to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μόνο οι προοδευτικές πολιτικές αντιμετωπίζουν τη φαιά συμμαχία δεξιάς - ακροδεξιάς

Ξενοφοβία, μισαλλοδοξία, ρατσισμός. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ακροδεξιάς αλλά ενίοτε και της Δεξιάς όταν αυτή τα ενσωματώνει στην ατζέντα της όπως συμβαίνει με το καθεστώς Μητσοτάκη.


Γνωρίσματα που αποκτούν τεράστια δυναμική όταν  «πατήσουν» πάνω σε πολιτικές λιτότητας, ανασφάλειας.  Οι νεοφιλελεύθερες αυτές  πολιτικές δημιουργούν το πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξή τους,  το εφαλτήριο για την άνοδο, την επέλαση της φαιάς συμμαχίας Δεξιάς-Ακροδεξιάς. Όπως συνέβη στην Ιταλία και προηγουμένως στην Σουηδία. Όπως θα συμβεί και σε άλλες χώρες που κινούνται στο νεοφιλελεύθερο μοτίβο, παράγοντας ανασφάλεια, ακρίβεια, αβεβαιότητα.   Είναι λάθος να θεωρούμε ότι από μόνη της η μεταναστευτική ροή δημιουργεί  τέτοια φαινόμενα.  Χωρίς νεοφιλελεύθερες πολιτικές ρατσισμός και ακροδεξιά θα ήταν μειοψηφικά φαινόμενα. Αν μάλιστα ο νεοφιλελευθερισμός συνυπάρχει με περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών {βλέπε Ουγγαρία} τότε οι πολιτικοί φορείς της ακροδεξιάς μακροημερεύουν.

Στην Ελλάδα ξενοφοβία και ρατσισμός είναι στα πάνω τους. Όχι μόνο γιατί ο νεοφιλελεύθερος οδοστρωτήρας για χρόνια σαρώνει την κοινωνία{ βλέπε μνημόνια}, αλλά και γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον συνεχίζει ενσωματώνοντας την ακροδεξιά ατζέντα. Με πολιτικές αλλά  και με «άξιους» εκπροσώπους της ακροδεξιάς (Αδωνης, Πλεύρης κ.α.).

Η αντιμετώπιση του κινδύνου αυτού δεν μπορεί να είναι ευχές και κατάρες. Μόνο η άσκηση, η εφαρμογή προοδευτικών και ριζοσπαστικών πολιτικών, στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας του καθεστώτος Μητσοτάκη,  μπορεί να αναχαιτίσει, να εξουδετερώσει την επικράτηση του ρατσισμού και της ακροδεξιάς ατζέντας στη χώρα μας.

Οι συμμαχίες προοδευτικών δυνάμεων, νέτα- σκέτα,  χωρίς προοδευτικές πολιτικές είναι κενό γράμμα. Βλέπε Σουηδία που η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση σε συμμαχία με αριστερές δυνάμεις δεν κατάφερε να αναχαιτίσει την συμμαχία Δεξιάς-Ακροδεξιάς. Και δεν το κατάφερε γιατί άσκησε νεοφιλελεύθερη πολιτική ξηλώνοντας σιγά σιγά  πρώτα από όλα το κράτος πρόνοιας υπέρ των ιδιωτικών ελίτ.

Η συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει απαραιτήτως  να συνοδεύεται από ένα ρεαλιστικό μεν, αλλά ριζοσπαστικό πρόγραμμα δε. Πρόγραμμα εφαρμόσιμο που αναδιανέμει το εισόδημα υπέρ των πολλών, βγάζοντας τους από  την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, εξουδετερώνει τους αρμούς της εξουσίας που τσακίζουν κάθε έννοια Δημοκρατίας, αλλά και τα μισαλλόδοξα κηρύγματα.  Ένα πρόγραμμα εξουσίας όπως αυτό που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πρόγραμμα που εμπνέει την πλειοψηφία της κοινωνίας, κάνει πραγματικότητα την προοδευτική διακυβέρνηση στέλνοντας στα αζήτητα το καθεστώς Μητσοτάκη.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)