to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:40 | 13.10.2022

Κοινωνία

H έκθεση της OLAF για την Frontex: Πώς συγκάλυπτε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και pushbacks

Στο φως της δημοσιότητας σήμερα, για πρώτη φορά, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Yπηρεσίας Kαταπολέμησης της Aπάτης (OLAF). Aποδεικνύει πως η Frontex προσπαθούσε να καλύψει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων - ανάμεσα στ' άλλα και στο Αιγαίο, από το ελληνικό λιμενικό - Τη μη χορήγηση απαλλαγής στη Frontex θα ψηφίσει η ομάδα της Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο


Την έκθεση φωτιά της OLAF, που είχε μεταξύ άλλων οδηγήσει στην ατιμωτική παραίτηση του επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, αποκαλύπτουν σήμερα η ειδησεογραφική ιστοσελίδα fragdenstaat.de, το επίσης γερμανικό Der Spiegel και το Lighthouse Reports.

Η έκθεση αυτή δεν είχε ποτέ ως τώρα δημοσιοποιηθεί, ούτε σχεδιαζόταν να δημοσιοποιηθεί. Ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ χρειάστηκαν 16 μήνες και 20 μάρτυρες για να ολοκληρωθεί, από τη στιγμή που ο οργανισμός για την καταπολέμηση της απάτης έλαβε για πρώτη φορά, μέσω e-mail, καταγγελία για σοβαρές παραβάσεις εντός της Frontex. 

Στην έκθεση περιγράφεται μεταξύ άλλων πώς η διοίκηση της Frontex προσπαθούσε να παρεμποδίσει ακόμη και το έργο της εσωτερικής της υπηρεσίας που ερευνούσε περιπτώσεις παραβιάσεων δικαιωμάτων («Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων»). Στελέχη της Frontex χαρακτήριζαν τα μέλη του Γραφείο αυτού «αριστερούς», «που είναι πολύ κοντά σε ΜΚΟ», ««πνευματική δικτατορία», συγκρίσιμη με τον «τρόμο των Χμερ Ρουζ». Το προσωπικό του Frontex ενθαρρύνονταν να θεωρεί τους συναδέλφους τους για τα θεμελιώδη δικαιώματα όχι ως συναδέλφους, αλλά ως «εξωτερικούς»: «Ούτε ένας από εμάς».

«Κουκούλωνε» περιστατικά επαναπροωθήσεων

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η έκθεση διαπιστώνει ότι επιστολές προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων, επαναδιατυπώνονταν σε μια «πολιτικά πιο ήπια» εκδοχή, «λιγότερο σαφής ως προς τη σοβαρότητα των γεγονότων».

Eνδεικτικά, τον Απρίλιο του 2020, σε εσωτερική αναφορά σοβαρού περιστατικού (Serious Incident Report -SIR), περιγράφεται πως αξιωματικοί της Frontex παρακολούθησαν τις ελληνικές αρχές «να ρυμουλκούν ένα υπερπλήρες εύθραυστο σκάφος μες στη νύχτα προς την ανοιχτή θάλασσα, κάτι που μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τις ζωές των επιβατών» - Το Der Spiegel είχε γράψει γι' αυτήν την υπόθεση στα τέλη Οκτωβρίου 2020.

Η αξιολόγηση της υπόθεσης από το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex κατέληγε πως επρόκειτο για μια πιθανή «υπόθεση μη διεκπεραιωμένης επιστροφής και παραβίασης της αρχής της μη επαναπροώθησης». Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, η OLAF βρήκε ότι δεν υπήρξε καμιά συνέχεια στην υπόθεση: «Δεν εστάλη επίσημο αίτημα για πληροφορίες ή διευκρινίσεις στις ελληνικές αρχές σε σχέση με αυτό το περιστατικό». Η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για άλλη μια φορά, έμεινε ανεξιχνίαστη.

Δημ. Παπαδημούλης: Η Frontex απέκρυπτε την αλήθεια, παραπλανώντας Ευρωκοινοβούλιο και Κομισιόν

«Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την καταπολέμηση της Απάτης (OLAF), που διέρρευσε στον διεθνή Τύπο, τεκμηριώνει πώς η αμαρτωλή Frontex έκανε τα "στραβά μάτια" σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποκρύπτοντας την αλήθεια κ παραπλανώντας το Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν», τονίζει σε σχετικό μήνυμά του ο Δημ. Παπαδημούλης:.

