to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:20 | 26.10.2022

Διεθνή

Η Ρωσία επιμένει στην υπόθεση της ουκρανικής «βρώμικης βόμβας»

Η Μόσχα επιμένει να προειδοποιεί ότι το Κίεβο ενδέχεται να χρησιμοποιήσει "βρώμικη βόμβα"- συνομιλία του Ρώσου υπουργού Άμυνας με τους ομολόγους του της Κίνας και της Ινδίας


Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα ότι η Ουκρανία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα επιθυμεί να υπάρξει ενεργητική απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού συνομίλησε σήμερα για το θέμα με τους ομολόγους του της Κίνας και της Ινδίας, έπειτα από τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με υπουργούς Άμυνας χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Ουέι Φένγκε και ο Σοϊγκού «συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία» και ο Ρώσος υπουργός «εξέφρασε στον Κινέζο ομόλογό του την ανησυχία του σχετικά με ενδεχόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Ουκρανία με τη χρήση ‘βρώμικης βόμβας’», επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο.

Από την πλευρά του ο Ινδός υπουργός Άμυνας Ραζνάθ Σινγκ επεσήμανε στον Σοϊγκού ότι καμία πλευρά στη σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ινδικής κυβέρνησης.

«Η προοπτική χρήσης ραδιενεργών ή πυρηνικών όπλων είναι αντίθετη στις βασικές αρχές της ανθρωπότητας», τόνισε ο Σινγκ, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να επιλυθεί η σύγκρουση μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας.

Η Ουκρανία και η Δύση έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς της Μόσχας, τους οποίους έχουν εκφράσει αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τους οποίους το Κίεβο ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα», δηλαδή συμβατικά εκρηκτικά με ραδιοενεργό υλικό.

Το ζήτημα συζητήθηκε χθες Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με πρωτοβουλία της Μόσχας.

Πούτιν: Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου είναι μεγάλος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος σήμερα παρακολούθησε στρατιωτικές ασκήσεις με πυρηνικά όπλα, δήλωσε ότι η Ρωσία λαμβάνει υπ όψιν της τα σχέδια της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει μια «βρόμικη βόμβα», αναπαράγοντας μια ατεκμηρίωτη κατηγορία που επαναλαμβάνει η Μόσχα τις τελευταίες μέρες.

Μιλώντας σε σύσκεψη με τους επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών από αρκετές πρώην σοβιετικές χώρες, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή είναι μεγάλος και πως η ασφάλεια πρέπει να ενισχυθεί γύρω από τις κρίσιμης σημασίας υποδομές.

Γενς Στόλτενμπεργκ: Παράλογες οι κατηγορίες της Ρωσίας για σχέδια χρήσης «βρόμικης βόμβας» από την Ουκρανία

«Παράλογες» χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ τις «κατηγορίες» της Ρωσίας για σχέδια χρήσης «βρόμικης βόμβας» από την πλευρά της Ουκρανίας.

«Οι Σύμμαχοι απορρίπτουν αυτή την κατάφωρα ψευδή κατηγορία και η Ρωσία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί ψευδείς προφάσεις για να κλιμακώσει κι άλλο τον πόλεμο» υπογράμμισε ο κ. Στόλτενμπεργκ στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Νικολάε Τσιούκα, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση σχετικά με το τέλος του πολέμου, ο ΓΓ της Συμμαχίας σημείωσε ότι «από τη φύση τους οι πόλεμοι είναι απρόβλεπτοι». Ο πόλεμος στην Ουκρανία «ξεκίνησε το 2014, όταν ο Πρόεδρος Πούτιν προσάρτησε παράνομα την Κριμαία και άρχισε να ελέγχει το ανατολικό τμήμα του Ντονμπάς» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ξεκίνησε «ένας γενικευμένος πόλεμος». Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν θα κάνει εικασίες για το τέλος του πολέμου, αλλά η στήριξη στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί. Σε ερώτηση για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι 28 Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης.

«Πρόσφατα η Ουγγαρία ξεκαθάρισε ότι η επικύρωση είναι στην ατζέντα του κοινοβουλίου το φθινόπωρο και επίσης καλωσορίζω το ότι η Φινλανδία, η Σουηδία και η Τουρκία συνεργάζονται για να εφαρμόσουν το κοινό μνημόνιο στο οποίο συμφώνησαν στο περιθώριο της Συνόδου της Μαδρίτης για να ενισχύσουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας. Η Σουηδία ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στην εξαγωγή όπλων στην Τουρκία και έχουν δημιουργήσει μηχανισμό για να συνεργάζονται στενότερα στην ανταλλαγή πληροφοριών » συμπλήρωσε. Τέλος, ο Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε το γεγονός ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είναι «σε στενή επαφή με την Τουρκία» και ανέφερε ότι στο προσεχές μέλλον θα επισκεφθεί ο ίδιος τη χώρα και θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)