to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:09 | 17.10.2022

Διεθνή

Εντολή Σολτς να συνεχίσουν να λειτουργούν τρεις πυρηνικοί σταθμοί παρά τις διαφωνίες

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε σήμερα εντολή στους υπουργούς να προετοιμαστούν για να διατηρήσουν σε λειτουργία και τους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της Γερμανίας μέχρι τα μέσα Απριλίου για να αποτρέψουν μια πιθανή ενεργειακή κρίση


Έπειτα από εβδομάδες διαφωνίας ο Σολτς μέσω επιστολής προς τους αρμόδιους υπουργούς διέταξε να δημιουργηθεί η νομική βάση για τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών Isar 2, Neckarwestheim 2 και Emsland πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2022 έως τις 15 Απριλίου 2023 το αργότερο.

Στο συνασπισμό υπήρξε διαφωνία για το θέμα, ιδιαίτερα μεταξύ των Πρασίνων και του FDP. Οι Πράσινοι ήθελαν να διατηρήσουν μόνο τους δύο πυρηνικούς σταθμούς της νότιας Γερμανίας Isar 2 και Neckarwestheim 2 σε εφεδρεία μέχρι τις 15 Απριλίου και να συνεχίσουν να τους χρησιμοποιούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εάν χρειαστεί.

Ο τρίτος πυρηνικός σταθμός Emsland, από την άλλη πλευρά, επρόκειτο να κλείσει οριστικά την 1η Ιανουαρίου 2023. Αυτή η γραμμή επιβεβαιώθηκε στη διάσκεψη του κόμματος των Πρασίνων στη Βόννη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, ενόψει της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας, το FDP ζήτησε να συνεχίσουν να λειτουργούν και οι τρεις σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2024 και, εάν χρειαστεί, να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι πυρηνικοί σταθμοί που είχαν ήδη κλείσει.

Η ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ κάλεσε τον καγκελάριο να λάβει μια πιο ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα. «Μερικές φορές θα ήθελα να μάθω ποια είναι η θέση του SPD σε αυτό το θέμα», δήλωσε η Λανγκ στο Βερολίνο. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν βλέπει τον κυβερνητικό συνασπισμό να κινδυνεύει από τη διαμάχη για την πυρηνική ενέργεια.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP στη Μπούντεσταγκ, Κρίστιαν Ντουρ, σχολίασε στο Twitter, λίγο αφότου έγινε γνωστή η απόφαση του καγκελαρίου, ότι πρόκειται για καλά νέα με φόντο την ενεργειακή κρίση. «Και οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί θα παραμείνουν συνδεδεμένοι στο δίκτυο αυτό το χειμώνα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού Emsland».

Ο αρχηγός του FDP και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έγραψε στο Twitter ότι ήταν προς το ζωτικό συμφέρον της χώρας και της οικονομίας της «να διατηρήσουμε όλες τις δυνατότητες παραγωγής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα».

Ο Λίντνερ εξήγησε επίσης ότι η περαιτέρω χρήση του πυρηνικού σταθμού στο Έμσλαντ θα συνεισφέρει σημαντικά στη σταθερότητα του δικτύου, στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και στην προστασία του κλίματος. «Η πρόταση έχει επομένως την πλήρη υποστήριξη των Ελεύθερων Δημοκρατών» και τα νομικά θεμέλια θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από κοινού άμεσα. Και για τον χειμώνα στο τέλος του επόμενου έτους, ο Λίντνερ ανακοίνωσε: «Θα επεξεργαστούμε επίσης βιώσιμες λύσεις μαζί για τον χειμώνα του 2023/2024. Μετά τη σημερινή απόφαση, οι άνθρωποι μπορούν να βασιστούν σε αυτό».

Ο γενικός γραμματέας του FDP Bijan Djir-Sarai είπε στο Spiegel: «Η συνέχιση της λειτουργίας και των τριών πυρηνικών σταθμών είναι πολύ καλά νέα για τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες στη χώρα μας». Ήταν μια απόφαση για την ενεργειακή ασφάλεια, για απτές μειώσεις τιμών και για την προστασία του κλίματος. Και πρόσθεσε ρητά: «Αυτή η απόφαση κατέστη δυνατή υπό την πίεση του FDP. Απαιτούσαμε εδώ και μήνες να συνεχίσουν να λειτουργούν όχι μόνο δύο, αλλά και οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί που εξακολουθούν να είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο». Ο ίδιος δήλωσε «πολύ ανακουφισμένος» που «ο μόνος λογικός τρόπος αντιμετώπισης της οξείας ενεργειακής κρίσης αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα μπορεί επιτέλους να ληφθεί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)