to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:17 | 21.10.2022

Οικονομία

Κόκκινα δάνεια: Τσουνάμι πλειστηριασμών και ασυδοσία των funds με «ελευθέρας» από την κυβέρνηση

Ασυδοσία από τα «funds», που ελέγχουν 700 χιλιάδες ακίνητα, αρνούνται να κάνουν ρυθμίσεις δανείων ή κάνουν απαράδεκτες προτάσεις, κι έχουν μόνη μέριμνα να κάνουν πλειστηριασμούς - Η κυβέρνηση παρακολουθεί άπραγη, και τελευταία στιγμή απέσυρε τροπολογία που θα εξυπηρετούσε τα funds για ακόμη περισσότερους πλειστηριασμούς


«Σε συνθήκες πολύ υψηλού πληθωρισμού, εκρηκτικού κόστους ενέργειας και διαβίωσης, το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση έκανε συγκεκριμένες επιλογές με σαφές πρόσημο: ο πτωχευτικός νόμος, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ο εξωδικαστικός μηχανισμός, χωρίς καμία δεσμευτικότητα για τις τράπεζες. Αυτές τις επιλογές πληρώνει η κοινωνία σήμερα», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, εκθέτοντας στη συνέχεια αναλυτικά τα στοιχεία που συνθέτουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες που πασχίζουν να βγουν από τη μέγγενη των εκκρεμών δανείων.

Αναφερόμενη στον όγκο του ιδιωτικού χρέους συνολικά, η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «τα “κόκκινα δάνεια” στην ελληνική οικονομία ανέρχονται σε 111 δισ. και έχουν διογκωθεί επί διακυβέρνησης της ΝΔ. Επίσης, τα ληξιπρόθεσμα στην ΑΑΔΕ διαμορφώθηκαν στα 112,6 δισ. -αύξηση άνω των 8 δισ. από το 2019- και στα ασφαλιστικά ταμεία στα 43,4 δισ. -επίσης αύξηση άνω των 8 δισ. από το 2019- ενώ η κυβέρνηση επιμένει να μην προχωρά σε μια ριζική ρύθμιση των χρεών αυτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για ρύθμιση με κούρεμα οφειλών και προστασία της πρώτης κατοικίας».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η ΝΔ νομοθέτησε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό σύμφωνα με τις απαιτήσεις των τραπεζών. Δύο χρόνια μετά ο εξωδικαστικός έχει αποτύχει παταγωδώς, ούτε 3 στους 100 από όσους αιτούνται δεν παίρνουν ρύθμιση».

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι «τα funds αρνούνται να κάνουν ρυθμίσεις. Δεν απαντούν καν στα αιτήματα των πολιτών. Άλλες φορές ζητούν υπέρογκα ποσά ως προκαταβολές μόνο για να συζητήσουν μια ρύθμιση, χωρίς να δεσμεύονται για το περιεχόμενο και τους όρους αυτής. Αλλά και όταν κάνουν πρόταση ρύθμισης, αυτή είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Τα funds ελέγχουν σήμερα με εμπράγματη εξασφάλιση περίπου 700.000 ακίνητα και η μόνη μέριμνά τους είναι πώς θα γίνουν πλειστηριασμοί».

Τσουνάμι πλειστηριασμών

Η Ε. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία βιώνει ένα τσουνάμι πλειστηριασμών -πολλοί απ’ αυτούς είναι πρώτης κατοικίας- 44.000 είναι οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί για το 2022. Στα επίπεδα του 2008-2009. Πολλαπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι. Στο στόχαστρο τίθενται ακόμη και δανειολήπτες με πολύ μικρές οφειλές, της τάξης των 20.000 ευρώ. Και η κυβέρνηση με τις θεσμικές παρεμβάσεις που έκανε και τη στάση ανοχής που κρατάει, επιτρέπει αυτή την ασυδοσία».

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να μην προχωρήσει την τροπολογία που θα έλυνε τα χέρια των funds

Για το ζήτημα της απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με τα funds δήλωσε ότι «ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν θα φέρει την τροπολογία, αυτό σημαίνει ότι τα funds στο εξής πρέπει να λειτουργήσουν με τον νόμο του 2015, ο οποίος προβλέπει σαφείς δικλείδες και δεσμεύσεις υπέρ των οφειλετών, προβλέπει την υποχρέωση να προτείνουν ρύθμιση στον δανειολήπτη, αλλά και τη φορολόγηση των πράξεών τους. Ενώ για μεταβιβάσεις δανείων που έχουν ήδη γίνει με το νόμο του 2003 -δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα- οι πλειστηριασμοί δεν θα προχωρήσουν».

H Έφη Αχτσιόγλιου κάλεσε, τέλος, τον υπουργό Οικονομικών να αποκαλύψει «ποιοι πρότειναν στην κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογία που θα εξυπηρετεί τα funds και θα παρακάμπτει την απόφαση του Αρείου Πάγου;».

Τρ. Αλεξιάδης: Γιατί συγκαλύπτει συμφέροντα το υπουργείο Οικονομικών;

Με παρέμβασή του στην ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών για θέματα ιδιωτικού χρέους, ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης έθεσε σαφή ερωτήματα μετά την αποκάλυψη - βόμβα από τον Υπουργό κ. Σταϊκούρα ότι «προτάθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας», σχετικής με το θέμα της κατάθεσης τροπολογίας για τους πλειστηριασμούς.

Τάνια Ελευθεριάδου: Στρατηγική επιλογή της ΝΔ η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας των επιχειρήσεων και των ευάλωτων νοικοκυριών

«Η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας των επιχειρήσεων και ευάλωτων νοικοκυριών ήταν στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης της ΝΔ. Ήταν η απόλυτη "επιτυχία" της», σημείωσε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τ. Ελευθεριάδου, επισημαίνοντας:

«Οι τράπεζες και οι servicers, όχι απλά δεν αποδέχονται τις προτάσεις από τη μεριά των δανειοληπτών, αλλά αρνούνται να  τους απαντήσουν, δείγμα της απόλυτης αποτυχίας των ρυθμίσεων του Υπ. Οικονομικών. Άλλωστε, τη δυνατότητα  αναπάντητης πρότασης την έδωσε η κυβέρνηση, καθώς εφόσον περάσουν 35 μέρες προθεσμίας, είναι σαν να μην έχει δεχθεί η πλευρά της τράπεζας την πρόταση, χωρίς καμία συνέπεια!»


Η Τ. Ελευθεριάδου υπενθύμισε στους παρόντες εκπροσώπους και στον υπουργό ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν ήταν τα "διακοποδάνεια" και τα καταναλωτικά δάνεια, αλλά τα θαλασσοδάνεια στα ΜΜΕ, τα δάνεια των κομμάτων, ο δανεισμός στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ απαντώντας στη ρήση του υπουργού "τα δάνεια είναι λεφτά των καταναλωτών, όχι των καπιταλιστών" επισήμανε ότι τα λεφτά των καταναλωτών η κυβέρνηση τα δίνει στους καπιταλιστές. Άλλωστε το 95% των επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Τέλος, η Τ. Ελευθεριάδου αναφέρθηκε στα δάνεια των παλλινοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ και στο πλήθος των περιπτώσεων καταγγελιών από τις τράπεζες, μεταβιβάσεων στην εφορία του χρέους, επιβεβαιώνοντας ότι η υπόσχεση Σταϊκούρα δεν τηρήθηκε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)