητα τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει σε σχέση με τον περιορισμό των εκπομπών αερίων.

Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της ενίσχυσης της Αμύνας της Ευρώπης προς την κατεύθυνση που υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής των Βερσαλλιών η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. Ακόμα, συζητήθηκαν το ζήτημα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας αλλά και το ζήτημα των σχέσεων με την Κίνα ενόψει της μετάβασης του Γερμανού καγκελάριου στο Πεκίνο.

Αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες τόνισαν ότι οι δύο ηγέτες σφυρηλάτησαν μια ευρεία συμφωνία σχετικά με την κατεύθυνση που θέλουν να δουν τις εξελίξεις να κινούνται ακόμη και όταν η Ευρώπη αγωνίζεται με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Τι προηγήθηκε

Η σημερινή συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών έρχεται σε μια συγκυρία που ο γαλλογερμανικός άξονας βρίσκεται σε κρίση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, Μακρόν και Σολτς συγκρούστηκαν για το πώς να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, πώς να ξεπεράσουν την ανικανότητα της Ευρώπης στην άμυνα και την καλύτερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της Κίνας.

Την περασμένη εβδομάδα, αυτές οι εντάσεις βγήκαν στη δημοσιότητα όταν μια προγραμματισμένη συνεδρίαση σε επίπεδο υπουργών ανάμεσα στις δύο πλευρές στη γαλλική πόλη Φονταινεμπλώ αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο, εν μέσω σημαντικών διαφορών στο κείμενο της κοινής δήλωσης, καθώς και των σχεδίων για διακοπές ορισμένων Γερμανών υπουργών. Η διαφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ήταν επίσης ευρέως ορατή στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Την απομάκρυνση της Γερμανίας από τη στενή συνεργασία με τη Γαλλία, αναγνώρισε άλλωστε προ ημερών ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ κάνοντας λόγο για «δύσκολες στιγμές» στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως άλλωστε και ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι «η Γερμανία βρίσκεται σε μια εποχή αλλαγής μοντέλου, ο αποσταθεροποιητικός χαρακτήρας του οποίου δεν πρέπει να υποτιμάται».

Η γαλλική εφημεριδα Le Figaro υπογραμμίζει ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι μέρος μιας βαθιάς γεωστρατηγικής αλλαγής, μιας ηπειρωτικής μετατόπισης, που ξεκίνησε εδώ και πολύ καιρό και υπόσχεται να μεταμορφώσει το πρόσωπο της Ευρώπης για πολύ καιρό».  Κατά την εφημερίδα, η Γερμανία ξαφνικά γίνεται και πάλι γεωπολιτικός παίκτης και σημειώνει πως σε σε αυτή την τεκτονική μετατόπιση πλακών, δεν είναι η Γερμανία που κινδυνεύει με την «απομόνωση», όπως λέει ο Μακρόν, αλλά η Γαλλία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)