to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:31 | 22.10.2022

Πολιτική

«Γραμματεία Συνδικαλιστικού» και «Δίκτυο Αυτοδιοίκησης»: Δομικές αλλαγές στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ συζητά η ΚΕ

Τις εισηγήσεις για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον συνδικαλισμό και την αυτοδιοίκηση παρουσίασαν οι Χρήστος Σπίρτζης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατά την πρώτη ημέρα της Κεντρικής Επιτροπής.


(φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης / Ευρωκίνηση)

Τις δύο εισηγήσεις είχε προλογίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο - και που στη συνέχεια παρουσίασαν οι τομεάρχες Εσωτερικών και Εργασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας και μέλη της ΚΕ, Χρήστος Σπίρτζης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ο Χρήστος Σπίρτζης παρουσίασε την εισήγηση της στρατηγικής για την πολιτική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου το σχέδιο για την ενίσχυση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία και στα συνδικαλιστικά όργανα.
_____________

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τα δύο σχέδια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί εκ νέου για διευκρινήσεις μετά την παρουσίασή τους. Τα σχολίασε ως εξής: «Η συζήτηση και οι αποφάσεις μας σήμερα για το συνδικαλιστικό κίνημα και τις αυτοδιοικητικές εκλογές πιστεύω ότι θα συμβάλουν στο να διαμορφώσουμε ένα πιο συγκεκριμένο σχέδιο. Θα συμβάλλουν στην ενότητα, την πάλη και την αντίσταση αυτή  που περιγράφω.

Διότι δεν είναι δική μας αποκλειστική ευθύνη η οργάνωση αυτής της αντίστασης. Είναι υποχρέωση και έργο όλων των δυνάμεων της Δημοκρατίας και της Προόδου. Δεν υπάρχει face control στα συνδικάτα, τους δήμους, τις συλλογικότητες, τη διαδήλωση και την απεργία.

Αλλά τα μέλη, τα στελέχη και οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή. Να μην επιτρέψουν στην προπαγάνδα και τη βιομηχανία των δημοσκοπήσεων να εξουδετερώνουν συνειδήσεις και να επιβάλλουν το μίζερο στερεότυπο ότι «δεν υπάρχει ελπίδα», ότι «τίποτε δεν γίνεται». Αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός μας, ξέρετε.

Ο εχθρός είναι να μπορέσουμε να νικήσουμε αυτή τη διαδεδομένη αντίληψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Υπάρχει εναλλακτική, υπάρχει ελπίδα και το σχέδιό μας το παρουσιάσαμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και αυτό το σχέδιο έχουμε ευθύνη το επόμενο διάστημα να το κάνουμε απολύτως κατανοητό στις πλατιές λαϊκές μάζες. Και με αυτό το σχέδιο να πορευτούμε δίνοντας προοπτική και ελπίδα.

Διότι αυτό το σχέδιο προστατεύει τη κοινωνική πλειοψηφία, είναι εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κρίση που βιώνουμε σήμερα. Και όσο πιο γρήγορα εφαρμοστεί, τόσο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας θα προστατευτεί και τόσο γρηγορότερα θα ανακάμψει η οικονομία και θα ανασάνει η κοινωνία. Ας το έχουμε αυτό ως  μπούσουλα».

Γραμματεία συνδικαλιστικού ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Η  τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου περιέγραψε σαν μία από τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τη δράση στον χώρο της εργασίας ότι δεν υπήρχε θεσμικά γραμματεία συνδικαλιστικού παρότι υπήρχε ο σχετικός τομέας. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε η συγκρότηση της γραμματείας «θα είναι ένα πολιτικό άλμα αφού με αυτή θα στηριχθεί η παρουσία στους χώρους δουλειάς αλλά και μέσα από την συντεταγμένη δράση θα συμβάλλει στην ανανέωση και την ενδυνάμωση του μαζικού και συνδικαλιστικού κινήματος».

Σαν βασικό στόχο στο οργανωτικό πεδίο έθεσε «τη θεσμική επανένωση των δυνάμεων με τη θεσμική συγκρότηση της γραμματείας συνδικαλιστικού που θα περιλαμβάνει δύο επιμέρους γραμματείες, τη γραμματεία του δημοσίου τομέα και τη γραμματεία του ιδιωτικού τομέα».

