to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:08 | 10.10.2022

Κοινωνία

«Από την Αμερική έως την Ευρώπη βάζουμε φρένο στην οπισθοχώρηση»: Εκδήλωση της Δ. Αμνηστίας για το δικαίωμα στην άμβλωση την Τρίτη 11/10

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Δικαίωμα στην άμβλωση: Από την Αμερική έως την Ευρώπη βάζουμε φρένο στην οπισθοχώρηση». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 11/10 στο Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ και ώρα 19:00.


Έπειτα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, οι αμβλώσεις απαγορεύονται πλήρως ή σχεδόν πλήρως σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες της Αμερικής. Επιθέσεις στα αναπαραγωγικά δικαιώματα όμως καταγράφονται και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Χαρακτηριστικά, στην Πολωνία εδώ και δύο χρόνια η νόμιμη άμβλωση έχει ουσιαστικά απαγορευτεί, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά σε χιλιάδες άτομα, ιδιαίτερα σε όσα είναι φτωχά, ζουν σε αγροτικές περιοχές ή αντιμετωπίζουν την κοινωνική περιθωριοποίηση.

Στην εκδήλωση συζητάμε για τον αντίκτυπο της ποινικοποίησης στις ΗΠΑ και την Πολωνία, αλλά και για το πώς αμφισβητείται ή περιορίζεται το δικαίωμα στην άμβλωση και η παροχή των σχετικών υπηρεσιών υγείας σε πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη και τον κόσμο. Αναζητούμε απαντήσεις για το πώς φτάσαμε σε αυτή την οπισθοχώρηση αλλά και για το πώς μπορούμε να δράσουμε σήμερα σε θεσμικό και κινηματικό επίπεδο για την προστασία των αναπαραγωγικών μας δικαιωμάτων. Μιλάμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν χιλιάδες υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για τους δυναμικούς αγώνες για νόμιμες και προσβάσιμες αμβλώσεις ως συστατικό μιας δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο  Mikołaj Czerwiński, επικεφαλής Εκστρατειών και ειδικός σε θέματα Συνηγορίας, Διεθνής Αμνηστία Πολωνίας, η Tarah Demant, διευθύντρια Προγραμμάτων, Συνηγορίας και Κυβερνητικών Υποθέσεων, Διεθνής Αμνηστία ΗΠA και η Μαρία Στρατηγάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής - Εργαστήριο Σπουδών Φύλου, Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

Στην εκδήλωση θα παρέμβει η Γλυκερία Αράπη, διευθύντρια Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η Μαρία Καραμεσίνη, καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, διευθύντρια Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου, Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

Συντονίζει η Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, δημοσιογράφος "The Manifold". 

*Για τις μη ελληνόγλωσσες ομιλίες, θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από και προς τα ελληνικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)