to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:44 | 08.10.2022

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Είμαστε ενωμένοι απέναντι στις αθλιότητες του Ερντογάν

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής παραχώρησε εφ’ολης τη ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα Political στον Γιάννη Παργινό


Ο Κ. Ζαχαριάδης τόνισε μεταξύ άλλων:

Για τις άθλιες προκλήσεις Ερντογάν


Ο ελληνικός λαός, το πολιτικό σύστημα της χώρας είμαστε ενωμένοι απέναντι στις αθλιότητες και στην προκλητικότητα του Ερντογάν, την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την υπονόμευση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Η κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στους χειρισμούς της δεν σημαίνει ελαστικότητα στις ακρότητες Ερντογάν πολύ δε περισσότερο ενσωμάτωση μιας τέτοιας επιχειρηματολογίας.

Η στρατηγική του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου έχει κοστίσει πολύ ακριβά στη χώρα σε προηγούμενες δεκαετίες, είναι σαφές ότι και σήμερα εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους.


Για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος αν δεν μάθουμε όλη την αλήθεια, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος αν δεν αποκατασταθεί η θεσμική και δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα με την έξοδο του κ. Μητσοτάκη και του άριστου στις υποκλοπές επιτελείου του από την πολιτική ζωή της χώρας. Θα δικαιωθούμε.


Για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων


Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων δεν είναι απλά μια πολιτική και προγραμματική επιθυμία, είναι ανάγκη κοινωνικής επιβίωσης, είναι ανάγκη για θεσμική θωράκιση και δημοκρατική επανεκκίνηση, είναι ανάγκη για να οργανώσουμε μια βιώσιμη και ανθεκτική χώρα.


Για την ενεργειακή κρίση


Δυστυχώς πληρώνουμε και την ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα προετοιμασίας, και όσο προχωράμε προς το χειμώνα, θα το πληρώσουμε.

Μακάρι, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας, στην οποία ανήκουμε, να υπάρξει μέριμνα για, προστασία και ρύθμιση σε αυτό το πολύ δύσκολο τοπίο για τη μεσαία τάξη και τους ανθρώπους με χαμηλότερα εισοδήματα. Αυτή είναι η πρόταση που στηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας στην σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Ολόκληρη η συνέντευξη: 

Τα Ελληνοτουρκικά σε έξαρση. Απέναντι στην Τουρκία είμαστε όλοι ενωμένοι, διακηρύσσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ποια λάθη θα επισημαίνατε στην ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική και, δη, στα ευαίσθητα ελληνοτουρκικά;

Ο ελληνικός λαός, το πολιτικό σύστημα της χώρας είμαστε ενωμένοι απέναντι στις αθλιότητες και στην προκλητικότητα του Ερντογάν, την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την υπονόμευση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό δεν σημαίνει σιωπητήριο στην αντιπολίτευση όταν θεωρεί ότι γίνονται λάθη στην εξωτερική πολιτική. Η κρητική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στους χειρισμούς της δεν σημαίνει ελαστικότητα στις ακρότητες Ερντογάν πολύ δε περισσότερο ενσωμάτωση μιας τέτοιας επιχειρηματολογίας.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αξιοποίησε από το καλοκαίρι του 2019 το όπλο των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας που Τσίπρας και Αναστασιάδης άφησαν ενεργό. Ήταν λάθος του το πληρώνει η χώρα. Δεν έδειξε αντανακλαστικά ούτε για την αποτροπή της παράνομης οριοθέτησης ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης ούτε στο τουρκο- λιβυκό Μνημόνιο για υδρογονάνθρακες.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ανατολικά της Κρήτης, εκεί δεν υπάρχει το ζήτημα του casus belli με την Τουρκία και η επέκταση στα 12 μίλια θα έτεμνε το άθλιο και παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Είναι επικίνδυνη η ολιγωρία του.

Η χώρα υπέγραψε μεγάλες και σημαντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία χωρίς να εξασφαλίσει στην πράξη εγγυήσεις σταθερότητας, ειρήνης ασφάλειας. Η στρατηγική του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου έχει κοστίσει πολύ ακριβά στη χώρα σε προηγούμενες δεκαετίες, είναι σαφές ότι και σήμερα εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αναδεικνύει στο βαθμό που επιβάλλουν οι ανάγκες την ευρωτουρκική διάσταση του προβλήματος, ούτε δημιουργεί τις ανάλογες συνθήκες πίεσης στην ΕΕ.

