to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 25.10.2022

Διεθνή

Ρίσι Σούνακ: Πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά

Ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ’, ανέθεσε στον Σούνακ τον σχηματισμό κυβέρνησης - Οι πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού από τη Ντάουνινγκ Στριτ και τα συγχαρητήρια του πολιτικού σκηνικού για την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του


«Η εμπιστοσύνη κερδίζεται κι εγώ θα κερδίσω τη δική σας»

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο ίδιος, δήλωσε έτοιμος να οδηγήσει τη χώρα «στο μέλλον και να βάλει τις ανάγκες του κόσμου πάνω από την πολιτική», προσθέτοντας ότι θα χτίσει μια κυβέρνηση «με τους καλύτερους του κόμματός μου».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα λάθη της Λιζ Τρας, σημειώνοντας ότι θα τα διορθώσει ενώ μίλησε με καλά λόγια για τον Μπόρις Τζόνσον.

Η χώρα βρίσκεται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων προκειμένου να ξεπεράσει μια «βαθιά οικονομική κρίση» υπογράμμισε σε άλλο σημείο.

Ο Σούνακ είπε επίσης πως θα ενώσει τη χώρα όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. «Θα εργάζομαι μέρα με τη μέρα για να παράγω έργο για εσάς».

Τελειώνοντας την ομιλία του ο Σούνακ μπήκε στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω δυνατών χειροκροτήματων.

(φωτ.: Twitter.com)

Ο Ρίσι Σούνακ συνάντησε αρχικά στο παλάτι του Μπάκινγχαμ τον βασιλιά Κάρολο τον Γ’, ο οποίος του ανέθεσε και επισήμως τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη κυβέρνηση που «αλλάζει» ο Κάρολος μέσα σε αυτό το λίγο διάστημα που είναι βασιλιάς.

Η συνάντηση τους ήταν ιδιωτική, ωστόσο αρχικά οι δυο άνδρες τράβηξαν αναμνηστικές φωτογραφίες όπως ορίζει το πρωτόκολλο.

Με το πέρας της συνάντηση τους ο Σούνακ επέστρεψε στη Ντάουνινγκ Στριτ και από εκεί απευθύνθηκε στον βρετανικό λαό.

Οι αντιδράσεις του πολιτικού και οικονομικού σκηνικού

Θετική φαίνεται να είναι η εντύπωση που αποπνέει στον οικονομικό, αλλά και τον πολιτικό κόσμο ο Σούνακ, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Βρετανία.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας κέρδισε χθες την κούρσα στους κόλπους των Τόρις για την Ντάουνινγκ Στριτ, χωρίς αντίπαλο, αφού ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση και η αντίπαλός του Πένι Μόρντοντ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για να είναι υποψήφια, έπειτα από μια εκστρατεία-αστραπή που πυροδοτήθηκε από την παραίτηση της Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία.

Ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ, ένας πλούσιος πρώην τραπεζίτης με το τυπικό υπόβαθρο της βρετανικής ελίτ, θα είναι το νεαρότερο πρόσωπο που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία στην σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και το πρώτο ινδικής καταγωγής, καθώς οι παπούδες του ζούσαν στην Πεντζάμπ, περιοχή στη βόρεια Ινδία, πριν από την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1947.

Boris Johnson: Αυτή είναι η στιγμή για κάθε Συντηρητικό να δώσει στον Σούνακ τη στήριξή του

Μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αυτός που έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Ρίσι Σούνακ, ήταν ένας από τους προκατόχους του, ο Μπόρις Τζόνσον.

O πρώην Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ήταν από τους πρώτους που έσπευσε να συγχαρεί. «Αυτήν την ώρα κάθε συντηρητικός πρέπει να δώσει στον νέο πρωθυπουργό την πλήρη υποστήριξή του» έγραψε στο twitter.

 

 

ΕΕ: Συγχαρητήρια μηνύματα από την πρόεδρο της Κομισιόν και ευρωπαίους ηγέτες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται σε μια ισχυρή σχέση με τη Βρετανία, με πλήρη σεβασμό των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν ύστερα από την αποχώρησή της από το ευρωπαϊκό μπλοκ, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Σε αυτή την εποχή δοκιμασίας για την ήπειρό μας, βασιζόμαστε σε μια ισχυρή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο για να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες, με πλήρη σεβασμό των συμφωνιών μας», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν σε ανάρτηση στο Twitter, με το οποίο συνεχάρη τον Σούνακ για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη σήμερα τον Ρίσι Σούνακ για το ότι έγινε ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και προσέθεσε, σε μήνυμά του στο Twitter, ότι θα επιδιώξει να εργαστεί μαζί του επί των κοινών προκλήσεων όπως ο πόλεμος στην Ουκρανίας.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν κάλεσε τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό να κινηθεί γρήγορα για να ξεκινήσει τις ουσιαστικές επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση του αδιεξόδου αναφορικά με τις εμπορικούς κανόνες που διέπουν τη Βόρεια Ιρλανδία στη μετά το Brexit εποχή.

