to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:25 | 16.10.2022

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: «Το δόγμα της ΝΔ είναι και παραμένει ότι "τα λεφτά πάνε στα λεφτά'"»

«Φαίνεται και στους αριθμούς και στην κοινωνία, ότι στα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ αυξήθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες, μεγάλωσε η φτώχεια, ευνοήθηκαν οικονομικά και φορολογικά οι πιο πλούσιοι, πατήθηκαν οι πιο φτωχοί» δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην εκπομπή «Κόντρα24» και στην Αναστασία Γιάμαλη


«Το δόγμα της ΝΔ είναι και παραμένει ότι "τα λεφτά πάνε στα λεφτά" και ότι την ακρίβεια την πληρώνουν οι φορολογούμενοι, όχι οι κερδοσκόποι. Στην Ελλάδα οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι, πλουσιότεροι», δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή "Κόντρα24" ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Όπως αναλυτικά εξήγησε: «Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια είναι διεθνή φαινόμενα. Το ερώτημα είναι γιατί στην Ελλάδα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο πληθωρισμός είναι στην ΕΕ 10% κατά μέσο όρο, στην Ελλάδα είναι 12%. Ο προϋπολογισμός, δε, προέβλεπε μόλις 0,8% για τον πληθωρισμό το 2022. Και επειδή τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα στη ΝΔ, το σχέδιο για το 2023 προβλέπει πληθωρισμό 3%, όταν οι πάντες -και η ΕΚΤ και η Κομισιόν και το Ε/Κ- προβλέπουμε ότι η ακρίβεια θα διαρκέσει για πολύ.

Στην ακρίβεια ξεπερνάμε τον μέσο όρο της ΕΕ κατά 20% και πλέον. Γιατί στην Ελλάδα υπάρχει αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία. Είναι, δε, επιλογή της κυβέρνησης η διαιώνιση αυτών των φαινομένων.

Στα καύσιμα κατά μέσο όρο στην ΕΕ η ακρίβεια είναι 40%, στην Ελλάδα 54%. Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδεικνύει ανοχή στα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών και των εμπόρων ενέργειας. Είναι, δε, άλλο πράγμα το να χρηματοδοτεί κανείς με κοινοτικούς πόρους την έστω και ανεπαρκή επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και άλλο η φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων εταιρειών -ΔΕΗ συν τρεις μεγάλοι ιδιώτες- από τους οποίους μάλιστα δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ φόρος».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης επισήμανε επιπλέον: «Το κερασάκι στην τούρτα της ταξικής και αντικοινωνικής πολιτικής της ΝΔ είναι το γεγονός ότι στα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη είμαστε στις 4 από τις 27 χώρες στην ΕΕ που αυξήθηκαν πολύ οι κοινωνικές ανισότητες και το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Πρόκειται για πάνω από 3 εκατ. συμπολίτες μας».

«Από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο θα πάρει πολλά λεφτά η Ελλάδα ως μια από τις φτωχότερες στην ΕΕ -26η στους 27 της ΕΕ με όρους αγοραστικής δύναμης-, τα λεφτά αντί να πάνε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τη βιώσιμη ανάπτυξη, θα πάνε πάλι... στα λεφτά. Είναι χαρακτηριστικό πως το σύνολο των δανείων που έχουν δοθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν δοθεί μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, και ελάχιστα για το κοινωνικό κράτος, όπως κάνει για παράδειγμα η Πορτογαλία», επισήμανε ο Δημ. Παπαδημούλης.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Δεν είναι σωστό να μιλάει η ΝΔ για ανάπτυξη 8% του 2021 κρύβοντας την ύφεση 9% το 2020. Η αλήθεια είναι, και φαίνεται και στους αριθμούς και στην κοινωνία, ότι στα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ αυξήθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες, μεγάλωσε η φτώχεια, ευνοήθηκαν οικονομικά και φορολογικά οι πιο πλούσιοι, πατήθηκαν οι πιο φτωχοί. Μετά από τρεισήμισι χρόνια με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε όρους αγοραστικής δύναμης, η Ελλάδα είναι 26η στους 27 της ΕΕ, περνώντας μόνο τη Βουλγαρία. Με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης πάνε σε λίγους και ισχυρούς. Και σας διαβεβαιώ ως Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ότι αυτή η μονομέρεια δεν υπάρχει πουθενά στην ΕΕ. Μόνο για τη δημόσια υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης τα κράτη-μέλη δίνουν 10% κατά μέσο όρο, ενώ η Ελλάδα 4% παρ' όλο που το ελληνικό ΕΣΥ είναι πολύ πιο αδύναμο».

«Για την χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στα μνημόνια, σύμφωνα με την Κομισιόν και τον Γιούνκερ όχι σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, την πρώτη ευθύνη την έχει η ΝΔ της περιόδου 2004-2009. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, που μείωσε και τη διαφθορά και τη φτώχεια, τις ανισότητες και την ανεργία 10 μονάδες, που επέστρεψε την οικονομία στην ανάπτυξη και που άφησε τη χώρα με ένα μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσε να κάνει τον πονηρό και τον μάγκα ο Κυριάκος Μητσοτάκης», δήλωσε στη συνέχεια και κατέληξε: «Η πρακτική των greek statistics αλά Νέα Δημοκρατία οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Η κυβέρνηση της ΝΔ με έλλειμμα 15,4% το 2009 δήλωνε έλλειμμα 6%. Ας μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια κόλπα γιατί τα πληρώσαμε με μνημόνια, με απίστευτο πόνο και οδύνη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)