to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:10 | 12.10.2022

Διεθνή

«Απομακρύνεται» το σενάριο νέων ενόπλων συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ, εκτιμά το Ισραήλ

Η συμφωνία με τον Λίβανο "απομακρύνει" την πιθανότητα μιας σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ, δηλώνει ο πρωθυπουργός Λαπίντ


Η συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων "απομακρύνει" την πιθανότητα μιας νέας ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και του εβραϊκού κράτους, δήλωσε απόψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ.

"Η συμφωνία αυτή απομακρύνει την πιθανότητα ενόπλων συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ δεν φοβάται τη Χεζμπολάχ (...) αλλά εάν είναι δυνατόν να αποτραπεί ένας πόλεμος, είναι ευθύνη της κυβέρνησης να το πράξει", υποστήριξε ο Λαπίντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ.

Κορυφαίοι Ισραηλινοί υπουργοί θέλουν η συμφωνία να εγκριθεί "επειγόντως"

Νωρίτερα σήμερα, κορυφαίοι Ισραηλινοί υπουργοί συναίνεσαν ότι η συμφωνία για τη θαλάσσια οριοθέτηση με τον Λίβανο, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, θα πρέπει να λάβει γρήγορα το πράσινο φως, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα υπάρξει κοινοβουλευτική εξέταση.

"Είναι σημαντικό και επείγον να επιτευχθεί θαλάσσια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου αμέσως. Οι αρμόδιοι υπουργοί για την ασφάλεια εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση να προχωρήσει με τις διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Η συμφωνία δημιουργεί μια νέα εξίσωση ασφαλείας όσον αφορά τη θάλασσα και τα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία του Ισραήλ. Έχει τη δυναμική να μειώσει την επιρροή του Ιράν (του υπ΄αριθμόν 1 εχθρού του Ισραήλ και βασικού υποστηρικτή της Χεζμπολάχ, σ.σ.) στον Λίβανο", πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ.

Στον Λίβανο, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δήλωσε ότι η ισχυρή ένοπλη οργάνωση του, που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του Λιβάνου, θα υποστηρίξει τη συμφωνία, εάν αυτή εγκριθεί επίσημα από την κυβέρνηση του Λιβάνου.
 

μέσω: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP-Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)