* * *

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα (στα αγγλικά) εδώ, καθώς και την αποκαλυθφείσα έκθεση:

THE LEFT στο ευρωκοινοβούλιο: Οι ισχυρισμοί αποδείχτηκαν- Η ατιμωρισία της Frontex πρέπει να τελειώσει

Η ομάδα της Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις για την Frontex, δηλώνει ότι οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς θα ψηφίσουν υπέρ της μη χορήγησης απαλλαγής στην επερχόμενη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απαλλαγή του προϋπολογισμού 2020 για την Frontex. 

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της, η ευρωπαϊκή Αριστερά αναφέρει πως η ομάδα ζήτησε να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της ολομέλειας (που θα γίνει παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της ΕΕ) του ευρωκοινοβουλίου ένα σημείο σχετικό με το θέμα. Αποκαλύπτει, μάλιστα, πως η Frontex είναι ο οργανισμός που απορροφά τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην ΕΕ. 

Η Cornelia Ernst, μέλος του ευρωκοινοβουλίου με την Αριστερά, δηλώνει: 

Η Frontex εμπλέκεται συστηματικά σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη συγκάλυψή τους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι διαφορετικό μετά την έκθεση  OLAF. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα  τη μη χορήγηση απαλλαγής στην Frontex. Περιμένω από τους συναδέλφους μου από όλες τις ομάδες να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τη δημοκρατική τους ευθύνη. Η ψήφος υπέρ της μη χορήγησης απαλλαγής, είναι η μόνη εύλογη θέση για όποιον παίρνει στα σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να γίνει συνένοχος ενός οργανισμού που είναι εντελώς εκτός ελέγχου εδώ και χρόνια. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση: 

Σήμερα, η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα "Der Spiegel", δημοσίευσε έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης OLAF σχετικά με την Frontex. Αποδεικνύει ότι ο οργανισμός εμπλέκεται συστηματικά σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη συγκάλυψή τους στα σύνορα της ΕΕ.

Η Ομάδα της Αριστεράς ζήτησε να προστεθεί ένα σημείο σχετικά με το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα, παρουσία της Επιτροπής και του Συμβουλίου της ΕΕ. Με προϋπολογισμό 754 εκατομμυρίων ευρώ το 2022, η Frontex είναι ο πιο βαριά χρηματοδοτούμενος οργανισμός της ΕΕ.

Η έκθεση κάνει λόγο για «σοβαρό παράπτωμα», «έλλειψη καθήκοντος εμπιστοσύνης», «αποτυχία ηγεσίας»: σύμφωνα με το κείμενο, η ανώτατη διοίκηση της Frontex όχι μόνο αγνόησε τις ενδείξεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ήταν και συνένοχη. Ο πρώην επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, και η ομάδα του έδωσαν οδηγίες να κάνουν τα στραβά μάτια για να μην γίνουν μάρτυρες απωθήσεων και κάλυψαν τις παράνομες πρακτικές των Ελλήνων συνοριακών υπαλλήλων. Η έκθεση αποκαλύπτει ανελέητα πώς οι Έλληνες συνοριοφύλακες στο Αιγαίο εγκαταλείπουν τους πρόσφυγες στη θάλασσα πάνω σε φουσκωτές σωσίβιες σχεδίες, ώστε να μην μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο. Οι πληροφορίες έχουν αποσιωπηθεί από τον ίδιο τον υπεύθυνο θεμελιωδών δικαιωμάτων του οργανισμού.

Για να συγκαλύψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εναέρια επιτήρηση ανεστάλη. Το προσωπικό της Frontex παρέκαμψε τη χρήση των αναφορών σοβαρών περιστατικών που τεκμηριώνουν τις επαναπροωθήσεις, για να αποφύγει κάθε έγγραφο ίχνος παραβιάσεων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την ερχόμενη Τρίτη σχετικά με την απαλλαγή του προϋπολογισμού 2020 για τον Frontex. Οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς θα ψηφίσουν υπέρ της μη χορήγησης απαλλαγής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)