to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:21 | 19.10.2022

Διεθνή

Νέα κλιμάκωση: Ο Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας

Κλιμάκωση της έντασης στο ουκρανικό με τον Ρώσο πρόεδρο να ανακοινώνει σειρά έκτακτων μέτρων για τη Χερσώνα, τη Ζαπορίζια και το Ντονμπάς


Την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις τέσσερις περιοχές που πρόσφατα προσήρτησε η Ρωσία ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στους – διορισμένους από τη Μόσχα – διοικητές των κατεχόμενων περιοχών θα δοθούν επιπλέον εξουσίες στον τομέα της ασφάλειας.

Νωρίτερα, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι απέκρουσαν απόπειρες επίθεσης από τις ουκρανικές δυνάμεις στις περιοχές Μπερισλάβ και Νόβια Καμιάνκα. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για αεροπορικούς συναγερμούς σε Μικολάεφ και Οδησσό, ενώ, σύμφωνα πάντα με τις ρωσικές αρχές, εκφράζεται ανησυχία για ενδεχόμενο πυραυλικό χτύπημα από την Ουκρανία στο μεγάλο φράγμα νερού της περιοχής, όπου λειτουργεί υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Το Κίεβο καταδικάζει

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ απέρριψε την κήρυξη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στρατιωτικού νόμου σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ως «ψευδο-νομιμοποίηση της λεηλασίας της περιουσίας των Ουκρανών».

«Η εφαρμογή του "στρατιωτικού νόμου" σε κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές θα πρέπει να θεωρείται μόνο ως μια ψευδο-νομιμοποίηση της λεηλασίας της περιουσίας των Ουκρανών από μια ακόμη "ανασύνταξη"», έγραψε στο Twitter ο Ποντολιάκ. «Αυτό δεν αλλάζει τίποτα για την Ουκρανία: συνεχίζουμε την απελευθέρωση και το τέλος κατοχής των εδαφών μας», έγραψε.

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκκένωσης κατοίκων από περιοχές της Χερσώνας με ρωσικά μέσα να σημειώνουν ότι έχει ήδη φύγει το 40% των κατοίκων.

Νωρίτερα αξιωματούχοι της περιοχής ανέφεραν ότι αναμένεται να απομακρυνθούν περίπου 50.000 - 60.000 κάτοικοι, με την επιχείρηση να έχει διάρκεια έως και έξι ημέρες.

Η ουκρανική απάντηση

Στα όσα ανακοινώνονται και διακινούνται τις τελευταίες ώρες απαντούν Ουκρανοί αξιωματούχοι, κατηγορώντας τη Μόσχα για «σόου προπαγάνδας» στη Χερσώνα.

Σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας είπε σήμερα απευθυνόμενος στη Ρωσία ότι η «πραγματικότητα μπορεί να πονάει». «Έχει περάσει λιγότερο από ένας μήνας μετά την πομπώδη ανακοίνωση για την προσάρτηση της Χερσώνας και τη συναυλία στην Κόκκινη Πλατεία, ενώ η αυτοανακηρυχθείσα 'διοίκηση της πόλης'... εκκενώνει με επίσημο τρόπο εν αναμονή της ουκρανικής δικαιοσύνης. Η πραγματικότητα μπορεί να πονάει εάν ζεις σε ένα φανταστικό κόσμο», ανέφερε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ σε ανάρτηση στο Twitter.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι οργανώνει «σόου προπαγάνδας» στην κατεχόμενη Χερσώνα. Ο Αντρίι Γερμάκ, ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι προσπαθεί να τρομάξει τους κατοίκους της Χερσώνας με ψευδείς, όπως τις χαρακτήρισε, ενημερώσεις για ουκρανικούς βομβαρδισμούς στην πόλη της νότιας Ουκρανίας. «Οι Ρώσοι προσπαθούν να τρομάξουν τους ανθρώπους της Χερσώνας με ψευδείς ενημερώσεις για τον βομβαρδισμό της πόλης από τον στρατό μας και επίσης να οργανώσουν ένα σόου προπαγάνδας με την εκκένωση», έγραψε ο ίδιος σε ανάρτηση στο Telegram. «Η προπαγάνδα δεν θα λειτουργήσει».

Εκρήξεις και συναγερμός ξανά στο Κίεβο

Στο μεταξύ, οι συστοιχίες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν "πολλούς ρωσικούς πυραύλους" πάνω από το Κίεβο, δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, λίγο αφότου ήχησαν οι σειρήνες.

"Ο αντιαεροπορικός συναγερμός δεν έχει λήξει. Παραμείνετε στα καταφύγια. Η αντιαεροπορική άμυνα εξακολουθεί να είναι εν δράσει ", διευκρίνισε ο Κλίτσκο στο Telegram.

Από τη Δευτέρα, η ουκρανική πρωτεύουσα έχει δεχθεί επίθεση πολλές φορές από ρωσικά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη καμικάζι. Οι επιθέσεις αυτές που είχαν στόχο κυρίως ενεργειακές υποδομές προκάλεσαν πέντε θανάτους μεταξύ των οποίων μίας εγκύου τη Δευτέρα και άλλων τριών αμάχων χθες, Τρίτη.

Λίγο πριν από τις εκρήξεις, ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου, Ολέξιι Κουλέμπα, είχε ανακοινώσει πως η αντιαεροπορική άμυνα είχε ενεργοποιηθεί στη ζώνη αυτή.

Παράλληλα, ο κυβερνήτης της περιοχής Βίνιτσα (νοτιοδυτικά) δήλωσε πως η περιοχή αυτή τέθηκε στο στόχαστρο ρωσικών πυραύλων και κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα καταφύγια.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι κατέρριψε δύο ρωσικούς πυραύλους στην περιοχή Τσερνίχιβ, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ιρανικής κατασκευής τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος εξερράγη στο Τσερνίχιβ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)