Υποκλοπές : Στις αρχές Νοέμβρη, μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, (Pega), έρχονται στην Αθήνα και θα θέσουν ερωτήματα στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Δημητριάδη. Αισθάνεσθε κάπως δικαιωμένοι, καθώς παρόμοιο αίτημά σας απέρριψε η εξεταστική επιτροπή της βουλής;

Στόχοι μας είναι δύο : η αποκάλυψη της αλήθειας και προστασίας των θεσμών και του κάθε πολίτη από την αυθαιρεσίαΚανείς δεν μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος αν δεν μάθουμε όλη την αλήθεια, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος αν δεν αποκατασταθεί η θεσμική και δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα με την έξοδο του κ. Μητσοτάκη και του άριστου στις υποκλοπές επιτελείου του από την πολιτική ζωή της χώρας. Θα δικαιωθούμε. Η δημοκρατία και η αλήθεια θα νικήσουν τη συγκάλυψη, τις μαφιόζικες πρακτικές, το παρακράτος. Η Ευρωβουλή έχει καθήκον και υποχρέωση να ψάξει σε βάθος και να αποφύγει τις Κυβερνητικές μεθοδεύσεις συγκάλυψης.

Υποκλοπές και Ελληνοτουρκικά φέρνουν πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Κρίνετε πως έχουν μπει τα θεμέλια για μια ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ με πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ;

Η Προοδευτική διακυβέρνηση είναι ο δρόμος που προτείνουμε σε όλον τον ελληνικό λαό για την ανατροπή της σημερινής κυβερνητικής στασιμότητας και οπισθοδρόμησης.

Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων δεν είναι απλά μια πολιτική και προγραμματική επιθυμία, είναι ανάγκη κοινωνικής επιβίωσης, είναι ανάγκη για θεσμική θωράκιση και δημοκρατική επανεκκίνηση, είναι ανάγκη για να οργανώσουμε μια βιώσιμη και ανθεκτική χώρα.

Στην οικονομία, όμως, η κατάσταση δεν είναι και πολύ ρόδινη. Με την συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό, το υπέρογκο δημόσιο χρέος και τα υψηλά επιτόκια, ποια οικονομική πολιτική θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ;

Πράγματι τα προβλήματα είναι μεγάλα και πανευρωπαϊκά όμως ή διεθνής κρίση έρχεται μεγεθυμένη στη χώρα μας λόγω των πολίτικών της Κυβέρνησης. Υπάρχουν λύσεις ελάφρυνσης του φορτίου των πολιτών φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας, μείωση Φ.Π.Α. σε καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, αναπροσαρμογή κατώτατου μισθού, οι προτάσεις μας είναι απλές και καθαρές.

Δυστυχώς πληρώνουμε και την ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα προετοιμασίας, και όσο προχωράμε προς το χειμώνα, θα το πληρώσουμε. Η κυβέρνηση ήδη από την άνοιξη και το καλοκαίρι εξέφραζε κενές περιεχομένου δηλώσεις περί προετοιμασίας, που στην πράξη αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων. Μακάρι, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας, στην οποία ανήκουμε, να υπάρξει μέριμνα για, προστασία και ρύθμιση σε αυτό το πολύ δύσκολο τοπίο για τη μεσαία τάξη και τους ανθρώπους με χαμηλότερα εισοδήματα. Αυτή είναι η πρόταση που στηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας στην σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Σε μια δεύτερη φορά κυβέρνηση της Αριστεράς. Ποια λάθη θα αποφεύγατε ή θα διορθώνατε από την εμπειρία της προηγούμενης διακυβέρνησής σας;

Υπάρχει πλέον συσσωρευμένη Κυβερνητική εμπειρία. Τα όποια Κυβερνητικά λάθη και οι αστοχίες του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο ’15-’19 έχουν κυρίως να κάνουν με την έλλειψη αυτή. Υπάρχουν αξιόλογα νέα στελέχη σε ολόκληρη την δομή του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ Υπάρχει ένα επεξεργασμένο κυβερνητικό πρόγραμμα. Αλλά και η Ευρώπη του ’15 δεν έχει σχέση με αυτή του ’22. Σήμερα όλοι μιλούν για ενεργειακή αλληλεγγύη πολλοί συζητούν για ευρωομόλογο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης λειτουργεί για την ανάσχεση των επιπτώσεων της πανδημίας.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)