to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:42 | 18.10.2022

Διεθνή

Ιράν: 23 παιδιά σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις

Σύμφωνα με λεπτομερή αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας, τουλάχιστον 23 παιδιά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Ιράν


Έως και 23 παιδιά έχουν ήδη σκοτωθεί από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ιράν, όπως είπε σήμερα σε ενημέρωση στη Γενεύη ένας εκπρόσωπος του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Επίσης, η Διεθνής Αμνηστεία, σε μια λεπτομερή αναφορά, απαριθμεί τα ονόματα και τις συνθήκες γύρω από τη δολοφονία 23 παιδιών ως αποτέλεσμα παράνομης βίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται 20 αγόρια ηλικίας μεταξύ 11 και 17 ετών και τρία κορίτσια, δύο εκ των οποίων ένα ήταν 16 ετών και ένα 17 ετών. Τα περισσότερα από τα αγόρια σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας που πυροβόλησαν παράνομα με αληθινά πυρομαχικά εναντίον τους. Δύο αγόρια πέθαναν αφού πυροβολήθηκαν με μεταλλικά σφαιρίδια από κοντινή απόσταση, ενώ τρία κορίτσια και ένα αγόρι πέθαναν μετά από θανάσιμο ξυλοδαρμό από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Προστίθεται επίσης ότι ένας αδιευκρίνιστος αριθμός παιδιών συνελήφθη στη διάρκεια εφόδων σε σχολεία και κάποια εστάλησαν για ψυχολογική θεραπεία.

Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 16% των συνολικών θανάτων διαδηλωτών και περαστικών που καταγράφει η Διεθνής Αμνηστία. Η οργάνωση έχει μέχρι στιγμής καταγράψει τα ονόματα και τα στοιχεία 144 ανδρών, γυναικών και παιδιών που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν μεταξύ 19 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου. Τα θύματα που έχουν καταγραφεί περιορίζονται σε εκείνα των οποίων τα ονόματα η οργάνωση μπόρεσε να ταυτοποιήσει μέχρι στιγμής. Η οργάνωση συνεχίζει τις έρευνές της σχετικά με τις αναφερθείσες δολοφονίες και πιστεύει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι υψηλότερος.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν έχουν σκοτώσει σχεδόν δύο δωδεκάδες παιδιά σε μια προσπάθεια να συντρίψουν το πνεύμα αντίστασης της θαρραλέας νεολαίας της χώρας. Αν η διεθνής κοινότητα ήταν άνθρωπος, πώς θα κοιτούσε αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους στα μάτια; Θα χαμήλωνε το κεφάλι της ντροπιασμένη για την αδράνειά της απέναντι στη διάχυτη ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι ιρανικές αρχές για τα συστηματικά εγκλήματα και τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Οι ιρανικές αρχές έχουν επανειλημμένα αγνοήσει όλες τις εκκλήσεις να σταματήσουν την παράνομη χρήση βίας και να διώξουν τους υπεύθυνους για παράνομες δολοφονίες, εξαφανίσεις, βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης διαδηλωτών, παρευρισκομένων και ανθρώπων που στερούνται την ελευθερία τους. Το τίμημα αυτής της συστηματικής ατιμωρησίας πληρώνεται με ανθρώπινες ζωές, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πρέπει να συγκαλέσουν επειγόντως ειδική σύνοδο και να υιοθετήσουν ψήφισμα για τη δημιουργία ενός διεθνούς ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών για το Ιράν».

Περισσότεροι από 120 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής από την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν, οι οποίες ξέσπασαν στις 16 Σεπτεμβρίου μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.

Ο θάνατος της Αμινί αποτέλεσε την αφορμή για το ξέσπασμα αυτού του κινήματος διαμαρτυρίας. Η νεαρή Ιρανή πέθανε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)