to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:29 | 19.10.2022

Διεθνή

Η Χαμάς «αποκαθιστά τις σχέσεις της» με τη Δαμασκό

Ο Χαλίλ Χάγια πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου έπειτα από μια συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο


Το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι αποκατέστησε τις σχέσεις του με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, περισσότερα από δέκα χρόνια αφού διέκοψε τους δεσμούς του με την κυβέρνηση της Δαμασκού όταν ξεκίνησε η εξέγερση στη Συρία.

"Είναι μία ημέρα δόξας, μία σημαντική ημέρα, στη διάρκεια της οποίας αποκαθιστούμε την παρουσία μας στη Συρία και επαναλαμβάνουμε την κοινή εργασία" με τη Δαμασκό, δήλωσε ο Χαλίλ Χάγια, επικεφαλής του γραφείου αραβικών και ισλαμικών σχέσεων της Χαμάς.

Ο Χάγια έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από μια συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο, που τον υποδέχθηκε στο πλαίσιο μιας αντιπροσωπείας παλαιστινιακών οργανώσεων.

"Θεωρούμε πως αυτή η συνάντηση είναι ιστορική και αποτελεί μια νέα αφετηρία για κοινή παλαιστινιακή-συριακή δράση", πρόσθεσε.

Η Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ήταν ένας από τους πιο στενούς συμμάχους του Άσαντ, αλλά οι μεταξύ τους σχέσεις επιδεινώθηκαν όταν ξεκίνησε η λαϊκή εξέγερση στη Συρία το 2011, με το παλαιστινιακό κίνημα να επικρίνει την αιματηρή καταστολή του.

Ο τότε επικεφαλής της Χαμάς, ο Χάλεντ Μεσάλ, έφυγε από τη Δαμασκό το 2012 και εγκαταστάθηκε στο Κατάρ.

Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χαμάς που απαντούσε σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το κίνημα ετοιμάζεται να ξανανοίξει "ένα γραφείο εκπροσώπησης στη Δαμασκό", ένα "πρώτο στάδιο ενόψει της αποκατάστασης των παλιών σχέσεων".

"Είναι ωστόσο πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μετακίνηση της έδρας στη Δαμασκό", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

"Συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε μπροστά", πρόσθεσε ο Χαλίλ Χάγια.

"Αποκαθιστούμε τις σχέσεις μας με πίστη, με ομοφωνία και ενότητα και με την κατανόηση" των συμμάχων της Χαμάς μεταξύ των οποίων η Τουρκία και το Κατάρ, που θεωρείται ότι εναντιώνονται στο συριακό καθεστώς, και που "μας ενθάρρυναν", είπε.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε στη Συρία έπειτα από επίσκεψη στην Αλγερία, όπου 14 παλαιστινιακές οργανώσεις – ανάμεσά τους οι αντίπαλες Χαμάς και Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς—υπέγραψαν στις 13 Οκτωβρίου συμφωνία συμφιλίωσης έπειτα από διαφωνίες 15 ετών.

Επί χρόνια, οι Σύροι αξιωματούχοι θεωρούσαν την αναχώρηση της Χαμάς "μοιραίο χτύπημα" στη σχέση με τη Συρία, με μερικούς να κάνουν λόγο για "προδοσία".

Η επίσκεψη στη Δαμασκό πραγματοποιείται μερικές εβδομάδες αφού η Χαμάς ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη συριακή κυβέρνηση «υπό το φως των γρήγορων περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων που συνδέονται με τον σκοπό μας», μια έμμεση αναφορά στην εξομάλυνση των σχέσεων πολλών χωρών της περιοχής με το Ισραήλ.

Έτσι, τους τελευταίους μήνες ηγέτες του ισλαμιστικού κινήματος πολλαπλασίασαν τις συναντήσεις με υψηλόβαθμούς Σύρους αξιωματούχους με μεσολάβηση του Ιράν και της λιβανικής Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Η Χαμάς διατήρησε καλές σχέσεις με τη Χεζμπολάχ, πιστό σύμμαχο του συριακού καθεστώτος.

Η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ δήλωσε ότι έπαιξε σημαντική ρόλο στη συμφιλίωση της συριακής κυβέρνησης με τη Χαμάς, την οποία θεωρεί μέρος του "άξονα της αντίστασης" εναντίον του Ισραήλ, που περιλαμβάνει επίσης τη Δαμασκό, την Τεχεράνη και ιρακινές παρατάξεις.

Η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στη Χαμάς και τον Σύρο πρόεδρο "εγγράφεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επαναπροσέγγισης ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, που ήταν εμφανής στον Λίβανο εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μάχα Γιαχία, διευθύντρια του Carnegie Middle East Center με έδρα τη Βηρυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)