to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:57 | 20.10.2022

Πολιτική

Α. Αυλωνίτης: Τουρισμός 365 ημερών με ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων

«Η επισκεψιμότητα δεν συνδυάζεται πάντα με τα υψηλότερα οικονομικά οφέλη, όπως διαπιστώσαμε τη φετινή σεζόν κι επιπλέον ο στρατηγικός μας σχεδιασμός πρέπει να εδράζεται στη βιωσιμότητα της νέας κατάσταση», τόνισε ο Α. Αυλωνίτης στο συνέδριο της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας


Για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον Τουρισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη μίλησε ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Αυλωνίτης εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο που πραγματοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων Αχαΐας και η εφημερίδα ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΣ στο Αίγιο με θέμα: «Η Αιγιάλεια ως τουριστικός προορισμός».

Σε μια περίοδο που ο Τουρισμός κινείται ανοδικά για όλους τους δημοφιλείς προορισμούς ο κ. Αυλωνίτης έθεσε στον κοινό προβληματισμό το αν υπήρξαμε έτοιμοι να υποδεχθούμε πολλούς επισκέπτες, αν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και με ποιες προϋποθέσεις είναι βιώσιμη η φιλοξενία ενός αυξανόμενου αριθμού επισκεπτών με τρόπο που δεν θα επηρεάζει αρνητικά τις τοπικές κοινωνίες μας και τον εσωτερικό τουρισμό.

«Η επισκεψιμότητα δεν συνδυάζεται πάντα με τα υψηλότερα οικονομικά οφέλη, όπως διαπιστώσαμε τη φετινή σεζόν κι επιπλέον ο στρατηγικός μας σχεδιασμός πρέπει να εδράζεται στη βιωσιμότητα της νέας κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως κατατοπιστικό παράδειγμα τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και την ένταση με την οποία αναπτύσσονται, ενώ έκανε αναφορά στα μεγάλα διαθρωτικά και δομικά προβλήματα, όπως το χωροταξικό, το οδικό δίκτυο, την κυκλοφοριακή συμφόρηση στους τουριστικούς προορισμούς σε συνδυασμό με τις τραγικές ελλείψεις σε κρατικές υποδομές στην υγεία, την υδροδότηση, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά και τις δυσκολίες στην αναγκαία εξοικονόμηση της ενέργειας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Αφού μίλησε ειδικά για τα σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής παρουσίασε το βιώσιμο χαρακτήρας της τουριστικής ανάπτυξης και τους Τοπικούς Οργανισμούς Προώθησης των Περιοχών (DMO’s) ως τους βασικούς άξονες των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ισορροπημένη εξέλιξη ενός προορισμού και των ανθρώπων του, στο πλαίσιο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

«Είναι ξεπερασμένη η λογική της προόδου μέσα από τα μεγέθη των αφίξεων. Το Υπουργείο Τουρισμού εμμένει βολικά σε αυτήν την απαρχαιωμένη μεθοδολογία, αδύναμο να αντιληφθεί το εύρος των παθογενειών και των κινδύνων που ελλοχεύουν».

Εξηγώντας τη διαφαινόμενη αλλαγή του τουριστικού υποδείγματος με τη ραγδαία ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων 4 και 5 αστέρων και ανάλογα προσαρμοσμένων υπηρεσιών, την ώρα που λιγότερο ελκυστικοί προορισμοί και μικρότερα καταλύματα διακρίνονται από στασιμότητα, επεσήμανε τον ουσιαστικό αποκλεισμό από το νέο αναπτυξιακό νόμο της μικρομεσαίας τουριστικής επιχειρηματικότητας και υπογράμμισε πως οι μικρομεσαίοι έχουν ανάγκη την κρατική βοήθεια, καθώς η ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος τους τσακίζει, όταν κάποιοι αισχροκερδούν.

Ο κ. Αυλωνίτης επανέλαβε την πάγια θέση στήριξης των εργαζομένων του κλάδου σε συνδυασμό με τα 55.000 και πλέον κενά που σημειώθηκαν τη φετινή σεζόν. «Θέλουμε οι εργαζόμενοι να απασχολούνται όσο το δυνατόν περισσότερο στον κλάδο, να λαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, με δικαιώματα που δεν θα απειλούνται και κυρίως συνεχή εκπαίδευση» είπε και συνέχισε πως «Ό,τι κερδίζουμε από τον τουρισμό και επισιτισμό πρέπει να μοιράζεται δίκαια σε όλους, ιδίως στους εργαζόμενους».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του μίλησε για τη σπουδαιότητα του τουρισμού των 365 ημερών με δραστικές και έξυπνες πολιτικές, ενώ υποστήριξε πως η χώρα μας μπορεί να διαθέτει έναν ελκυστικό παγκοσμίως συνδυασμό φυσικού περιβάλλοντος και κλίματος, έχει όμως και τους ανθρώπους της και τον πολιτισμό της που όλα μαζί συνθέτουν μια τεράστιας σημασίας αλυσίδα δραστηριοτήτων υπεραξίας αλλά και ζωής, πάνω στην οποία οφείλουμε να επενδύσουμε για το μέλλον.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)