Επίσης σαν στόχο και πρόκληση έβαλε την κοινή συνδικαλιστική παρουσία στην απεργία της 9ης Νοεμβρίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Πρέπει και η απεργία να είναι μεγάλη και να πετύχει αλλά και η συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και οι συγκεντρώσεις ανά την χώρα να είναι συλλαλητήρια αντίστασης προοπτικής και ελπίδας».

Σημείωσε ότι υπάρχει μία αναντιστοιχία ανάμεσα στην πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ και στην παρουσία που έχει το κόμμα στους συλλογικούς φορείς, στις συνδικαλιστικές δυνάμεις και στα αποτελέσματα όταν γίνονται εκλογές.

Είπε ακόμη: «Υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στη συνολική κοινωνική και πολιτική επιρροή και τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση που σχετίζεται: πρώτα με το πώς συγκροτήθηκε το συνδικαλιστικό κίνημα και με την κρίση νομιμοποίησης μετά το 2008. Ακολούθως, έχει να κάνει με την αλλαγή της φύσης της εργασίας, καθώς αυξάνονται άτυπες μορφές και ελαστικές μορφές που δεν εκπροσωπούνται στο θεσμικό συνδικαλιστικό χώρο. Και έχει να κάνει με δομικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπήρχε καν συγκροτημένη γραμματεία ενώ υπήρχε ο τομέας. Έχει να κάνει και με την διάσπαση του 2015. Εκεί αποσκοπεί και συγκρότηση της γραμματείας συνδικαλιστικού».

Δίκτυο Αυτοδιοίκησης

Κατά την εισήγησή του ο Χρήστος Σπίρτζης τόνισε ότι η αλλαγή του πολιτικού τοπίου στο χώρο της Τ.Α. προϋποθέτει σχήματα που έχουν προγραμματική συμφωνία σε προοδευτική κατεύθυνση, ανοικτά και νικηφόρα, που έχουν πολιτική αξιοπιστία και διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες, «επομένως οφείλουμε να εισφέρουμε και να στηρίξουμε τέτοια σχήματα βάζοντας στην άκρη και κομματικές και οργανωτικές και προσωπικές ιδιοτέλειες».

Ειδικότερα, ο Χρ. Σπίρτζης είπε ότι προτείνεται εκτός από το τμήμα Αυτοδιοίκησης να ιδρυθεί και το Δίκτυο Αυτοδιοίκησης, στο οποίο θα υπάρχουν τα 4 μέλη της ΠΓ που έχουν οριστεί, τα μέλη του Τμήματος, οι υπεύθυνοι για τις Περιφέρειες και οι υπεύθυνοι για τους δήμους με αρμοδιότητα έως 3 δήμους ο καθένας για να ξέρει το κόμμα με ποιους πάει και ποιους όχι, την ανθρωπογεωγραφία, τα τοπικά προβλήματα. «Δυστυχώς το κόμμα μας δεν ήξερε, οι Οργανώσεις Μελών μας δεν είχαν ούτε την αυτοδιοικητική ούτε τη συνδικαλιστική κουλτούρα», είπε, προσθέτοντας ότι οι παθογένειες στην ΤΑ δεν σχετίζονται με τάσεις αλλά με δομές.

Σχολίασε ότι «επειδή έχουν στοχοποιηθεί συγκεκριμένοι άνθρωποι και υπουργοί όταν ήμασταν κυβέρνηση, η ευθύνη δεν πέφτει σε εκείνους, σε όλους μας πέφτει».

Προσέθεσε επίσης ότι πρέπει να υλοποιηθούν κάποιες κρίσιμες αποφάσεις του συνεδρίου όπως η συγκρότηση των δημοτικών και περιφερειακών συντονιστικών επιτροπών και να γίνουν ενημερωτικές συνεδριάσεις στις Νομαρχιακές Επιτροπές. Ακόμη μίλησε για διερεύνηση συνεργασιών και ανάληψη πρωτοβουλιών που δημιουργούν κλίμα συνεργασίας και συμπόρευσης σε προοδευτική προγραμματική βάση και εν συνεχεία, πραγματοποίηση διαδικασιών για τις προτάσεις των αυτοδιοικητικών σχημάτων και τους επικεφαλής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)