to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:05 | 25.10.2022

Πολιτική

Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται ύστερα από πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, καθώς ο Κανονισμός της Βουλής δίνει τη δυνατότητα στα 2/5 των μελών της Επιτροπής Θεσμών να καλούν πρόσωπα που επιθυμούν - Τη συνεδρίαση είχαν ζητήσει ήδη πριν τα μέσα Σεπτέμβρη τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ), ωστόσο η Ν.Δ., επικαλούμενη τυπικούς λόγους, την καθυστέρησε για πάνω από έναν μήνα


Άλλος ένας γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης για το σκάνδαλο των υποκλοπών σήμερα στη Βουλή. Έπειτα από ένα παιχνίδι σκόπιμων καθυστερήσεων της «γαλάζιας» πλειοψηφίας, συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (σήμερα, Τρίτη 25/10) με τον εντυπωσιακό αριθμό των 10 προσώπων προς ακρόαση. Η συνεδρίαση έχει χαρακτηριστεί εκ νέου απόρρητη και μένει να αποδεχτεί αν για ακόμη μία φορά θα εξελιχθεί σε θεσμικό τραγέλαφο, δηλαδή σε ειδική απόρρητη συνεδρίαση οι καλεσμένοι να μη λένε το παραμικρό επικαλούμενοι το… απόρρητο.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται ύστερα από πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, καθώς ο Κανονισμός της Βουλής δίνει τη δυνατότητα στα 2/5 των μελών της Επιτροπής Θεσμών να καλούν πρόσωπα που επιθυμούν. Τη συνεδρίαση είχαν ζητήσει ήδη πριν τα μέσα Σεπτέμβρη τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ), ωστόσο η Ν.Δ., επικαλούμενη τυπικούς λόγους, την καθυστέρησε για πάνω από έναν μήνα.

Επισήμως το θέμα της συνεδρίασης αφορά τις καταγγελίες του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, για την παρακολούθησή του με το λογισμικό Predator, ωστόσο είναι βέβαιο ότι τη συζήτηση θα απασχολήσουν τόσο οι υποκλοπές σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη όσο και οι «συνακροάσεις» στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να παραστούν τρία γνώριμα πρόσωπα: ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, η εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστος Ράμμος. Υπενθυμίζεται ότι και οι τρεις έχουν καταθέσει ξανά τόσο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όσο και στην εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Επίσης έχουν κληθεί ο Αναστάσιος Σύρμαλης, υποδιευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών και Προστασίας Δεδομένων OTE Globe, ο Πέτρος Κρόγκος, διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών της Wind, η Μαρία Σκάγκου, αντιπρόεδρος του Δ.Σ., νομική σύμβουλος και διευθύντρια Εταιρικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Vodafone, ο Γεώργιος Διαμαντόπουλος, διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών και Αποτροπής Τηλεπικοινωνιακής Απάτης Ομίλου ΟΤΕ, ο Ευάγγελος Λεμονιάς, υποδιευθυντής Systems Security & Cyber -Resilience Ομίλου ΟΤΕ, ο Κωνσταντίνος Μέγας, executive director Επιχειρησιακής Ασφάλειας και Συνέχειας Ομίλου ΟΤΕ. Στη συνεδρίαση θα παρίσταται ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών (1/9) όλοι οι καλεσμένοι επικαλούνταν το απόρρητο, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με την εξεταστική επιτροπή που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταγγέλλει συγκάλυψη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)