to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:31 | 16.10.2022

Διεθνή

ΝΑΤΟ - Ρωσία: Ασκήσεις με πυρηνικά εν μέσω τεράστιας έντασης για την Ουκρανία

Αρχίζει την Δευτέρα η ετήσια άσκηση με πυρηνικά του ΝΑΤΟ ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και αυτή της Ρωσίας. Τι θα περιλαμβάνουν. Έτοιμοι για στενή παρακολούθηση Συμμαχία και ΗΠΑ.


Ασκήσεις με πυρηνικά πρόκειται να πραγματοποιήσουν ξεχωριστά τις επόμενες μέρες το ΝΑΤΟ και η Ρωσία, σε μια περίοδο τεράστιας έντασης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρόκειται για ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν εδώ και πολύ καιρό.

Το Πεντάγωνο και η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ θα παρακολουθούν για τυχόν απροσδόκητες ή ασυνήθιστες κινήσεις των πυρηνικών όπλων της Μόσχας κατά τη διάρκεια της ρωσικής άσκησης, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του μήνα, σύμφωνα με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους.

Πιστεύουμε ότι η ρωσική ρητορική περί πυρηνικών και η απόφασή της να προχωρήσει σε αυτή την άσκηση ενώ βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία είναι ανεύθυνη», δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας.

Η ρωσική άσκηση που ονομάζεται Grom, διεξάγεται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις ΗΠΑ. «Αναμένουμε ότι η άσκηση θα διαρκέσει αρκετές ημέρες», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. "Θα περιλαμβάνει εκτοξεύσεις πυραύλων και ανάπτυξη στρατηγικών μέσων".

Η άσκηση του ΝΑΤΟ

Τη Δευτέρα (17/10), το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει την ετήσια πυρηνική του άσκηση, γνωστή ως Steadfast Noon, με τις ΗΠΑ μεταξύ των 14 χωρών που συμμετέχουν. Διενεργείται ετησίως για πάνω από μια δεκαετία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Η άσκηση περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, αλλά δεν θα υπάρχουν αληθινά όπλα. Οι ΗΠΑ θα παρέχουν βομβαρδιστικά B-52 που θα πετούν από την αεροπορική βάση Minot στη Βόρεια Ντακότα. Η κύρια περιοχή ασκήσεων θα απέχει περισσότερο από 625 μίλια από τη Ρωσία. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η πυρηνική αποτρεπτική δύναμη του ΝΑΤΟ παραμένει "αξιόπιστη, αποτελεσματική και ασφαλής", δήλωσε ο αξιωματούχος της άμυνας.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, θα συμμετέχουν έως και 60 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών, αεροσκαφών επιτήρησης και τάνκερ. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται πάνω από το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Θάλασσα.

Στενή παρακολούθηση της ρωσικής άσκησης

Η ένταση για την Ουκρανία σημαίνει ότι θα υπάρξει ακόμη περισσότερος έλεγχος στη ρωσική άσκηση.

Η άσκηση αναμένεται να επικεντρωθεί σε στρατηγικά όπλα, δηλαδή δοκιμές συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων για τα οποία η Ρωσία θα πρέπει να ειδοποιήσει εκ των προτέρων βάσει της σχετικής συνθήκης.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι θα είναι σε θέση να παρακολουθούν με ακρίβεια οποιαδήποτε ρωσική πυρηνική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Πηγή: news247.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)