to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:49 | 19.10.2022

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Πώς το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε τη Frontex

«Θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ το τελικό ψήφισμα που με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε στο Ε/Κ; - Ο επικεφαλής της FRONTEX κ. Λεζερί εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την Κομισιόν για πράγματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον παρασημοφόρησε» τόνισε στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Πλήρη εικόνα για τα όσα διημείφθησαν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την FRONTEX και το πόρισμα-κόλαφος της OLAF για τις δραστηριότητες της έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» τόνισε ότι «το τελικό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο εγκρίθηκε και με τις ψήφους των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που σημαίνει ότι πέρα από αυτά που λέει το Ε/Κ για τη FRONTEX, την οποία και εποπτεύει, η υλοποίηση αυτού του ψηφίσματος αφορά και τις ελληνικές αρχές».

Όπως είπε «μένει να δούμε αν θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ το τελικό ψήφισμα που με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε στο Ε/Κ», διότι «ο επικεφαλής της FRONTEX κ. Λεζερί εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την Κομισιόν για πράγματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον παρασημοφόρησε».

Αναλυτικά δήλωσε τα εξής:

«Έγινε έρευνα από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Καταπολέμηση της Απάτης, την OLAF, που οδήγησε σε ένα πόρισμα-κόλαφο για το πώς λειτουργεί η FRONTEX. Η FRONTEX είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός, αδρά χρηματοδοτούμενος από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, που σκοπό του έχει να φυλάει τα ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Η OLAF λοιπόν ήρθε και είπε «δεν κάνετε σωστά τη δουλειά σας, κάνετε τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και το τεκμηρίωσε με μαρτυρίες και γεγονότα.

Κατόπιν αυτού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μια μεγάλη πλειοψηφία αρνήθηκε να δώσει απαλλαγή οικονομική για τις δραστηριότητες και τον προϋπολογισμό της FRONTEX το 2020. Αυτό έγινε αφού προηγουμένως είχε διαρρεύσει στον διεθνή Τύπο η εμπιστευτική έκθεση της OLAF που ήταν απόρρητη. Επειδή ήταν χοντρά τα στοιχεία για τα στραβά μάτια που έκανε η FRONTEX, αυτό διαμόρφωσε ένα πολύ βαρύ κλίμα για τις παραβιάσεις και τις βρωμιές εντός του οργανισμού αυτού. Ο, δε, εξαναγκασμός σε παραίτηση του επικεφαλής του οργανισμού, του κ. Λεζερί, δεν στάθηκε ικανός για να πείσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έτσι είχαμε τη Δευτέρα μια πρώτη νίκη. Μετά από πρόταση της Ευρωομάδας της Αριστεράς αποφασίσαμε να συζητήσουμε εκτάκτως το θέμα στην Ολομέλεια -δεν ήταν προγραμματισμένο- και σήμερα με μια πλειοψηφία μεγάλη απορρίψαμε την απαλλαγή της FROΝΤΕΧ για το 2020. Με περίπου 350 υπέρ και 280 κατά. Αυτό είναι κόλαφος για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το τελικό ψήφισμα που εμπεριέχει και τη μη έγκριση της απαλλαγής εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία πάνω από 450 υπέρ και 136 κατά. Υπέρ ψήφισαν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ονομαστικής ψηφοφορίας που είναι δημόσια, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης. Δεν ξέρω αν θα διορθώσει την ψήφο του. Κατά ψήφισαν οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές της ΝΔ και ο ευρωβουλευτής Κωνσταντίνου που είχε εκλεγεί με τη Χρυσή Αυγή και ο ευρωβουλευτής Φράγκου που είχε εκλεγεί με την Ελληνική Λύση. Οι δύο ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κκ Ανδρουλάκης και Καϊλή επέλεξαν την αποχή.

Πάντως, η πλειοψηφία που διαμορφώθηκε ήταν από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και την ευρωομάδα RENEW -τους φιλελεύθερους δηλαδή, συν την ομάδα του Μακρόν- που σημαίνει ότι Ανδρουλάκης και Καϊλή δεν ακολούθησαν στο θέμα αυτό τη γραμμή των σοσιαλιστών.

Το τελικό ψήφισμα εγκρίθηκε και με τις ψήφους των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που σημαίνει ότι πέρα από αυτά που λέει το Ε/Κ για τη FRONTEX, την οποία και εποπτεύει, η υλοποίηση αυτού του ψηφίσματος αφορά και τις ελληνικές αρχές.

Μένει να δούμε αν αυτό που ψηφίστηκε θα το εφαρμόσει και  θα το αξιοποιήσει στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ. Διότι το πόρισμα της OLAF λέει ότι η FRONTEX έκανε τα στραβά μάτια σε στραβά πράγματα που κάνανε κάποιοι από τις ελληνικές αρχές.

Εγώ εδώ εντοπίζω μια αντίφαση. Ο κ. Λεζερί εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την Κομισιόν για τα πράγματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον παρασημοφόρησε. Πρέπει να βρει έναν τρόπο η κυβέρνηση να απαντήσει σε αυτά γιατί τώρα πια τα λέει η OLAF και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όχι οι κακοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς δεν είμαστε αντίπαλοι της FRONTEX. Εμείς θέλουμε μια ευρωπαϊκή υπηρεσία να βοηθάει στη φύλαξη των συνόρων της χώρας. Διότι ζούμε την εργαλειοποίηση και τα βρώμικα παιχνίδια που κάνει ο Ερντογάν με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Και πιο πρόσφατο το φρικτό περιστατικό με τους 92 γυμνούς και κακοποιημένους πρόσφυγες.

Για να το κάνει αυτό σωστά μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πρέπει να σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, δεν είμαστε εναντίον της FRONTEX αλλά εναντίον των παραβιάσεων που εντόπισε η OLAF με ένα πόρισμα κόλαφο».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)