to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:13 | 08.10.2022

Διεθνή

Παλαιστίνη: Κύκλος βίας από τον ισραηλινό στρατό, σκότωσε 2 εφήβους στην Τζενίν

Τους τελευταίους μήνες, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιχειρήσεις στην Τζενίν και σε άλλους τομείς της Δυτικής Όχθης, αναζητώντας Παλαιστίνιους ακτιβιστές ή άτομα που, σύμφωνα με τον στρατό, εμπλέκονται σε επιθέσεις. Δεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, μαχητές αλλά και άμαχοι πολίτες.


 Δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι σκοτώθηκαν από σφαίρες σήμερα, σε μια νέα επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μία ημέρα αφότου άλλοι δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά, ανέφεραν επίσημες παλαιστινιακές πηγές.

Με αφορμή αυτά τα βίαια συμβάντα στη Δυτική Όχθη η Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τις ΗΠΑ «να εντείνουν τις πιέσεις στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει τον ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις «θα οδηγήσουν σε έκρηξη, σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους μας», προειδοποίησε ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, ο εκπρόσωπος του προέδρου Αμπάς, σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν «από σφαίρες που έριξαν οι κατοχικές δυνάμεις (σ.σ. του Ισραήλ) στην Τζενίν», στη βόρεια Δυτική Όχθη. Οι νεκροί είναι ο Άχμαντ Νταράγμεχ, 16 ετών και ο Μαχμούντ αλ Σούς, 18 ετών.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, η παλαιστινιακή οργάνωση που εδρεύει στη Λωρίδα της Γάζας, παρουσίασε τους δύο εφήβους ως «μάρτυρές του». Το άλλο ισλαμικό παλαιστινιακό κίνημα, η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, χαιρέτισε την «αντίσταση στη Δυτική Όχθη».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι πραγματοποίησε μια επιχείρηση στην Τζενίν για να συλλάβει έναν 25χρονο Παλαιστίνιο, ο οποίος φέρεται ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Τζιχάντ και ότι πυροβόλησε εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών. «Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, δεκάδες Παλαιστίνιοι εκτόξευαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και βόμβες μολότοφ εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι έγιναν επίσης στόχος πυρών. Οι στρατιώτες απάντησαν πυροβολώντας με αληθινές σφαίρες προς τους ύποπτους ενόπλους», σημειώνεται σε αυτήν την ανακοίνωση.

Τους τελευταίους μήνες, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιχειρήσεις στην Τζενίν και σε άλλους τομείς της Δυτικής Όχθης, αναζητώντας Παλαιστίνιους ακτιβιστές ή άτομα που, σύμφωνα με τον στρατό, εμπλέκονται σε επιθέσεις. Δεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, μαχητές αλλά και άμαχοι πολίτες.

Σύμφωνα με το Wafa, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και εναντίον δημοσιογράφων στην Τζενίν σήμερα. Την Τετάρτη, δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν σε μια ισραηλινή επιχείρηση κοντά στη Ναμπλούς, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος. Την Παρασκευή σκοτώθηκαν δύο έφηβοι σε άλλη περιοχή της Δυτικής Όχθης και το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «επιχειρεί να σύρει την περιοχή σε έναν κύκλο βίας».

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που εδρεύει στη Ραμάλα, ασκεί τις περιορισμένες εξουσίες της στο περίπου 40% της Δυτικής Όχθης. Το Ισραήλ, που ελέγχει όλες τις προσβάσεις, διοικεί την υπόλοιπη περιοχή. Περίπου 475.000 Εβραίοι έποικοι ζουν στη Δυτική Όχθη, πλάι σε 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί θεωρούνται παράνομοι από το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)