«Ήδη έχει ξεκινήσει η ενίσχυση της συνεργασίας, υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για την ΕΕ και το ΗΒ για να βρουν από κοινού λύσεις μέσω συμφωνιών σε θέματα που αφορούν το Πρωτόκολλο (της Βόρειας Ιρλανδίας) και καλώ τον πρωθυπουργό Σούνακ να κινηθεί γρήγορα προς μια ουσιαστική ενασχόληση με την ΕΕ σε αυτή τη βάση», ανέφερε ο ίδιος σε ανακοίνωση.

Τα συγχαρητήριά της απηύθυνε προς τον Σούνακ και η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, αναφέροντας σε ανάρτηση στο Twitter ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί «με εκείνον και το υπουργικό του συμβούλιο για τις κοινές προκλήσεις, υποστηρίζοντας τις κοινές μας αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

«Επαναστατική» η ανάληψη της πρωθυπουργίας, σύμφωνα με τον Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε χθες, Δευτέρα, «επαναστατική» την αναμενόμενη ανάληψη της πρωθυπουργίας της Βρετανίας από τον Ρίσι Σούνακ, τον πρώτο μη λευκό που αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας.

Σχεδόν ενθουσιασμένος μοιάζει, όταν σχολιάζει πως «είναι καταπληκτικό, είναι ένα επαναστατικό ορόσημο και αυτό μετράει», ο Αμερικανός πρόεδρος σε εκδήλωση που έγινε στον Λευκό Οίκο για την ινδουιστική γιορτή Ντιβάλι.

Ο Λευκός Οίκος, μάλιστα, ανακοίνωσε πως εντός ολίγων ημερών ο Μπάιντεν θα μιλήσει μαζί του:

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να μιλήσει μαζί με τον κ. Σούνακ τις προσεχείς ημέρες», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ, διευκρινίζοντας ότι θα περιμένει πρώτα, όπως συνηθίζεται, να συναντηθεί ο Σούνακ με τον βασιλιά Κάρολο Γ' σήμερα για να του αναθέσει ο Βρετανός μονάρχης την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση των αγορών, σύμφωνα με την βρετανική τράπεζα

Η ανάδειξη του Ρίσι Σούνακ στην πρωθυπουργία της Βρετανίας θα βοηθήσει να σταθεροποιηθούν οι αγορές έπειτα από μια περίοδο αναταραχής, αλλά η νέα του ομάδα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα επικεντρωθεί στο να καταστήσει το Λονδίνο ανταγωνιστικό ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο, σχολίασε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC.

Ο ίδιος ο Σούνακ δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια «σημαντική οικονομική πρόκληση» αφότου επιλέχτηκε να ηγηθεί της χώρας από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ελήφθη μια απόφαση για τη θέση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία επιτρέπει τώρα στις αγορές να σταθεροποιηθούν, όπως βλέπετε από τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν χθες οι αγορές, αυτό είναι θετικό», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC Νόελ Κουίν έπειτα από την ανακοίνωση της τράπεζας για τα κέρδη τρίτου τριμήνου.

Όπως είπε ο Κουίν, η κυβέρνηση του Σούνακ θα πρέπει να εργαστεί με την χρηματοοικονομική βιομηχανία για να διασφαλίσει ότι το ρυθμιστικό περιβάλλον της Βρετανίας θα παραμείνει ανταγωνιστικό σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ δεν θα θυσιαστεί και η φήμη της χώρας ως συνετής.

«Υπάρχουν κάποιοι τομείς όπου νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης ώστε να πυροδοτηθεί μεγαλύτερος ανταγωνισμός», πρόσθεσε ο Κουίν σχολιάζοντας ότι «είναι σημαντικό για το Σίτι να παραμείνει ανταγωνιστικό».

Πληροφορίες: ΑΠΕ_ΜΠΕ, avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)