to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:08 | 14.10.2022

Διεθνή

Βρετανία: Η Λιζ Τρας απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών

H βρετανίδα πρωθυπουργός, ενώ ετοιμάζεται να υπαναχωρήσει όσον αφορά τον μίνι προϋπολογισμο που κατέθεσε στα τέλη Σεπτεμβρίου, θυσιάζει τον υπουργό Οικονομικών και στενότερο συνεργάτη της, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασώσει το πολιτικό της κύρος - Ο Τζέρεμι Χαντ νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου


Αποφάσισε να θυσιάσει τον υπουργό της των Οικονομικών και στενό συνεργάτη της η Λιζ Τρας, με στόχο να αποκαταστήσει το πολιτικό της κύρος ενώ ετοιμάζεται να πάρει, τουλάχιστον εν  μέρει, πίσω τον καταστροφικό μίνι προϋπολογισμό που κατέθεσαν μαζί στα τέλη Σεπτεμβρίου και ο οποίος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις για τον ακραία νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα του και τις φοροαπαλλαγές στους πλουσίους.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαιώνουν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός αποφάσισει να φορτώσει στον Κουάρτενγκ την ευθύνη ενόψει της υπαναχώρησής της και της προσπάθειάς της να ηρεμήσει τις αγορές και να κατευνάσει τους εξοργισμένους βουλευτές των Τόρις.

Αργότερα το απόγευμα σήμερα, η Λις Τρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει την μερική ή ίσως και πλήρη υπαναχώρησή της ως προς τα άδικα και δυσβάστακτα μέτρα του μίνι προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Κουάρτενγκ υπήρξε ο στενότερος πολιτικός σύμμαχος και συνεργάτης της βρετανίδας πρωθυπουργού, και συν-αρχιτέκτονας του σχεδίου της για την ανάπτυξη. Η ανακοίνωση της παραίτησής του ανακοινώθηκε μετά την πρωινή συνάντησή του με την Τρας και αφού επέστρεψε εσπευσμένα κατά τη διάρκεια της νύχτα από την Ουάσινγκτον όπου βρισκόταν για μια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ ορίσθηκε νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την παραίτηση του Κουάζι Κουάρτενγκ.

Απευθυνόμενη στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, η Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα πως ο Κουάζι Κουάρτενγκ έθεσε πρώτο το εθνικό συμφέρον παραιτούμενος από υπουργός Οικονομικών έπειτα από λιγότερο από έξι εβδομάδες στον θώκο.

«Εκτιμώ βαθιά την απόφαση που λάβατε σήμερα. Θέσατε πρώτο το εθνικό συμφέρον», ανέφερε η Τρας σε μια επιστολή προς τον Κουάρτενγκ. «Γνωρίζω ότι θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε την αποστολή που μοιραζόμαστε για χαμηλή φορολογία, υψηλούς μισθούς, οικονομία μεγάλης ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, κάποιοι βουλευτές των Τόρις φαίνεται να συζητούν ήδη το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης της Λιζ Τρας, αποκαλύπτοντας έτσι και τον διχασμό που επικρατεί στο κόμμα των Συντηρητικών, μετά από 12 χρόνια στην εξουσία.

Η κ. Τρας έχει ήδη κάνει στροφή όσον αφορά το σχέδιό της να καταργήσει τον ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και ορισμένοι βουλευτές των Τόρις πιστεύουν ότι μια νέα αλλαγή πορείας θα είναι αναπόφευκτη.

Η σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς δήλωσε ότι «είναι αναγκαία μια ταπεινωτική στροφή 180 μοιρών» αφού η κυβέρνηση κατάφερε να «βυθίσει την οικονομία μας στο χάος και την κρίση με την απαξιωμένη προσέγγιση της Τρας περί trickle down effect».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)