to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:38 | 07.10.2022

Κοινωνία

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πειραιά και Κυθήρων για το πολύνεκρο ναυάγιο στο νησί

Οι οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πειραιά και Κυθήρων προέβησαν σε κοινή ανακοίνωση σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο στο νησί που στοίχισε τη ζωή δεκάδων προσφύγων - Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης και της εθελοντικής προσφοράς


«Η σχεδόν αυτονόητη πιθανότητα να υπάρξει ένα τέτοιο περιστατικό, σε ό,τι αφορά στα Κύθηρα, είχε επισημανθεί με πολλούς τρόπους από ενεργούς πολίτες του νησιού. Για το λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση και η αυτοδιοίκηση όφειλαν να έχουν μεριμνήσει ώστε να υπάρξουν οι υποδομές και τα είδη πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πειραιά και Κυθήρων για το χτεσινό πολύνεκρο ναυάγιο στο νησί. «Αντί να υιοθετείται η πολιτική της "στρουθοκαμήλου" με την απόκρυψη του ζητήματος κάτω από το χαλί, να διαμορφωθεί επιτέλους από την οργανωμένη πολιτεία ένα βιώσιμο σχέδιο για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών στα Κύθηρα» ζητούν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Ο.Μ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πειραιά και Κυθήρων:

H ναυτική τραγωδία προσφύγων στο ναυάγιο των Κυθήρων όπως και αυτή στη Λέσβο κόστισε τη ζωή δεκάδων συνανθρώπων μας -κυρίως γυναικών και παιδιών-, ενώ δυστυχώς υπάρχουν δεκάδες αγνοούμενοι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως αρκετοί από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στα Κύθηρα συμβαίνει παρόμοιο περιστατικό, αφού, ακόμα και πριν λίγες ημέρες, δεκάδες πρόσφυγες εντοπίστηκαν σε ιστιοφόρο σκάφος που βρίσκονταν σε κίνδυνο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. 

Όσο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εργαλειοποιούνται από την πολιτική της Τουρκίας σε συνδυασμό με την πολιτική της Ευρώπης-φρούριο με την Ελλάδα και τις χώρες του Νότου σε ρόλο δεσμοφύλακα, η Μεσόγειος θα μετατρέπεται σε θάλασσα θανάτου και θα συμβαίνουν παρόμοια τραγικά περιστατικά.

Δυστυχώς, η σχεδόν αυτονόητη πιθανότητα να υπάρξει ένα τέτοιο περιστατικό, σε ό,τι αφορά στα Κύθηρα, είχε επισημανθεί με πολλούς τρόπους από ενεργούς πολίτες του νησιού. Για το λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση και η αυτοδιοίκηση όφειλαν να έχουν μεριμνήσει ώστε να υπάρξουν οι υποδομές και τα είδη πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών.

Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά και παρά τις μεγάλες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και άλλων κρατικών λειτουργών, η παροχή των αναγκαίων μέσων για την υποστήριξη των προσφύγων δεν έγινε από την οργανωμένη πολιτεία αλλά κυρίως από την εθελοντική και συγκινητική ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας. Τουλάχιστον, αυτή τη φορά, έστω και καθυστερημένα, εισακούστηκαν οι εκκλήσεις εθελοντών για προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων στα πρώην Δημοτικά Σχολεία των Φριλιγκιάνικων και των Μητάτων.

Είναι αναγκαίο, αντί να υιοθετείται η πολιτική της «στρουθοκαμήλου» με την απόκρυψη του ζητήματος κάτω από το χαλί, να διαμορφωθεί επιτέλους από την οργανωμένη πολιτεία ένα βιώσιμο σχέδιο για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών στα Κύθηρα. Οι ελλείψεις σε υποδομές και στη στελέχωση βασικών υπηρεσιών στο νησί, όχι μόνο δεν δικαιολογούν περαιτέρω ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση του προσφυγικού αλλά και επιτείνουν τα προβλήματα των προσφύγων και των μόνιμων κατοίκων.

Από την πρώτη στιγμή, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα Κύθηρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, με εθελοντική προσφορά για την παροχή βοήθειας στα θύματα του ναυαγίου. Τέλος, η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά έχει ξεκινήσει καμπάνια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τη στήριξη των προσφύγων,  ιδιαίτερα από τη στιγμή που η κυβέρνηση απουσιάζει σχεδόν ολοκληρωτικά από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά                                         ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κυθήρων

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)