to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Αναδιοργάνωση και σχέδιο νίκης

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναμένεται να κινηθεί στη λογική των προγραμματικών συμφωνιών με σχήματα νίκης,


φωτ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Με στόχο την αναδιοργάνωση των δυνάμεων του κόμματος στην κοινωνία, στις γειτονιές, στα συνδικάτα και στους χώρους δουλειάς ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τίθεται σε πλήρη ετοιμότητα όχι αναμένοντας, αλλά πυροδοτώντας τις εξελίξεις. Η Κεντρική Επιτροπή, που ολοκληρώνει σήμερα, Κυριακή, τις εργασίες της, συζήτησε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ενισχύσει την παρουσία του όχι μόνο σε επίπεδο προγραμματικό και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, αλλά και στους κοινωνικούς χώρους. Στελέχη και μέλη του κόμματος καλούνται να «τρέξουν» τις οργανώσεις, να εντάξουν στον σχεδιασμό τα νέα μέλη και να κινητοποιήσουν τους πολίτες, νέους, εργαζόμενους, άνεργους, μικρομεσαίους, μετατρέποντας την απογοήτευση και την αγανάκτηση που φέρνουν οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε διαθεσιμότητα και δύναμη ανατροπής. Σε αυτό το πλαίσιο, στην Κουμουνδούρου και στις οργανώσεις του κόμματος ανά την Ελλάδα κυκλώνουν στα ημερολόγιά τους την 9η Νοεμβρίου, ημέρα πανεργατικής απεργίας, όπου αναμένεται να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Μια απεργιακή κινητοποίηση εν μέσω βαρύ χειμώνα ακρίβειας, φτωχοποίησης, ενεργειακής κρίσης και ανασφάλειας. Παράλληλα, μια από τις κεντρικές προτεραιότητες είναι η προετοιμασία του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν και η κάλπη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα στηθεί σε σχεδόν ένα χρόνο από σήμερα, στα επιτελεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αποφασισμένοι αυτή η μάχη να δοθεί με όρους νίκης και ηγεμονίας. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναμένεται να κινηθεί στη λογική των προγραμματικών συμφωνιών με σχήματα νίκης, δημοκρατικά, αριστερά, προοδευτικά ψηφοδέλτια που θα διαμορφώσουν συνθήκες στήριξης από τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες, αλλά και συσπείρωσης σε κάθε περιοχή. Κεντρικά στοιχεία της προγραμματικής αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε τοπικό επίπεδο είναι η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, η προστασία του περιβάλλοντος, η στήριξη και η ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών, η δημοκρατικοποίηση των θεσμών και της λειτουργίας των δήμων.

Η συγκάλυψη δεν θα περάσει

Αν και η κυβερνητική πλειοψηφία φιλοδοξεί να βάλει τέλος στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν πρόκειται να επιτρέψει το πέπλο της συγκάλυψης να καλύψει ένα μείζον ζήτημα Δημοκρατίας. «Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Παρασκευής από το βήμα της Βουλής, απόντων του πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τα δημοκρατικά και κοινοβουλευτικά χρονικά, μια ανοιχτή Ολομέλεια που συζήτησε επί… απόρρητου πορίσματος. «Αν χαριστούμε στον βιασμό της δημοκρατικής λειτουργίας, τότε θα είμαστε και εμείς συνένοχοι στο έγκλημα» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις «να πράξουν το καθήκον τους». Παράλληλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να φέρει αύριο την ακύρωση της τροπολογίας για την ΑΔΑΕ και την άρση της απαγόρευσης ενημέρωσης όσων έχουν τεθεί σε παρακολούθηση. Και κυρίως, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, να ζητήσει την άρση του απορρήτου ώστε να λάμψει η αλήθεια ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. «Η Δημοκρατία μας δεν μπορεί να συμβιβαστεί και δεν θα συμβιβαστεί με το σκοτάδι σας» επέμεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαμηνύοντας πως η υπόθεση δεν θα κλείσει με το τέλος της «Εξεταστικής-παρωδίας». Εξάλλου, 2-4 Νοεμβρίου αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου PEGA προκειμένου να διερευνήσει επί… του πεδίου το ζήτημα των υποκλοπών, που για την Ευρώπη μεταφράζεται σε κομβικό ζήτημα παραβίασης του Κράτους Δικαίου και των ελευθεριών. Την ερχόμενη, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποκλοπές, την οποία ο Κ. Τασούλας «τρέναρε» όσο περισσότερο μπορούσε, καθώς η αντιπολίτευση ζητούσε ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου τη διεξαγωγή της, ιδίως μετά τις αποκαλύψεις για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του Χρήστου Σπίρτζη από το Predator. Θα κληθούν δέκα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων διευθυντές ασφαλείας πληροφοριών της Wind, της Vodafone, του ΟΤΕ, αλλά και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, η εισαγγελέας της ΕΥΠ Β. Βλάχου, ο διοικητής της ΕΥΠ Θ. Δεμίρης και ο Γ. Γεραπετρίτης.

Ανάγκη για συλλογική και προοδευτική ευρωπαϊκή απάντηση

«Δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την άμεση μείωση των ανισοτήτων» ήταν το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στο άνοιγμα των εργασιών του Φόρουμ των Προοδευτικών Δυνάμεων, που διεξήχθη φέτος στην Αθήνα. Όπως τόνισε, η Ευρώπη σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ μια συλλογική, προοδευτική απάντηση απέναντι στα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού και στο σκοτάδι της Ακροδεξιάς. Σε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επισήμανε την ανάγκη για ένα κίνημα που θα στηρίξει τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής και την επιστροφή στη διπλωματία στην Ουκρανία. «Να παλέψουμε για μια Ευρώπη με ισχυρό διεθνή ρόλο, που στέκεται απέναντι στα πολεμικά σχέδια του Προέδρου Πούτιν, αλλά και δεν καθορίζει το μέλλον της με βάση τα οικονομικά συμφέροντα της Αμερικής» σημείωσε και υπογράμμισε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Ζόραν Ζαέφ έδειξαν τον δρόμο για ειρήνη και συνανάπτυξη.

Στη συζήτηση συμμετείχαν αρχηγοί κομμάτων και σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων οι Martina Anderson, εκπρόσωπος του ιρλανδικού Sinn Féin στην Ευρώπη, Heinz Bierbaum, πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Udo Bullmann, ευρωβουλευτής του SPD και πρ. πρόεδρος της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Yolanda Díaz, υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Mary Lou McDonald, πρόεδρος του Sinn Féin, Anna Pic, εθνική γραμματέας και υπεύθυνη για τον Ευρωπαϊκό Τομέα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, και Aurélie Trouvé, πρόεδρος της συνέλευσης της συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων της Γαλλίας (NUPES), υπό την προεδρία του συντονιστή του φόρουμ Pierre Laurent.

---

Εκδήλωση

Η Δημοκρατία σε κίνδυνο - Δικαιοσύνη παντού

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ), στο Πάρκο Ελευθερίας, με θέμα «Η Δημοκρατία σε κίνδυνο - Δικαιοσύνη παντού».

Θα μιλήσουν οι βουλευτές Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Φίλης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)