to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:09 | 07.10.2022

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Χρυσή Αυγή - Εφετείο: Σιωπή της κυβέρνησης μετά τον νέο ναζιστικό χαιρετισμό Πλεύρη

Έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον δεύτερο ναζιστικό χαιρετισμό του Κωνσταντίνου Πλεύρη στο Εφετείο


(Eurokinissi / Tatiana Bolari)

Την οργή των κομμάτων προκάλεσε το δεύτερο χυδαίο ναζιστικό σόου του δικηγόρου του καταδικασμένου Γιάννη Λαγού, Κώστα Πλεύρη, ο οποίος κατά τη σημερινή εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, σήκωσε το χέρι και χαιρέτησε ναζιστικά, γελώντας.

Όλα ξεκίνησαν όταν απευθυνόμενος στην μητέρα του Παύλου Φύσσα, ο Κ. Πλεύρης αντέδρασε στα χειροκροτήματα για την δήλωση της Μάγδας Φύσσα ότι δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε σε ένα δικαστήριο και να ακούμε ότι είναι πολιτικός κρατούμενος ο Γ.Λαγός.

Ο Κ. Πλεύρης αντιγύρισε ότι «αν ήμασταν στο εξωτερικό δεν θα επιτρέπονταν τα χειροκροτήματα», με τη Μ. Φύσσα να του απαντά ότι «αν ήμασταν στο εξωτερικό, δεν θα χαιρετούσατε ναζιστικά μέσα στην αίθουσα». Τότε ήταν που ο Κ. Πλεύρης σήκωσε το χέρι και χαιρέτησε ναζιστικά, γελώντας.

ΣΥΡΙΖΑ: Προσβολή για τη δικαιοσύνη οι ναζιστικοί χαιρετισμοί

«Το δικαίωμα υπεράσπισης κάθε κατηγορουμένου στο κράτος δικαίου είναι ιερό και απαραβίαστο. Όμως το υπερασπιστικό έργο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως βήμα ή όχημα για προκλήσεις εναντίον της ιστορικής μνήμης και της δημοκρατίας», τονίζει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος προσθέτοντας ότι «οι ναζιστικοί χαιρετισμοί του Κ. Πλεύρη, συνηγόρου υπεράσπισης του Γ. Λαγού, για δεύτερη συνεδρίαση μέσα στο δικαστική αίθουσα όπου δικάζεται η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή και μάλιστα ενώ κατέθετε η Μάγδα Φύσσα για την δολοφονία του παιδιού της, προσβάλλουν τη δικαιοσύνη και τους δημοκρατικούς θεσμούς, βάλλουν σε συμβολικό επίπεδο κατά της έννομης τάξης, συνιστούν βάναυση πρόκληση προς τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και το σύνολο της κοινωνίας και είναι απολύτως καταδικαστέα πράξη».

Παράλληλα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «την ίδια προκλητική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά με ναζιστικούς χαιρετισμούς μέσα στο δικαστήριο, είχαν επιδείξει άλλωστε και οι οπαδοί του Κασιδιάρη στην προηγούμενη δικάσιμο. Οι παράγοντες της δίκης πρέπει να προστατέψουν την διαδικασία από τέτοιου είδους απαράδεκτες παρεκτροπές εφαρμόζοντας όσα προβλέπει η νομοθεσία».

Καταλήγοντας, ο Θ. Ξανθόπουλος καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση, εκτός εάν «παραμένει παγερά αδιάφορη σκεπτόμενη τυχόν απώλειες προς τα δεξιά της».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αποκρουστικό για κάθε δημοκράτη ο ναζιστικός χαιρετισμός του Κ. Πλεύρη

«Ο ναζιστικός χαιρετισμός του Κων/νου Πλεύρη στη δίκη για την Χρυσή Αυγή και η ανοχή που επιδείχθηκε από τα όργανα της πολιτείας απέναντι σε αυτή την απεχθή πράξη, είναι αποκρουστικά για κάθε δημοκράτη», τονίζει ο γραμματέας ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Ο ίδιος καλώντας τον δικηγορικό σύλλογο να διαγράψει τον Κ. Πλεύρη ξεκαθαρίζει: «Καμία ανοχή στο ναζισμό».

ΜέΡΑ25: Αδιανόητη η ανοχή του δικαστηρίου στους νεοναζί

«Για δεύτερη μέρα στις συνεδριάσεις της δίκης σε δεύτερο βαθμό για τους μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής και η στάση του δικαστηρίου είναι αποκρουστική και αδιανόητη. Από την μία η έδρα ζήτησε την παρέμβαση της αστυνομίας, όταν το ακροατήριο χειροκροτούσε τη Μάγδα Φύσσα την ώρα που κατέθετε για τον δολοφονημένο από τους νεοναζί της εγκληματικής οργάνωσης Παύλο - σε αντίθεση με την ανοχή στο σόου των νεοναζί του Κασιδιάρη στην προηγούμενη δικάσιμο- και από την άλλη άφησε ανενόχλητο τον Κωνσταντίνο Πλεύρη να χαιρετάει ναζιστικά στην αίθουσα του δικαστηρίου» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «η στάση αυτή του δικαστηρίου, όπως ακριβώς και των οργάνων της τάξης, μαζί με την ακροδεξιά πολιτική της κυβέρνησης και το “ξέπλυμα” των συστημικών μέσων, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για μια χώρα που θρήνησε θύματα από τα δολοφονικά τάγματα εφόδου και σε μια στιγμή που η ακροδεξιά προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι στην χώρα μας, ενώ στην Ευρώπη συνεχίζει ήδη δυστυχώς ακάθεκτη».

«Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός από τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες, την κοινωνία και το κίνημα, με όλα όσα συμβαίνουν. Να μην επιτρέψουμε να γίνει ανεκτή, μέσα κι έξω από την δίκη, η δράση των νεοναζί και των υποστηρικτών τους», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)