to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:14 | 19.10.2022

Πολιτική

Ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για άρνηση χορήγησης απαλλαγής της Frontex για το 2020 από τo Ευρωκοινοβούλιο

«Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την βαθιά του ανησυχία για τις πρόσφατες αποκαλύψεις, που αφορούν παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Έκθεση της OLAF, η Frontex γνώριζε και απέκρυψε τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Στον απόηχο της χτεσινής ιστορικής νίκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο με μεγάλη πλειοψηφία αρνήθηκε να χορηγήσει απαλλαγή στη Frontex για τον απολογισμό του 2020, η ευρωομάδα των ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει: «Με σημαντική πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδίκασε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) και αρνήθηκε να του δώσει "πράσινο φως" για την απαλλαγή για το 2020». Και προσθέτει ότι παράλληλα με τη χτεσινή ψηφοφορία το Ευρωκοινοβούλιο «εκφράζει την βαθιά του ανησυχία για τις πρόσφατες αποκαλύψεις, που αφορούν παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Έκθεση της OLAF, η Frontex γνώριζε και απέκρυψε  τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο».

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση μπήκε εκτάκτως χθες στην ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου μετά από αίτημα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (THE LEFT).

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Με σημαντική πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδίκασε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) και αρνήθηκε να δώσει «πράσινο φως» για τον οικονομικό απολογισμό του για το 2020.

Πιο συγκεκριμένα 345 Ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της Έκθεσης της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού, η οποία εισηγούνταν την άρνηση χορήγησης απαλλαγής,  284 ψήφισαν κατά της Έκθεσης, ενώ 8 Ευρωβουλευτές απείχαν σε σύνολο 637 Ευρωβουλευτών. Το συνοδευτικό Ψήφισμα της Έκθεσης, ψηφίστηκε με 467 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 15 αποχές.

Παράλληλα, εκτάκτως την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, μετά από αίτημα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (THE LEFT), προστέθηκε στην ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου η Έκθεση της OLAF για την δράση της Frontex και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών που έλαβε τον λόγο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες αποκαλύψεις που αφορούν την Ελλάδα, σύμφωνα με τις οποίες η Frontex γνώριζε για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και συμμετείχε στη συγκάλυψή τους.

Η Έκθεση της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα, 8 μήνες μετά την ολοκλήρωσή της, στο περιοδικό Spiegel και στο site FragDenStaat. Η Έκθεση εξέτασε εκτεταμένως  τη δράση της Frontex, και τα πορίσματά της συνετέλεσαν στην παραίτηση του επικεφαλής της, Fabrice Leggeri, ο οποίος ακόμη δεν έχει αντικατασταθεί. Στην Έκθεση, μεταξύ πολλών σοβαρών παραβιάσεων του καταστατικού και του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της, καταγράφονται και πιέσεις εκ μέρους των ελληνικών Αρχών σε αξιωματούχους της Frontex για να συγκαλύψουν επαναπροωθήσεις χωρίς την απαραίτητη αντίδραση της ηγεσίας της σε αυτές τις πιέσεις καθώς και προσπάθεια στο εσωτερικό της Frontex να αποκλειστεί από την εσωτερική πληροφόρηση το τμήμα προστασίας δικαιωμάτων (FRO) για τη διερεύνηση περιστατικών και καταγγελιών παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Επιπλέον, να σημειωθεί ότι το πόρισμα αποκαλύπτει με ωμό τρόπο πώς η Frontex είχε γνώση ότι οι ελληνικές αρχές εγκατέλειψαν πρόσφυγες σε φουσκωτά μέσα στη θάλασσα στο Αιγαίο, προκειμένου να μην μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο στην Ε.Ε. Παρά την ξεκάθαρη Έκθεση της OLAF αλλά και τα από καιρό και αναρίθμητα ρεπορτάζ για τις παράνομες επαναπροωθήσεις, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να απορρίπτει τις κατηγορίες, να κάνει λόγο για «fake news» και να αρνείται την επί της ουσίας και πραγματικά ανεξάρτητη διερεύνηση των συγκεκριμένων περιστατικών. Οι διαπιστωμένες παραβιάσεις είναι τόσο σοβαρές που χρήζουν βαθιάς, πραγματικής και ανεξάρτητης διερεύνησης ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους, πολιτικούς και επί τόπου αρμόδιους. Η ανομία και η παραβίαση του υπάρχοντος ελληνικού και ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου για τη φύλαξη των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που προβλέπονται σε αυτό, με κίνδυνο μάλιστα απώλειας ανθρώπινων ζωών, πρέπει να σταματήσει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκτίθεται αναλαμβάνοντας το κόστος λανθασμένων απάνθρωπων και παράνομων πολιτικών, το κόστος της ευρωπαϊκής υποκρισίας απέναντι σε μια Τουρκία που εργαλειοποιεί απελπισμένους ανθρώπους.

Διαβάστε επίσηςΕυρωκοινοβούλιο: Πώς η ΝΔ προσπάθησε να καλύψει την αμαρτωλή Frontex

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)