to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:45 | 18.10.2022

πηγή: avgi.gr

Πολιτική

Ευρωκοινοβούλιο: Πώς η ΝΔ προσπάθησε να καλύψει την αμαρτωλή Frontex

Η ΝΔ επιχείρησε να μπλοκάρει το ψήφισμα καθώς ψήφισε αρνητικά - Διαφοροποίηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη από την κεντρική γραμμή


Κόλαφο για την Frontex αποτελεί η έγκριση του καταδικαστικού ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. 345 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της σύστασης της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αρνηθεί τη χορήγηση απαλλαγής στην Frontex, ενώ 284 ψήφισαν κατά της πρότασης (δηλαδή υπέρ της χορήγησης απαλλαγής) και 8 απείχαν.

Η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να μπλοκάρει το ψήφισμα καθώς ψήφισε κατά. Συγκεκριμένα, «όχι» είπαν Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Μαρία Σπυράκη. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ονομαστικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης δεν συντάχθηκε με τη γραμμή της ΝΔ και ψήφισε θετικά.

Θετικά ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και το ΚΚΕ, αρνητικά εκτός από τη ΝΔ και η Ελληνική Λύση και αποχή το ΚΙΝΑΛ.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Όσον αφορά την Ελλάδα, το Κοινοβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τις πρόσφατες αποκαλύψεις των ΜΜΕ που είχαν πρόσβαση στην έκθεση της OLAF, σύμφωνα με την οποία η πρώην εκτελεστική ηγεσία του Οργανισμού ήταν ενήμερη για παράνομες επαναπροωθήσεις και στήριζε και συμμετείχε στη χρηματοδότησή τους, και παροτρύνει την Επιτροπή να αναλάβει σοβαρή ευθύνη και να λάβει σαφή μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις και να καταστήσει τους οργανισμούς και τους φορείς της ΕΕ υπόλογους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκφράζει επίσης περαιτέρω ανησυχία για το γεγονός ότι (σύμφωνα με αναφορές) διερμηνέας που απασχολείται από τον Οργανισμό δέχθηκε επίθεση από Έλληνες συνοριοφύλακες, μαζί με τουλάχιστον 100 υπηκόους τρίτων χωρών, και στη συνέχεια εξαναγκάστηκε να διασχίσει τα σύνορα προς την Τουρκία και καλεί τον Οργανισμό και τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν την έρευνα και να επιβάλουν κυρώσεις για κάθε πιθανό παράπτωμα.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ έγινε λίγες ημέρες μετά τη διαρροή στον Τύπου της έκθεσης της OLAF, που εντόπισε σημεία και τέρατα στη λειτουργία της Frontex. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση της OLAF θεμελιώνει στέρεα τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το γεγονός ότι η Frontex παρότι γνώριζε πολύ καλά την ύπαρξή τους, «δεν διασφάλισε την απαραίτητη συνέχιση της διερεύνησης» και αντίθετα επισήμως επιμένει μέχρι και σήμερα να ισχυρίζεται ότι οι ενέργειές της στο Αιγαίο ήταν σύμφωνες με το νομικό πλαίσιο και τις ευθύνες της που πηγάζουν από τα θεμελιώδη δικαιώματα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)