to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:46 | 16.10.2022

Διεθνή

Βρετανία: «Η Τρας είναι επικεφαλής της κυβέρνησης», δηλώνει ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ

Προσπαθούν να στηρίξουν τη Λιζ Τρας οι υπουργοί της μετά τη θυελλώδη αρχή της θητείας στην πρωθυπουργία - Το αρχικό οικονομικό σχέδιο της Τρας ήταν λάθος, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν


«Η Λιζ Τρας είναι επικεφαλής της κυβέρνησης της Βρετανίας», δήλωσε σήμερα ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών της Τζέρεμι Χαντ, απορρίπτοντας την ιδέα ότι το κόμμα θα πρέπει να την αντικαταστήσει έπειτα από μια θυελλώδη αρχή της θητείας της στην πρωθυπουργία.

«Η πρωθυπουργός είναι επικεφαλής της κυβέρνησης», αποκρίθηκε ο Χαντ σε συνέντευξή του στο BBC, η οποία μεταδόθηκε σήμερα, όταν ρωτήθηκε ποιος κυβερνά.

Επίσης σε ερώτηση σχετικά με τα αιτήματα για αντικατάσταση της Τρας, ο Χαντ απάντησε ότι οι ψηφοφόροι του θέλουν σταθερότητα: «Το χειρότερο πράγμα γι'αυτό θα ήταν περισσότερη πολιτική αστάθεια στην κορυφή - άλλη μια παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία».

Η Τρας έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τον χρηματοοικονομικό τομέα Άντριου Γκρίφιθ στο Sky.

«Η Λιζ Τρας έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης», σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η θέση της Τρας είναι ασφαλής μετά την πρόσφατη θύελλα που προκλήθηκε στις χρηματοπιστωτικές αγορές από τα οικονομικά της σχέδια.

«Είναι πραγματικά σημαντικό αυτή τη στιγμή να έχουμε σταθερότητα», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Χαντ δεσμεύτηκε στις δηλώσεις που έκανε στο BBC ότι θα δείξει στους επενδυτές ότι θα ρυθμίσει τα δημοσιονομικά της χώρας, μετά την θύελλα που προκάλεσαν τα αρχικά οικονομικά σχέδια της Τρας.

Άλλωστε ο Τζέρεμι Χαντ παραδέχθηκε χθες, Σάββατο, πως η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας έκανε λάθη με τα αμφιλεγόμενα σχέδιά της για περικοπές φόρων που προκάλεσαν αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και οδήγησαν στην αποπομπή του προκατόχου του Κουάζι Κουάρτενγκ.

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τις αγορές. Κανένας υπουργός Οικονομικών δεν θα πρέπει να επιδιώκει να κάνει κάτι τέτοιο», σημείωσε ο Χαντ. «Υπάρχει ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, κι αυτό είναι που θα κάνω, αυτό είναι να δείξουμε στις αγορές, στον κόσμο, στους ανθρώπους που μας παρακολουθούν από τα σπίτια τους, ότι μπορούμε να λογοδοτήσουμε σωστά για κάθε δεκάρα των σχεδίων μας για τους φόρους και τις δαπάνες», κατέληξε.

Τζο Μπάιντεν: Λάθος το αρχικό οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης Τρας στη Βρετανία

Στο μεταξύ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θέση για την οικονομική πολιτική της Λιζ Τρας πήρε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε πως δεν είναι ο μόνος που θεωρούσε «λάθος» το αρχικό οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης Τρας στη Βρετανία, το οποίο οδήγησε σε καταποντισμό της στερλίνας.

«Δεν ήμουν ο μόνος που σκέφτηκε πως ήταν λάθος», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους κάνοντας στάση σε παγωτατζίδικο του Όρεγκον, στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποιεί για να στηρίξει την υποψηφιότητα της Τίνα Κότεκ για τον κυβερνητικό θώκο της πολιτείας.

Μέχρι σήμερα ο Λευκός Οίκος απέφευγε να σχολιάσει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)