to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:14 | 09.10.2022

Οικονομία

Φυσικό αέριο: Το Αζερμπαιτζάν μπορεί να διπλασιάσει τις εξαγωγές στην Ευρώπη

Το Αζερμπαϊτζάν έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει, τουλάχιστον, τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στα 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2027, δήλωσε ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ.


«Είμαστε, φυσικά, πολύ μετριοπαθείς, όταν δίνουμε αυτά τα στοιχεία», έγραψε ο Αλίεφ στον ιστότοπό του. «Δίνουμε μόνο στοιχεία που είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι μπορούμε να προσφέρουμε. Είμαι σίγουρος ότι θα δώσουμε περισσότερα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε με το Αζερμπαιτζάν  μνημόνιο κατανόησης τον Ιούλιο, για να αυξήσει τις εισαγωγές  φυσικού αερίου από το κράτος της Κασπίας Θάλασσας, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές ροές.

Αν και οι ροές από το Μπακού είναι μόνο ένα κλάσμα του φυσικού αερίου που προμήθευε η Ρωσία στην Ευρώπη, θα μπορούσε να είναι σημαντικές, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες ότι η Μόσχα θα αποκαταστήσει τις εξαγωγές, ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο διπλασιασμός των εξαγωγών  από το Αζερμπαϊτζάν θα ισοδυναμούσε με το 30% του αερίου που μετέφερε ο βασικός αγωγός Nord Stream της Ρωσίας πέρυσι, πριν σταματήσουν οι προμήθειες από το Κρεμλίνο.

Η συμφωνία του Μπακού με την ΕΕ απαιτεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της παραγωγής και την ενίσχυση της χωρητικότητας του λεγόμενου South Stream - του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ενός δικτύου αγωγών που συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη μέσω Γεωργίας και Τουρκίας.

«Αυτό, φυσικά, απαιτεί μεγάλες επενδύσεις», είπε ο Αλίεφ. «Είμαστε έτοιμοι για αυτό και ήδη το κάνουμε», πρόσθεσε.
Οι εξαγωγές φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% έως 40% φέτος, μετά από αύξηση 40% το 2021, είπε ο πρόεδρος, χωρίς να δώσει στοιχεία.

naftemporiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)