to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:49 | 25.10.2022

Διεθνή

Φονικές επιδρομές από τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη

Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και σχεδόν 20 άλλοι τραυματίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κυρίως στην Ναμπλούς, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας


Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και σχεδόν 20 άλλοι τραυματίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κυρίως στην Ναμπλούς, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο είχε κάνει λόγο αρχικά για «τρεις νεκρούς και 19 τραυματίες, εκ των οποίων τρεις σοβαρά» στη Ναμπλούς. Αργότερα πρόσθεσε ότι ένας τέταρτος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά, επίσης στη Ναμπλούς και άλλοι δύο στη Ραμάλα και στο χωριό Νάμπι Σάλεχ.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι δυνάμεις του επιχειρούν στη Ναμπλούς, όμως δε σχολίασε τον απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε από τις παλαιστινιακές αρχές.

Έκανε λόγο για επιχείρηση ευρείας κλίμακας, με τη συμμετοχή της αστυνομίας, εναντίον «του γενικού αρχηγείου και εργαστηρίου κατασκευής όπλων» της νεοσύστατης οργάνωσης «Άντρο του Λιονταριού» στην παλιά πόλη της Ναμπλούς. Στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης «πολλοί ένοπλοι ύποπτοι επλήγησαν από σφαίρες», πρόσθεσε.

Από την αρχή του μήνα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιοι και δύο Ισραηλινοί στρατιώτες, σύμφωνα με απολογισμό του AFP.

Σήμερα το πρωί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Kan ότι ένα από τα ηγετικά στελέχη του «Άντρου του λιονταριού», ο Ουάντιχ αλ Χουχ, σκοτώθηκε.

«Πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τους πλήξουμε όπου κι αν βρίσκονται. Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει ποτέ να ενεργεί για την ασφάλειά του και θα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει, στόχος είναι να περιοριστεί η τρομοκρατία και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επηρεάζει τους Ισραηλινούς πολίτες», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι ξεκίνησε «έκτακτες επαφές, προκειμένου να τερματιστεί αυτή η επίθεση εναντίον του λαού μας» στη Ναμπλούς, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπός του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ομάδα νεαρών παλαιστίνιων —άλλοι ανήκουν σε εδραιωμένες παρατάξεις όπως η Φάταχ, η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλοι όχι— διεξάγει αντιισραηλινές επιχειρήσεις με ορμητήριο τη Νάμπλους, μεγάλη πόλη στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη ποταμού.

Η ομάδα αυτή υιοθέτησε το όνομα Αρίν αλ Ούσουντ («Άντρο του Λιονταριού» στα αραβικά), προς τιμή του Ιμπραήμ αλ Ναμπλούσι, νεαρού μαχητή γνωστού με το προσωνύμιο «Το λιοντάρι της Νάμπλους», ο οποίος σκοτώθηκε στις αρχές Αυγούστου από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ανέλαβε ιδίως την ευθύνη για θανατηφόρα επίθεση εναντίον ισραηλινού στρατιώτη πριν από δύο εβδομάδες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ ανακοίνωσε πως «μαχητές» του «ενεπλάκησαν σε σφοδρές συγκρούσεις» με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Νάμπλους και απείλησε το Ισραήλ ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα για τα «εγκλήματα» των ενόπλων δυνάμεών του στην πόλη.

Ο ισραηλινός στρατός έχει σφίξει κι άλλο τον κλοιό στη Νάμπλους, προχωρώντας σε ελέγχους σε όλους όσοι βγαίνουν από την πόλη κι επιτηρώντας τη μόνιμα από αέρος με UAVs.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, μέλος του «Άντρου του Λιονταριού», ο Ταμέρ αλ Κιλάνι, σκοτώθηκε εξαιτίας «έκρηξης» που το κίνημά του και μερίδα του ισραηλινού Τύπου απέδωσε σε βόμβα ενεργοποιηθείσα εξ αποστάσεως από ισραηλινούς στρατιωτικούς. Το ισραηλινό γενικό επιτελείο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Η μοτοσικλέτα που σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους ήταν παγιδευμένη με βόμβα που πυροδότησαν οι Ισραηλινοί από απόσταση, με αποτέλεσμα τον θάνατο του πρωτοπαλίκαρου του «Άντρου του λιονταριού», Ταμέρ αλ Κιλάνι, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή 

Η βία γνωρίζει νέα κλιμάκωση τους τελευταίους μήνες στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακού εδάφους που κατέχει από το 1967 το εβραϊκό κράτος, ειδικά στους τομείς των πόλεων Νάμπλους και Τζενίν, προπυργίων ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασίασε τις επιχειρήσεις του έπειτα από σειρά φονικών αντιισραηλινών επιθέσεων από τον Μάρτιο.

Οι επιδρομές του, κατά τη διάρκεια των οποίων ξεσπούν συχνά συγκρούσεις με τον παλαιστινιακό πληθυσμό, έχουν απολογισμό θυμάτων που ξεπερνά τους εκατό νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό στη Δυτική Όχθη εδώ και περίπου επτά χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Έκκληση από τη Διεθνή Αμνηστία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Την ίδια ώρα, η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απευθύνει έκκληση να διενεργηθεί έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για πιθανά «εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθηκαν από τον στρατό του Ισραήλ και παλαιστίνιους μαχητές στις εχθροπραξίες του Αυγούστου στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 49 Παλαιστίνιοι, μαχητές αλλά και άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχασαν τη ζωή τους από την 5η ως την 7η Αυγούστου στις εχθροπραξίες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την οργάνωση Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ στον θύλακα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007 και είναι διαχωρισμένος, γεωγραφικά και πολιτικά, από τη Δυτική Όχθη.

Η Διεθνής Αμνηστία υπολόγισε πως συνολικά σκοτώθηκαν 31 άμαχοι, κατά ενημερωτικό υπόμνημά της που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, υπό τον τίτλο «Δεν ήταν παρά παιδιά: αποδείξεις για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας τον Αύγουστο του 2022».

Η ΜΚΟ εξέτασε ιδίως τρία επεισόδια, δύο που αποδίδει στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και μία που αποδίδει σε παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις.

«Οι τρεις φονικές επιθέσεις που εξετάσαμε πρέπει να γίνουν αντικείμενο έρευνας ως εγκλήματα πολέμου· όλα τα θύματα των παράνομων επιθέσεων και οι συγγενείς τους αξίζουν δικαιοσύνη και επανόρθωση», έκρινε η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)