to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:47 | 21.10.2022

Διεθνή

«Βιώσιμη πορεία» στα δημοσιονομικά αναζητεί η Βρετανία - Σε μία εβδομάδα η νέα ηγεσία των «Τόρις»

Θα θέσουμε τα δημοσιονομικά σε βιώσιμη πορεία, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργήσει εντύπωση σταθερότητας στην χώρα μετά και το βέρτιγκο των τελευταίων ημερών -- Οι πιθανοί υποψήφιοι για τη διαδοχή της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία -- Το αργότερο την επόμενη Παρασκευή ανακοινώνεται ο νικητής


Η κυβέρνηση θα κάνει "ό,τι είναι απαραίτητο για να μειώσει το χρέος μεσοπρόθεσμα", επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ, ανταποκρινόμενος στα τελευταία στοιχεία για τα οικονομικά του δημόσιου τομέα.

"Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να μειώσουμε το χρέος μεσοπρόθεσμα και να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα των φορολογούμενων δαπανώνται σωστά, θέτοντας τα δημοσιονομικά σε βιώσιμη πορεία καθώς αναπτύσσουμε την οικονομία", αναφέρει ο Χαντ σε ανακοίνωσή του.

"Τα ισχυρά δημοσιονομικά είναι το θεμέλιο μιας ισχυρής οικονομίας. Για την σταθεροποίηση των αγορών, ήμουν σαφής ότι η προστασία των δημοσιονομικών μας σημαίνει ότι δύσκολες αποφάσεις βρίσκονται μπροστά μας", σημείωσε επίσης.

Οι πιθανοί υποψήφιοι για τη διαδοχή της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία 

Η Λιζ Τρας ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της από τον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας, μόλις έξι εβδομάδες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της. Η πρωθυπουργία της Τρας ήταν η συντομότερη στην βρετανική ιστορία. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον Τζορτζ Κάνινγκ, ο οποίος πέθανε το 1827 ύστερα από 117 ημέρες στην πρωθυπουργία.

Η διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Οι πιθανοί υποψήφιοι για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία της Βρετανίας θεωρούνται οι εξής:

Το πολύ τρεις υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την πρωθυπουργία - Το αργότερο την επόμενη Παρασκευή ανακοινώνεται ο νικητής

Οι διεκδικητές της ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος και, κατά συνέπεια, και του πρωθυπουργικού θώκου, θα χρειαστεί να λάβουν τη στήριξη τουλάχιστον 100 Συντηρητικών βουλευτών ώστε να θέσουν υποψηφιότητα, ανακοίνωσε απόψε ο Γκράχαμ Μπρέιντι, ο επικεφαλής της λεγόμενης «Επιτροπής 1922» που επιβλέπει τη διαδικασία.

Το υψηλό όριο σημαίνει ότι το πολύ τρεις υποψήφιοι θα καταφέρουν να διεκδικήσουν τα αξιώματα, αφού οι Συντηρητικοί βουλευτές είναι μόνο 357.

Με βάση τους νέους κανονισμούς που ανακοίνωσε ο Μπρέιντι, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 14.00 της Δευτέρας, τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας).

Εάν μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί αυτομάτως νικητής την Δευτέρα. Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία.

Στην περίπτωση και τρίτου υποψηφίου, θα προηγηθεί ψηφοφορία των βουλευτών με την οποία θα περάσουν στον επόμενο γύρο (στη διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του κόμματος) μόνο οι δύο πρώτοι. Ο νικητής θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters-AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)